Hyppää pääsisältöön

Työmäärä ja eettinen stressi uuvuttavat henkilöstöä Tampereen yliopistossa

Kuvassa on väsynyt nainen.
Tampereen yliopiston kovat henkilöstövähennykset kuormittavat henkilöstöä. Työmäärät ovat kasvaneet ja henkilöstön eettinen stressi lisääntynyt. Henkilöstö venyy vaikeassa tilanteessa.

Työmäärä ja eettinen stressi uuvuttavat henkilöstöä Tampereen yliopistossa

Julkaistu 10.11.2022 klo 12:00
Uutiset
Tampereen yliopiston kovat henkilöstövähennykset kuormittavat henkilöstöä. Työmäärät ovat kasvaneet ja henkilöstön eettinen stressi lisääntynyt. Henkilöstö venyy vaikeassa tilanteessa.

Viime syksyn rajut henkilöstövähennykset ovat lisänneet hallinto- ja tukipalveluiden sekä opetus- ja tutkimushenkilöstön työmäärää. Lisäksi eettinen stressi on kasvanut, kun henkilöstö ei pysty työskentelemään niin hyvin kuin se tahtoisi työmäärien kasvaessa ja resurssien vähentyessä. Tämä käy ilmi Tampereen yliopiston pää- ja varapääluottamushenkilöt kyselystä.

65 prosenttia vastaajista kertoo, että työtehtävien määrä on lisääntynyt.  Aiemmin hallinto- ja tukipalveluiden hoitamia tehtäviä on siirtynyt professoreille, lehtoreille, opettajille ja tutkijoille. Tutkimukseen ja opetukseen jää nyt vähemmän aikaa.

– Kyselyn tulokset osoittavat, ettei työnantajalla ollut käsitystä siitä, mitkä työt oikeasti vähenevät ja miten taloutta tasapainotetaan niin, että yliopiston toiminnot eivät rampaudu. Irtisanomisten ja organisaatiouudistuksen jälkeen olemme tilanteessa, jossa palvelut sakkaavat ja työntekijät uupuvat työkuorman alla, hallinto- ja tukipalveluiden henkilökuntaa edustava pääluottamusmies Jorma Viikki toteaa. 

Kuinka kauan henkilöstö jaksaa venyä?

Kyselyn mukaan Tampereen yliopiston työntekijät ovat edelleen sitoutuneita työhönsä.  Luottamusmiesten mukaan yliopiston toiminta perustuu pitkälti työntekijöiden venymiseen. He kysyvätkin, että mitä tapahtuu sitten, kun työntekijät eivät enää jousta.

Tampereen yliopiston pää- ja varapääluottamushenkilöt selvittivät, miten syksyn 2021 henkilöstövähennykset ja organisaatiouudistus vaikuttivat henkilöstön työskentelyolosuhteisiin sekä hallinto- ja tukipalveluiden toimivuuteen. Kyselyyn vastasi 526 yliopiston työntekijää. Vastaajista puolet oli hallinto- ja tukipalveluiden henkilökuntaa ja puolet opetus- ja tutkimushenkilökuntaa.

Tampereen yliopiston tukipalveluista lähti yt-neuvottelujen myötä noin 180 henkilöä sekä 48 ulkoistettiin Certialle. Kaiken kaikkiaan yt-neuvottelujen, ulkoistusten ja määräaikaisuuksien päättymisten myötä hallinto- ja tukipalveluista lähti noin 350 henkilöä viime vuoden loppuun mennessä.

Kyselyn perusteella syntynyt rapotti Lisää tehtäviä, säätöä ja sähläystä, hallinto- ja tukipalveluiden henkilöstövähennysten ja tehtävien uudelleen järjestelyiden vaikutukset Tampereen yliopistoon löytyy täältä.