Hyppää pääsisältöön

Telia aloittaa yt-neuvottelut – ajoitus ihmetyttää

– Yt-ilmoitus luo henkilöstöön pelkoa tulevaisuudesta, kertoo pääluottamusmies. Henkilöstövähennysten ajoituskin ihmetyttää: ICT-alan työrauhavelvoite katkeaa ensi viikolla.

Telia aloittaa yt-neuvottelut – ajoitus ihmetyttää

Julkaistu 26.10.2017 klo 14:55
Uutiset
– Yt-ilmoitus luo henkilöstöön pelkoa tulevaisuudesta, kertoo pääluottamusmies. Henkilöstövähennysten ajoituskin ihmetyttää: ICT-alan työrauhavelvoite katkeaa ensi viikolla.

Pro Uutiset

Teleoperaattori Telia Finland aloittaa henkilöstön edustajien kanssa yhteistoimintaneuvottelut, jotka koskevat 700 työtehtävää. Yrityksen suunnittelemat muutokset voivat johtaa 110 työn loppumiseen.

– Yt-ilmoitus luo henkilöstöön pelkoa tulevaisuudesta. Osa on erittäin ärtynyt. Ne, joita yt-neuvottelut eivät koske, kysyvät koskahan heitä koskevat neuvottelut alkavat, kertoo pääluottamusmies Kari Kaukonen.

Yt-neuvottelut koskevat muun muassa tuotehallintaa ja kehitystä, markkinointia sekä asiakaspalvelun tukitoimintoja ja yritysliiketoimintaa.

Jos yrityksen suunnitelmat toteutuvat, yhteensä 20 henkilön työt katoavat ja Telian toimistot Kuopiossa ja Hämeenlinnassa suljetaan. Kuopioon jäisi kaksi Telia-kauppaa ja Hämeenlinnaan yksi kauppa. Tytäryhtiö Data-Info jatkavat näissä kaupungeissa.

Yhtiö tiedottaa perustavansa uusia työtehtäviä ja pyrkivänsä tarjoamaan suurimmalle osalle päättyvien tehtävien haltijoista tehtävää toiselta paikkakunnalta.

– Lain mukaan irtisanomisuhan alla olevat on uudelleensijoitettava ja tarvittaessa koulutettava uuteen työhön. Se on erittäin harvoin, kun tämä meillä onnistuu, kertoo pääluottamusmies Kari Kaukonen.

Työtä virtuaalisesti?

– Vähintä, mitä ICT-alan pohjoismaisittain johtavalta toimijalta voisi odottaa, on että oma henkilökunta voisi tehdä työtä joustavasti ajasta ja paikasta riippumattomasti, pääluottamusmies Kaukonen painottaa.

– Merkittävä määrä muutostuskaa vähenisi sillä, että oltaisiin aidosti uuden sukupolven telecom-toimija ja työtä voisi tehdä virtuaalisesti eri paikkakunnalta.

Vuoden 2016 lopussa Telialla oli 3 300 työntekijää Suomessa. 

”Säästöä leikkaamalla”

Telia Companyn heinä–syyskuun 2017 liikevaihto laski 9 prosenttia edelliseen vuoteen verrattuna. Lisäksi Telia joutuu maksamaan yli 800 miljoonan euron sakot ja korvaukset Uzbekistanin lahjusjupakan seurauksena.
– Säästöä haetaan taas leikkaamalla, toteaa pääluottamusmies.

Telian organisaatiota on pienennetty ja myllätty uuteen uskoon vuonna 2013 ja 2014 ja viimeksi keväällä 2017.

– Isoja organisaatiomuutoksia tehdään liian nopeaan tahtiin. Kestää aina puolesta vuodesta vuoteen, että uusi organisaatio toimii tehokkaasti.

ICT-alan työehtosopimusneuvottelut kesken

Telian yt-neuvottelut sijoittuvat erikoiseen ajankohtaan.  ICT-alan työehtosopimusneuvottelut ovat kesken ja alan työrauhavelvoite katkeaa ensi keskiviikkona, 1. marraskuuta.

– Muutoksen ajoitus ei kerro hyvästä pelisilmästä työmarkkinoilla, toteaa Telian teknologioiden luottamusmies Jussi Hartikainen.