Hyppää pääsisältöön

Työ voi ärsyttää aivoja liiaksi

Oletko töissä ikävä ihminen? Syy saattaa löytyä ylikuormitetuista aivoista. Työpaikalla kannattaa sijoittaa henkiseen työsuojeluun.

Työ voi ärsyttää aivoja liiaksi

Julkaistu 16.06.2014 klo 15:40
Uutiset
Oletko töissä ikävä ihminen? Syy saattaa löytyä ylikuormitetuista aivoista. Työpaikalla kannattaa sijoittaa henkiseen työsuojeluun.

Teksti Pro Uutiset/Jaana Pohja

Levänneet aivot ovat työnteon arvokkainta pääomaa. Kuitenkin lähes jokainen meistä jättää huolehtimatta tärkeimmän työkalunsa hyvinvoinnista.

Jos ajatus katkeaa turhan usein ja virheitä kertyy tavallista enemmän tai jos vähäisimmätkin asiat töissä saavat sinut näkemään punaista, on aika pysähtyä miettimään työn henkistä kuormittavuutta.

Saattaa nimittäin olla, että olet saanut aivoihisi rasitusvamman.

Tiedon ja työtehtävien määrän lisääntyminen tulvaksi asti kuormittaa liiaksi aivoja, joiden pitäisi päästä säännöllisesti lepäämään.

Työperäisestä aivojen rasitusvamman synnystä ei kuitenkaan aina voi syyttää liian vaativia tehtäviä tai suureksi paisunutta työtaakkaa. Harmaiden aivosolujemme kykyä käsitellä ympäriltä tulevia ärsykkeitä heikentää myös osaamiseen nähden liian helppo työ.

Väärät hommat syövät tekijäänsä

Joskus työ ei vain käy yksiin työntekijän persoonallisuuden kanssa.

Kovin ujoa ei liene hyvä pakottaa myyntityöhön. Toisaalta on julmaa pitää runsaasti sosiaalisia kontakteja tarvitsevaa työpäivän ajan esimerkiksi tutkijan yksinäisessä kammiossa.

Henkisesti hyvinvoiva ihminen haluaa tehdä työtä: hommat hoituvat ja työn määrää voi hallita. Työstä pitäisi myös oppia ja siinä tulisi voida kehittyä.

Työn rasittavuutta arvioitaessa on otettava huomioon koko työympäristö, myös työkaverit. Valitettavasti työympäristön energiasyöppöjä ei kuitenkaan niin vain deletoida. Kun työpaikalla huolehditaan työilmapiirin hyvinvoinnista, ratkaisut löytyvät usein esimiehen asenteesta.

Avoin, rehellinen ja oikeudenmukainen pomo pitää kurissa kollegoidensa työtä terrorisoivat höpöttäjät, kiusaajat ja tiedonpimittäjät.

Lähteet Työsuojeluhallinto ja Kansainvälinen aivoviikko