Hyppää pääsisältöön

"Ay-toiminta vaatii sinnikkyyttä"

Riitta Suonpää toimii osuuspankkilaisten OPRY -henkilöstöyrityksen puheenjohtajana
Työehtosopimuksen lakia paremmat työehdot ja yritysten henkilöstöedut eivät ole automaatio. Usein ne vaativat vuosien työn, sanoo OP-ryhmän pääluottamusmies Riitta Suonpää.

"Ay-toiminta vaatii sinnikkyyttä"

Julkaistu 26.10.2022 klo 11:18
Uutiset
Kirjoittanut
Jenni Meronen
Työehtosopimuksen lakia paremmat työehdot ja yritysten henkilöstöedut eivät ole automaatio. Usein ne vaativat vuosien työn, sanoo OP-ryhmän pääluottamusmies Riitta Suonpää.

Länsi-Suomen Osuuspankki BEPOP Porissa syksy on uuteen totuttelun aikaa. Henkilökunta oli mukana suunnittelemassa toimitilojen remonttia, joka valmistui kesällä.

– Nyt harjoitellaan, miten uusissa, hienoissa tiloissa saadaan arki mahdollisimman hyvin sujumaan. Siellä on esimerkiksi ääntä eristäviä soluja, joita asiakastyötä tekevät voivat varata, pankin sisäisissä palveluissa palveluneuvojana työskentelevä Riitta Suonpää kertoo.

Pääluottamusmiehenä ja osuuspankkilaisten OPRY-henkilöstöyrityksen puheenjohtajana toimivaa Suonpäätä ovat syksyn aikana työllistäneet varsinkin palkkakeskustelut.

– Seuraavaksi meillä on alkamassa arvokeskustelut, joissa koko henkilöstö pohtii OP:n arvojen merkitystä oman pankin toiminnassa. Lisäksi saimme juuri Pulssi-henkilöstökyselyn tulokset, joita käydään läpi niin koko pankin kuin tiimien tasolla, Suonpää kertoo pankkilaisten kuulumisia.

Korona-aikana taloon tulleiden työntekijöiden ja koko työyhteisön kannalta on Suonpään mukaan ilahduttavaa, että henkilöstötilaisuuksien järjestäminen on tiukkojen koronarajoitusten päätyttyä jälleen mahdollista.

– Meillä oli ennätysosallistujamäärä henkilökuntatilaisuuteen, mikä oli todella hieno juttu. Se kuvaa, miten paljon ihmiset kaipaavat yhteistä toimintaa.

Palkkauksessa parantamisen varaa

Rahoitusalan työehtosopimusneuvottelut saatiin päätökseen maaliskuussa. Rahoitusalan neuvottelukunnan puheenjohtajana toimiva Suonpää kertoo olevansa tyytyväinen sopimuksen syntymiseen, mutta alan palkkauksessa ja varsinkin palkkakeskustelumallissa on edelleen paljon haasteita.

Rahoitusalalla tietty prosenttiosuus kaikille tulevista palkankorotuksista jaetaan esihenkilön kanssa käydyn keskustelun perusteella.

– Nykyinen malli ei tuota korotuksia samalla tavalla kaikille. Lisäksi työn vaatimukset ovat nyt aivan erilaiset kuin 1980-luvulla, jolloin palkkausjärjestelmää kehitettiin, Suonpää sanoo.

Pankkialan voimakas digitalisoituminen on helpottanut asiakkaiden elämää esimerkiksi sähköisen allekirjoituksen myötä. Toimihenkilöiden apuvälineenä teknologia voisi kuitenkin toimia vielä nykyistä paremmin.

– Meillä on paljon sääntelyn kautta tulevia asioita, joiden huomioiminen on toimihenkilöiden muistin varassa. Se vaatii laajaa ammattitaitoa, että hallitsee kokonaisuuksia.

Työn vaatimustaso ja siihen verrattuna alhainen palkka ovat Suonpään mukaan syynä myös tiettyjä tehtäviä vaivaavaan työvoimapulaan.

Saavutukset vaativat aikaa

OP:ssa on useita henkilöstöetuja, jotka on vuosien varrella neuvoteltu paikallisesti yhdessä työnantajan kanssa. Niihin kuuluvat muun muassa jokaisen työntekijän saama Easy break -määräraha, jonka voi käyttää liikuntaan tai kulttuuriin.

Toinen kiitelty etu on viikon loma, jonka työntekijä saa oltuaan palveluksessa esimerkiksi kymmenen tai kaksikymmentä vuotta.

– Taloon tuleva nuori voi ajatella, että ne ovat etuja, jotka työnantaja on antanut. Esimerkiksi Easy breakin eteen tein kuitenkin aika monta vuotta työtä. Myös pyöreinä vuosina saatavan loman eteen tein useita vuosia töitä ja erilaisia laskelmia, Suonpää kertoo.

Konkreettiset esimerkit tulevat tarpeen liiton jäsenhankinnassa. Suonpään mukaan jäsenyyden keskeisin anti on kuitenkin työehtosopimus, jonka ansiosta työntekijöillä on esimerkiksi lomarahat.

Henkilöstön ja työnantajan tavoitteiden pitäminen tasapainossa ei ole aina yksinkertaista. Saadakseen jotain on usein luovuttava jostain muusta, Suonpää sanoo.

Liike on parasta lääkettä

Vapaa-aikanaan Suonpää ei viihdy kotisohvalla, vaan harrastaa monipuolisesti liikuntaa. Viikko-ohjelmaan kuuluvat sekä spinning, lenkkeily, jooga että tanssi.

– Perjantaina on ihana käydä joogassa, sillä saa kaikki viikon rasitteet kehosta ulos. Tanssitunti on myös sellainen, että jos sinne mennessä oli suupielet alaspäin, sen jälkeen ne ovat varmasti ylöspäin.

Koska Suonpää ei omista autoa, taittuvat työmatkat varsinkin kesäisin polkupyörällä.

– Minulla on puolisoni kanssa punainen siirtolapuutarhamökki, jossa asumme toukokuusta syyskuuhun ja puuhastelemme puutarhassa. Sieltä on reilun kahden kilometrin matka töihin, Suonpää iloitsee.

Tässä juttusarjassa esittelemme Pron hallituksen jäseniä ja heidän työpaikkojaan.

Kuka?
Riitta Suonpää
Työpaikka: OP Länsi-Suomi, Pori
Titteli: palveluneuvoja, pääluottamusmies
Tärkeimmät luottamustoimet Prossa: hallituksen jäsen, rahoitusalan neuvottelukunnan puheenjohtaja, talousvaliokunnan puheenjohtaja
Pron sektori: Finanssi
Pron yhdistys: OPRY Henkilöstöyhdistys Pro ry (puheenjohtaja)
Lempiruoka: kalat ja äyriäiset