Hyppää pääsisältöön

Edunvalvonta on joukkuelaji

kuka käyttää valtaa ay-liikkeessä
Viimeisin neuvottelukierros sekä viimeaikaiset työmarkkinoilla tapahtuneet ulostulot korostavat sitä, että edunvalvonta on ja tulee jatkossakin olemaan joukkuelaji. Lopputuloksen määrittää se, mikä joukkue saa kasattua suuremman joukkueen oman asiansa tueksi!

Edunvalvonta on joukkuelaji

Julkaistu 09.10.2020 klo 15:05
Blogit
Kirjoittanut
Jukka Mutanen
Viimeisin neuvottelukierros sekä viimeaikaiset työmarkkinoilla tapahtuneet ulostulot korostavat sitä, että edunvalvonta on ja tulee jatkossakin olemaan joukkuelaji. Lopputuloksen määrittää se, mikä joukkue saa kasattua suuremman joukkueen oman asiansa tueksi!

Usein sanotaan, että sota ei yhtä miestä kaipaa, mutta edunvalvonnassa yhdenkin ihmisen työpanos voi olla todella arvokas. ICT-alalla viimeisin neuvottelukierros oli muiden tapaan todella haasteellinen. Lisämausteensa ICT-alan neuvotteluille toi niiden pitkittyminen. Loppujen lopuksi neuvottelut saatiin maaliin poikkeusolojen aikana.

ICT-alalla jouduttiin tällä kierroksella turvautumaan joukkovoimaan. Joukkovoima näkyi alalla ylityökieltona, jolla  haluttiin saada vauhtia kuukausia velloneeseen neuvottelutilanteeseen.

Edunvalvonta ei tunne yhdistysrajoja

Suomessa toimivat teleoperaattorit ovat isoja työantajia, joiden tehtävissä noudatetaan ICT-alan työehtosopimusta. Kun alkukesästä ICT-alalle julistettiin ylityökielto, Elisa Oyj:ssä ylityökiellon valvomisesta kantoi suuren vastuun yritysasiakaspalvelun neuvotteleva luottamusmies Kari Sundholm. Kari toimi päivystäjänä, jonka rooliin kuului valvoa, että ylityökieltoa noudatetaan. Ylityökiellon aikana myös mahdolliset henkeen ja terveyteen liittyvät hätätyöt hoidettiin kuitenkin normaalisti. Päivystäjälle kuului mahdollisten hätätyölupien myöntäminen tai epääminen.

– Kari teki todella kovan suorituksen ylityökiellon aikana - työpanos oli korvaamaton. Yhteinen etu ajoi todellakin henkilökohtaisen edun edelle. Tästä hyvänä osoituksena on Karin tekemä 24/7 päivystys osittain oman vuosilomansakin aikana. Se on sellaista sitoutumista yhteiseen edunvalvontaan, joka ansaitsee meidän kaikkien erityisen kiitoksen, sanoo Karin kollega henkilöasiakasyksikön neuvotteleva luottamusmies Jukka Mutanen.

Myös Elisa Oyj:n pääluottamusmies Juha Kivistö on samoilla linjoilla:

– Neuvottelukierros oli haasteellinen ja uskon, että ylityökiellon vaikutuksella oli suuri merkitys Elisa Oyj:ssä ja se vauhditti neuvottelujen etenemistä. Elisa on iso operaattori ja työtaistelun vaikutukset arjessa huomioidaan varmasti myös työnantajan puolella neuvotteluissa, Kivistö sanoo.

Neuvottelukierroksen jälkeen Karin kollegoiden keskuudessa heräsi ajatus, että voisiko eri puolilla Suomea toimivat yhdistykset, joissa on ICT-alalla työskenteleviä henkilöitä, muistaa Karia neuvottelujen aikana venymisestä? Asia ottikin tuulta purjeeseen. Joensuun Tietoliikenne Pro ry ja Tampereen ICT-toimihenkilöt Pro ry haluavat kumpikin muistaa Karia pienellä lahjakortilla.

– Kari on pääkaupunkiseudulla toimivan yhdistyksen jäsen. Edunvalvonta ei kuitenkaan katso yhdistysrajoja, joten päätimme Joensuussa ja Tampereella muistaa Karia, koska hänen työllään oli suuri vaikutus myös meidän jäsenten työehtojen kannalta, Jukka Mutanen sanoo.

– Koska edunvalvontatyö on raskasta työtä, vaatii se vastapainoksi vapaa-ajan harrastustoimintaa. Kari on intohimoinen motoristi, joten päädyimme ratkaisuun antaa Karille lahjakortin alan liikkeeseen, Mutanen jatkaa.

Tämä on hyvä esimerkki siitä, että yhdessä olemme Pro!