Hyppää pääsisältöön

Kotidata on koepallo, jonka hyväksyminen johtaisi koko ICT-alan palkkojen polkemiseen

Teksti: "Me emme tule koskaan hyväksymään ihmisten riistoon perustuvaa liiketoimintaa, eikä kenenkään muunkaan pitäisi niin tehdä.""
Kiistassa on kysymys paljon suuremmasta asiasta kuin pelkästä Kotidatasta. Kyse on työehtoshoppailusta puhtaimmillaan.

Kotidata on koepallo, jonka hyväksyminen johtaisi koko ICT-alan palkkojen polkemiseen

Julkaistu 23.09.2020 klo 14:30
Blogit
Kirjoittanut
Antti Hakala
Kiistassa on kysymys paljon suuremmasta asiasta kuin pelkästä Kotidatasta. Kyse on työehtoshoppailusta puhtaimmillaan.

nnen kesää kovinkaan moni ei ollut kuullut pienehköstä ICT-alan yrityksestä nimeltään Kotidata. Yhtiö tuottaa alihankintapalveluita suurille suomalaisille teleoperaattoreille Elisalle ja Telialle. Kotidata on päässyt operaattorijättiläisten suosioon ennen kaikkea alhaisella hinnoittelullaan. Halvat hinnat onnistuvat, sillä se maksaa työntekijöilleen huomattavasti huonompaa palkkaa kuin alan yleissitova työehtosopimus määrää.

Tilanne on erikoinen, mutta mahdollinen. Laki sallii Suomessa työnantajan valita itselleen edullisimman ja samalla työntekijöilleen heikoimman työehtosopimuksen. Tätä kutsutaan työehtosopimusshoppailuksi ja siitä esimerkkinä toimii myös viime syksyn kiista Postissa.

Kotidatassa työskentelevät Pron jäsenet ovat jo pitkään kertoneet, että henkilöstöä kohdellaan huonosti. Voit lukea erään työntekijän kokemuksista tästä linkistä. Työntekijöiden mitta on nyt tullut täyteen, ja he vaativat parempaa kohtelua ja palkkoja. Työntekijöiden osaamisen halpuuttaminen saa nyt riittää.

Kotidata on järjestäytynyt viime vuonna Kaupan liittoon, joten se voi soveltaa halvempaa kaupan alan työehtosopimusta. Pron neuvotteleman, yleissitovan ICT-alan työehtosopimuksen palkat olisivat todennäköisesti liian korkeat sen nykyiselle kustannusrakenteelle. Tämä kertoo siitä, että yrityksen liiketoimintaa ei ole rakennettu kestävälle pohjalle. Me emme tule koskaan hyväksymään ihmisten riistoon perustuvaa liiketoimintaa, eikä kenenkään muunkaan pitäisi niin tehdä.

Jos Kotidatan toiminta hyväksytään, ongelma laajenee. Yritystä käytetään ennakkotapauksena, ja ennen pitkää teleoperaattoreiden työt valuvat matalien palkkojen alihankkijoille. Meidän tehtävämme ammattiliittona on tehdä kaikkemme, jotta voimme estää tämän kehityksen. Kiistassa on siis kysymys paljon suuremmasta asiasta kuin pelkästä Kotidatasta. Työnantajalinnakkeen vihjailut järjestöpolitiikasta ovat ala-arvoisia ja ne osoittavat, ettei mikään ole muuttunut: ymmärrystä työntekijöiden tilanteelle ei ole eikä tule.

Hyvät Elisa ja Telia, yritysten vastuullisuus punnitaan vaikeina aikoina. Teillä on nyt mahdollisuus osoittaa, että yhteiskuntavastuunne on paitsi sanoja, myös tekoja. Osoittakaa, että arvostatte suomalaisten ICT-ammattilaisten työpanosta. Estäkää alihankkijoitanne polkemasta palkkoja. Teillä on siihen kaikki valta, jos vain tahtoa löytyy.

Kirjoittaja on ICT-sektorin edunvalvonnasta vastaava johtaja.