Hyppää pääsisältöön

Työaika ja ammattiylpeys huolettavat rahoitusalan lakkolaisia

Danske Bankin toimistolla Ilmalassa oli hiljaista rahoitusalan lakon aikana.
Mitä mieltä pankkilaiset ovat viikonlopputyöstä ja työnantajan ehdottamista muutoksista työaikaan? Rahoitusalan lakkovahdit kertovat.

Työaika ja ammattiylpeys huolettavat rahoitusalan lakkolaisia

Julkaistu 04.01.2018 klo 16:08
Uutiset
Mitä mieltä pankkilaiset ovat viikonlopputyöstä ja työnantajan ehdottamista muutoksista työaikaan? Rahoitusalan lakkovahdit kertovat.

Pro Uutiset

Torstaiaamuna Helsingin Ilmalassa Danske Bankin toimiston luona on kylmää ja hiljaista. Lakkovahteina päivystävät Danske Bankin pääluottamusmies Aino Huuhti, varapääluottamusmies Eero Kiuru sekä vara-neuvotteleva luottamusmies Allan Maijanen.

Heidän ohitseen töihin on kulkenut yksittäisiä johtajia, jotka eivät kuulu Danske Bankin työehtosopimuksen piiriin. Pankkitoimihenkilöt ovat jääneet kotiin ja jättäneet lakonalaiset työt odottamaan maanantaita.

 – Jäsenet ovat kommentoineet, että työnantajan esitykset ovat pöyristyttäviä ja töykeitä. Moni on kertonut, että töihin pankkialalle on houkutellut muun muassa työaika, joka on säännöllinen arkityö, kertoo vara-neuvotteleva luottamusmies Allan Maijanen.

Maijasen mukaan pankkitoimihenkilöt ovat huolissaan siitä, miten käytännön asiat omassa arjessa sujuvat, jos työnantaja tulevaisuudessa sanelisi työajat sopimisen sijaan.

 – Miten käy esimerkiksi yhteisen ajan läheisten kanssa, työstä palautumisen ja oman jaksamisen, harrastusten? Miten lastenhoito järjestetään esimerkiksi sunnuntaina? Maijanen konkretisoi.

Viikonlopputyöstä on sovittu onnistuneesti

– Viikonlopputyöstä on aikaisemmin sovittu paikallisesti työehtosopimusta paremmin ja viikonloppuvuoroissa olleet ovat saaneet siitä asianmukaisen korvauksen. Paikallinen sopiminen on ainakin meillä Danskessa toiminut, kertoo varapääluottamusmies Kiuru.

Varapääluotto kertoo, että pankkilaisten mielestä on tärkeää tietää, miten työvuorot sijoittuvat ja koska on vapaata, jotta voi yhteensovittaa työ- ja vapaa-ajan.

– Muutama vuosi sitten puhelinpalvelussa arkipäivien palveluaikaa laajennettiin kello 8-20 aikaisemmasta kello 8-18. Alussa työnantaja ei ymmärtänyt, ettei työvuoroja voi sijoittaa miten sattuu. Epäsäännöllisellä työllä on suuri vaikutus työhyvinvointiin, uupumukseen ja sairausolopoissaoloihin – varsinkin, jos ihminen kokee, ettei voi mitenkään vaikuttaa omiin työaikoihinsa, kertoo varapääluottamusmies Kiuru.

Ammattilaiset ylpeitä työstään

Pääluottamusmies Huuhdin mukaan pankkilaiset ovat asiantuntijoina ylpeitä tekemästään työstä ja työnantajasta puhutaan pääsääntöisesti positiiviseen sävyyn. Työehtosopimusneuvottelut ovat kuitenkin muuttaneet asenteita.

–Jo jonkin aikaa on ollut havaittavissa selkeää luottamuksen murenemista, koska työnantaja ei arvosta asiantuntijoita – tuloksen tekijöitä – eikä heidän työtään tai mielipiteitään samalla tavalla kuin pankkilaiset arvostavat työnantajaa. Harmittavaa on, että rikotaan hyvä neuvottelukulttuuri sekä työntekijöiden luottamus, kertoo pääluottamusmies Huuhti.