Hyppää pääsisältöön

Epäasiallinen kohtelu on kaikkien ongelma

Malisen matkassa -kuva
– Joka kiusaa, on tuen ja avun tarpeessa, jotta hän ymmärtää tekonsa ja niiden vakavat seuraukset. Ei riitä, että uhria tai kohdetta autetaan, vaan molemmat ovat avuntarpeessa, Ammattiliitto Pron puheenjohtaja kertoo.

Epäasiallinen kohtelu on kaikkien ongelma

Julkaistu 15.12.2020 klo 09:00
ProTV
– Joka kiusaa, on tuen ja avun tarpeessa, jotta hän ymmärtää tekonsa ja niiden vakavat seuraukset. Ei riitä, että uhria tai kohdetta autetaan, vaan molemmat ovat avuntarpeessa, Ammattiliitto Pron puheenjohtaja kertoo.

ProTV

Työpaikkakiusaamisella on merkittäviä kielteisiä vaikutuksia niin työntekijän omaan terveyteen kuin työyhteisöön. Palkansaajista yli puolet oli havainnut kiusaamista työpaikallaan vuonna 2019, selviää Työolobarometrin tuloksista. Myös työpaikkakiusaamisen sivustaseuraaminen aiheuttaa samanlaisia seurauksia, kuten masennusta, hermostuneisuutta sekä univaikeuksia kuin itse kiusatulle.

Mitä asialle voi tehdä, Ammattiliitto Pron puheenjohtaja Jorma Malinen?

– Kun tällainen tapaus tulee ilmi, hänen kannattaa ottaa yhteyttä luottamusmieheen, työsuojeluvaltuutettuun tai molempiin ja kertoa asiasta.

Työsuojelutoiminta työpaikalla on lakisääteistä ja laki ulottuu myös näihin tapauksiin.

– Laki työnantajaa kohtaan on velvoittava esimerkiksi silloin, kun työsuojeluvaltuutettu ottaa asian esille ja vaatii toimenpiteisiin ryhtymistä.

Onko etätyö vähentänyt työpaikkakiusaamista?

Työpaikkakiusaaminen on Työolobarometrin mukaan vähentynyt vuodesta 2018. Myös Malinen on havainnut, että etätyöt ovat vähentäneet verbaalista työpaikkakiusaamista: etäpalaverit voidaan nauhoittaa ja kokouksen aikana toisille osallistujille kirjoitetuista viesteistä jää jälki.

Malinen kannustaa puuttumaan työpaikkakiusaamistilanteisiin. Hänellä ei ole antaa tyhjentävää vastausta, miksi työpaikkakiusaamista tapahtuu, mutta hänen henkilökohtaisen näkemyksensä mukaan kiusaajalla voi olla monesti heikko itsetunto.

– Se on itsetunnon pönkittämistä, että yrittää painaa jotakuta toista alemmas. Joka kiusaa, on tuen ja avun tarpeessa, jotta hän ymmärtää tekonsa ja niiden vakavat seuraukset. Ei riitä, että uhria tai kohdetta autetaan, vaan molemmat ovat avuntarpeessa.

Työehtosopimukseen kirjauksia epäasiallisen kohtelun kitkemiseksi

Päättyneellä työehtosopimuskierroksella Pro esitti useisiin sopimuksiin kirjausta siitä, että työpaikalla ryhdytään yhdessä ehkäisemään epäasiallista käytöstä.

– Erikoista oli se, että ensi alkuun työnantajaliittojen vastaukset olivat, ettei tällainen asia kuulu työehtosopimuksiin eikä niitä pidä kirjata.

Malisen mukaan yhteisymmärrystä kuitenkin lopulta löytyi.

– Kyllä se on myös fiksun työnantajan etu, että he voivat sanoa ihmisille, että meidän työpaikallamme ei hyväksytä tällaista epäasiallista kohtelua.