Hyppää pääsisältöön

Toimihenkilöiden lakko sotkee paperiteollisuuden toiminnot

Paperiteollisuuden toimihenkilöiden lakon vaikutuksia ei kannata mitata syntymättömillä rullilla ja paaleilla, vaan yritysten taloushallintoon, henkilöstön palkanmaksuun, tilausten vastaanottoon, laaduntarkkailuun ja lähetystoimintoihin liittyvillä katkoksilla. 

Toimihenkilöiden lakko sotkee paperiteollisuuden toiminnot

Julkaistu 18.02.2020 klo 13:56
Uutiset
Paperiteollisuuden toimihenkilöiden lakon vaikutuksia ei kannata mitata syntymättömillä rullilla ja paaleilla, vaan yritysten taloushallintoon, henkilöstön palkanmaksuun, tilausten vastaanottoon, laaduntarkkailuun ja lähetystoimintoihin liittyvillä katkoksilla. 

Pro Uutiset / Jaana Aaltonen

 Toimihenkilöiden työt ovat niin vaativia, että niiden teettäminen muilla henkilöillä tuottaa enimmäkseen vain sutta ja sekundaa. Niitä asiantuntijat joutuvat töihin palattuaan korjaamaan ja purkamaan ruuhkia. Huonosti tai väärin hoidetut asiantuntijatehtävät aiheuttavat taloudellisia tappioita niin työnantajalle kuin palkanmaksun kautta työntekijöille ja ylemmille toimihenkilöille, vaikkei sitä haluta sanoa ääneen, paperiteollisuuden toimihenkilöiden sopimusalavastaava Jari Uschanov Ammattiliitto Prosta toteaa. 

Tänään 18. helmikuuta paperin toimihenkilöille on aikataulutettu sovittelua kello 12 lähtien ja neuvotteluryhmä kokoontuu jo ennen sovittelua miettimään omaa taktiikkaansa. 

Neuvotteluryhmä tietää, että lakko puree. Henkilöstömäärä on ajettu koko alalla niin alas, että toimihenkilöiden töitä teetetään ylemmillä toimihenkilöillä, järjestäytymättömillä ja työntekijöillä omien töiden ohessa. 

— Tämä on tuotantoon liittyvissä vikakorjauksissa selkeä työturvallisuusriski tekijöille ja voi aiheuttaa myös kalliita laiterikkoja, neuvotteluryhmän jäsen ja luottamusmies Mika Ahtiainen kertoo. 
 
— Laboratorioissa toimihenkilöiden tekemä laaduntarkkailu on esimerkiksi elintarvikekartongeissa ihan keskeinen kriteeri ja pahimmillaan voi vaikuttaa pakattujen elintarvikkeiden hygieenisyyteen ja säilyvyyteen, Ahtiainen jatkaa. 

Palkanmaksu koko alalla saattaa ontua lakon aikana, koska siitä huolehtivat toimihenkilöt, mutta ei nyt lakon aikana. 

— Tilapäisvoimin kyetään ehkä ajamaan peruspalkkoja, mutta sen päälle tulevat palkanosat jäävät todennäköisesti monessa tapauksessa saamatta. Niitä sitten toimihenkilöt joutuvat korjailemaan, kun saavat oman sopimuksensa ja palaavat takaisin töihin, neuvotteluryhmän jäsen ja luottamusmies Tiina Vihavainen arvioi. 

Satamien työnjohtajien tukilakko laajenee perjantaina kaikkiin satamiin 

Paperiteollisuuden merkittävimpien vientisatamien Kotkan, Rauman ja Kemin työnjohtajat ovat olleet tämän viikon tukilakossa paperiteollisuuden toimihenkilöille. Jos paperin toimihenkilöt eivät saa perjantaiaamuun mennessä sopimusta, satamien työnjohtajien lakko laajenee kaikkiin Suomen satamiin.

— Työnjohtajat ohjaavat ahtaajien työt, jotka lastaavat ja purkavat laivat. Perjantaista eteenpäin laivat kertyvät satamiin, mutta eivät saa lasteja eikä niistä pureta lasteja, satamien työnjohtajien sopimusalavastaava Kai Nieminen selvittää. 

Satamien työnjohtajien tukilakko pysäyttää myös kaivosteollisuuden ja terästeollisuuden viennin.

— Kokkolan satama on kaivosteollisuuden ja Tornio terästeollisuuden pääsatama. Näissä myös lastaus pysähtyy. Lisäksi kaikki kolmen Helsingin satamayrityksen työnjohtajat ovat lakossa. Helsingin satama on Suomen merkittävin tuontisatama. Jollakin aikavälillä muun muassa tuontihedelmät ja kodinkoneet saattavat loppua kauppojen valikoimasta, Nieminen toteaa. 

Lue myös: Satamatyönjohtajat tukevat paperiteollisuuden toimihenkilöitä tukilakolla