Hyppää pääsisältöön

Pro: Palkkatiedot mukaan tasa-arvosuunnitteluun

Luottamus ja liiketoiminta. Muotokuva nuori mies yrittäjä sininen kauluspaita,
Ammattiliitto Pron edustajisto vaatii lakimuutosta. Luottamusmiesten on saatava koko henkilöstön palkkatiedot työpaikan tasa-arvosuunnittelun tueksi.

Pro: Palkkatiedot mukaan tasa-arvosuunnitteluun

Julkaistu 16.06.2014 klo 15:40
Uutiset
Kuvaaja Shutterstock
Ammattiliitto Pron edustajisto vaatii lakimuutosta. Luottamusmiesten on saatava koko henkilöstön palkkatiedot työpaikan tasa-arvosuunnittelun tueksi.

Pro Uutiset/Katja Palhus/ Pron tiedote 27.1.2012

Tasa-arvolakia on uudistettava, jotta työpaikkojen tasa-arvosuunnitelmiin saadaan tehoa ja terävyyttä. Näin vaatii tänään perjantaina Kirkkonummella kokoontunut Ammattiliitto Pron edustajisto.

– Jotta tasa-arvosuunnitelman palkkakartoituksella olisi merkitystä, se tulee kytkeä työpaikan palkkausjärjestelmään.  Palkkavertailu on tehtävä sukupuolittain ja kaikkien järjestelmän palkanosien osalta erikseen, kertoo työympäristö- ja tasa-arvoasiantuntija Tanja Lehtoranta Ammattiliitto Prosta.

Nykylain mukaan tasa-arvosuunnitelma tulee laatia 30 henkilöä työllistävillä työpaikoilla. Suunnitelma on tehtävä yhteistyössä henkilöstön edustajien kanssa.

Pron edustajiston mukaan lain on todettava selväsanaisesti, että luottamushenkilöillä on oikeus osallistua työpaikan tasa-arvosuunnitteluun ja siihen kuuluvan palkkakartoituksen tekemiseen.  Luottamusmiehen on saatava koko henkilöstön palkkatiedot käyttöönsä suunnittelua varten.

Palkkaero 300 euroa toimihenkilömiehillä ja -naisilla

Miehet ja naiset eivät saa samasta työstä samaa palkkaa. Samoissa tehtävissä ja samalla koulutustaustalla työskentelevien toimihenkilömiesten ja -naisten palkkaero on noin 300 euroa. Tieto selvisi Pron vuonna 2011 toteuttamasta työmarkkinatutkimuksesta.

– Vuodessa miehet tienaavat keskimäärin 3 600 euroa enemmän kuin naiset.  Kolmenkymmenen vuoden työuran aikana summa on 126 000 euroa, toteaa Pron tutkija Petri Palmu.

Ammattiliitto Pron edustajisto kokoontui 27. tammikuuta Majvikissa Kirkkonummella. Edustajisto otti kantaa hallituksen valmisteilla olevaan tasa-arvo-ohjelmaan vuosiksi 2012–2015.