Hyppää pääsisältöön

Sokista sopeutumiseen

Kello on noin kolme iltapäivällä. Jalat kopisevat ja kärryt kitisevät näennäisen rauhallisesti kaupan käytävillä. Ihmiset eivät katso toisiaan silmiin ja yrittävät liikkua muina miehinä ja vaivihkaa toistensa ohi.

Sokista sopeutumiseen

Julkaistu 30.09.2020 klo 07:10
Blogit
Kirjoittanut
Minea Pyykönen
Kello on noin kolme iltapäivällä. Jalat kopisevat ja kärryt kitisevät näennäisen rauhallisesti kaupan käytävillä. Ihmiset eivät katso toisiaan silmiin ja yrittävät liikkua muina miehinä ja vaivihkaa toistensa ohi.

Kärryjen kitinä kiihtyy ja suunta on päättäväisesti kohti yhtä osastoa: WC-paperit! Kohta vastaantulevat kärryt ovat kukkuroillaan wc-paperia, kuivamuonaa ja säilykkeitä. Ilmassa on jo selvästi jotain paniikinomaista. Paperihyllyt ammottavat tyhjyyttään. – Hetkeä aikaisemmin on päättynyt ensimmäinen hallituksen koronaan liittyvä tiedotustilaisuus.

WC-paperipaniikkia kesti parin päivän ajan ja se rauhoittui, kun kauppiaat vakuuttivat kaikkien saavan paperia riittävästi. Enää ei korona juurikaan näy kauppojen valikoiman vähyydessä, päinvastoin, kaupat ovat sopeuttaneet omaa valikoimaansa.

Myös me ihmiset työpaikoilla olemme yllättävästi sopeutuneet koko maailmaa mullistaneeseen pandemiaan. Etätöistä on tullut monelle työpaikalle uusi normaali. Olemme oppineet käyttämään tehokkaasti erilaisia sähköisiä kommunikointivälineitä ja kokoustyökaluja. Esimiehet ovat joutuneet opettelemaan uudenlaista johtamista. Tämä kaikki on tapahtunut todella nopeasti ja se kertoo sekä ihmisten että organisaatioiden muutoskyvystä. Siitä me suomalaiset voimme olla ylpeitä.

Se, mistä en ole ylpeä, ovat yritysten lukuisat  yt-neuvottelut, niiden perusteella annetut lomautukset ja irtisanomiset. Koronan alussa valtiovalta totesi, ettei yrityksiä mene konkurssiin koronatilanteessa. Valitettavasti moni tuttu kauppa, ravintola, kosmetologi ja muu pienempi yritys on jo tässä vaiheessa joutunut sulkemaan ovensa. Maan talous ei ole sopeutunut tähän muutokseen toivottavalla vauhdilla, vaikka me ihmiset olemmekin.

Toivotan voimia ja jaksamista kaikille, jotka ovat yt-neuvotteluiden kohteena.

Ikävienkin tunnelmien keskellä kannattaa pitää mielessä, että me täällä liitossa olemme teitä varten ja autamme teitä myös tilanteessa, jossa se työpaikka katoaa kokonaan. Liittto tarjoaa useita työllistymiseen ja uuden uran suunnitteluun liittyviä palveluita, jotka ovat käytössänne: ProNosteProSoolo ja tietysti ProKassa.

Kirjoittaja on palvelusektorin johtaja Ammattiliitto Prossa.