Hyppää pääsisältöön

Vaatelainaamosta luksusta työpäivään

Soile-Maria Linnemäki vaatelainaamo vaatepuu
Bisnespukeutuminen mielletään helposti tylsäksi ja värittömäksi. Sitä sen ei tarvitse olla, sillä rohkeaa kokeilua ja oman tyylin etsintää voi harjoitella helposti lainavaatteilla.

Vaatelainaamosta luksusta työpäivään

Julkaistu 11.04.2018 klo 15:39
ProStoori
Kirjoittanut
Jaana Kosunen
Bisnespukeutuminen mielletään helposti tylsäksi ja värittömäksi. Sitä sen ei tarvitse olla, sillä rohkeaa kokeilua ja oman tyylin etsintää voi harjoitella helposti lainavaatteilla.

Joskus se vaan ottaa päähän – oma vaatekaappi.

Vaatetta on jos jonkinlaista, mutta silti ei mitään päälle pantavaa. Kiireisenä työpäivän aamuna tilanne kiristää hermoja sen verran, että päätös työpäivän jälkeisestä shoppailukierroksesta syntyy sukkelaan.

Vaatelainaamoyrittäjä Soile-Maria Linnemäki tietää, ettei valtavan vaatevuoren ongelmaa ratkaista vain kasvattamalla sitä lisää. Uusi halpaketjuvaate kun menettää muotonsa ihan yhtä nopeasti kuin edellinenkin.

Linnemäen ratkaisu on yhteinen vaatekaappi, vaatelainaamo, josta ostamisen sijaan vaatteita voi lainata monenlaiseen käyttöön, niin juhlaan kuin työpaikallekin.

Juhlavaatteiden vuokraaminen on monille jo tuttua puuhaa, mutta yhä useampi on löytänyt vaatelainaamon avuksi myös työpukeutumisessa. 

– Juhlavaatteiden vuokraaminen on monille jo tuttua puuhaa, mutta yhä useampi on löytänyt vaatelainaamon avuksi myös työpukeutumisessa. Loppujen lopuksi arkea kuitenkin on elämässä enemmän kuin juhlaa, hän toteaa.

Linnemäen vaatelainaamossa vaatteet ovat pääosin suomalaista designia, mutta parhaillaan valikoima on laajentumassa ja mukaan on tulossa muutamia ulkomaisia merkkejä. Näin siksi, että myös bisnespukeutumiseen sopivia vaatteita saataisiin mallistoon mahdollisimman paljon. Halpaketjujen massatuotantoa vaatelainaamon rekeistä ei löydy – luksusta ja laatua sitten sitäkin enemmän.

– Vaatteen on oltava laadukas, jotta se kestää kovaa käyttöä ja pysyy siistinä käyttäjältä toiselle, Linnemäki perustelee. 

Tyyliä toimistolle

Miksi ihmeessä työpukeutumisessa pitäisi ryhtyä kikkailemaan tyyliseikoilla? Eikö riitä, että käyttää niitä tuttuja ja varmasti jokaiselle työpaikalle soveltuvia luottovaatteita: jakkuja, hameita ja suoria housuja?

Linnemäki vastaa, että siksi, koska vaihtelu virkistää.  Ja siksi, koska vaihtelua vaatii myös nykypäivän muuttunut työtapa.

– On paljon esiintymisiä, videotaltiointeja ja somepäivityksiä. Julkisuus ruokkii painetta vaihtaa tyyliä tiuhaan. Kukaan ei halua jälkikäteen nähdä itseään taltioituna aina ja kaikkialla se sama oranssi paita päällä, hän kärjistää.

Ajan saatossa myös oma tyyli muuttuu ihan yhtä lailla kuin muuttuvat työpaikan pukeutumisnormit ja sanattomat sopimuksetkin. Linnemäen mielestä lainavaatteilla niin itsensä kuin työpaikankin rajoja on helpompi testata; jos huomaa menneensä metsään, sen kun vain palauttaa vaatteen ja lainaa jotain muuta.

Rajojen kokeileminen ei kuitenkaan tarkoita provosointia.

– Oman työpaikan normeja on syytä kunnioittaa. Saa pukeutua räväkästi ja näyttävästi, kunhan tekee sen tyylillä. 

 

Ei neuvoja ja ohjeita, vaan kannustusta ja rohkaisua

Linnemäki kannustaa kokeilemaan rohkeasti värejä myös työpukeutumisessa. Hänen mielestään ammattilaisten antamat värivinkit saattavat ohjata ihmisiä liian tiukkaan ja niukkaan värien käyttöön. 

– Käytetään vain niitä vaatteita, jotka ovat ”oman värisiä” ja joita esimerkiksi värianalyysissä on joskus suositeltu. Toivoisin, etteivät ihmiset olisi niin väriuskollisia; jos limen vihreä kiinnostaa ja se tuntuu hyvältä, päälle vaan, hän kannustaa.

Vaatelainaamossa, asiakkaiden keskellä, Linnemäki ei anna tarkkoja ohjeita eikä neuvoja. Hän ei sano, mikä on sopivin asu normaaliin työpäivään, mikä taas paras esimerkiksi tärkeään työtapaamiseen. Tiukkojen ohjeiden sijaan Linnemäki korostaa rooliaan kannustaja ja rohkaisijana. Hän haluaa, että kukin löytäisi oman tyylinsä itse, kokeilemalla ja testaamalla. Silloin se on oma ja aito, itselle ja työpaikallekin juuri sopiva.

– Kaikkien ei tarvitse uudistaa tyyliään räiskyvästi rajoja rikkoen. Pienet yksityiskohdat tekevät jo paljon, kuten erikoisemmat korvakorut tai piristävän väriset korkkarit. Jo ne kohottavat kummasti itseluottamusta ja omaa olotilaa.

Linnemäki muistuttaa, että vaatteilla on laajempi merkitys kuin monesti ajatellaan. Siisti ja tilanteeseen sopiva pukeutuminen ei ole koreilua, kuten ehkä joskus entisaikaan saatettiin vielä ajatella. Vaatteet ovat osa kokonaisuutta, osa sanatonta viestintää.

– Vaatteiden valinnassa olennaista on se, millaiseen tilanteeseen on menossa. Jos haluaa olla näkymätön, ei kannata pukeutua punaiseen jakkuun. Jos taas haluaa jäädä mieleen tai saada mielipiteensä julki, voi vaatteilla halutessaan tehdä unohtumattoman ensivaikutelman. Silloin jopa niillä pienillä yksityiskohdilla voi olla yllättävän suuri merkitys.

Tärppejä työpaikkapukeutumiseen

Vain kokeilemalla tietää! Kokeile rohkeasti eri värejä, leikkauksia ja printtejä. Tunnustele, miltä oma olo tuntuu. Jos vaate tuntuu oikealta, se silloin todennäköisesti on sinulle oikea.

Kuulostele työkavereidesi antamaa palautetta: jos saat kehuja, olet osunut nappiin. Jos taas kollegat supisevat ohi kulkiessasi, ehkä harkitset tyyliä uudestaan.

Pukeudu tilanteen mukaan. Jos tiedät tapaamiseen mennessäsi, että vastassasi on räväkästi ja värikkäästi pukeutuva henkilö, tee sinä samoin. Olette silloin samalla aaltopituudella saman tien.

Pienillä yksityiskohdilla tuunataan pukeutumista modernimmaksi. Näyttävä koru tai asukokonaisuuden väristä erottuvat kengät piristävät kummasti paitsi sinua itseäsi, varmasti myös kollegoitasi.

Kurkkaa kierrätyskaupan valikoima: monet niistä myyvät vähän käytettyjä, laadukkaita merkkivaatteita.

Järjestä vaatteiden kierrätysilta kavereiden kanssa: toisen tarpeeton voi olla toiselle aarre.

 

Vaatelainaamo Vaatepuu

Perustettu vuonna 2013.

Toimipisteet Järvenpäässä, Tampereella, Turussa ja Helsingissä. Pääkaupungin lainaamo panostaa jatkossa nimenomaan bisnespukeutumiseen.

Vaatelainaamo Vaatepuusta ostetaan jäsenyys, jonka jälkeen vaatteita voi lainata. Palautus tapahtuu sovitusti esimerkiksi kahden viikon välein. Palauttamisen jälkeen saa jälleen ottaa lainaan seuraavat vaatekappaleet.

Vaatepuun vaatteet ovat suomalaisten suunnittelijoiden tuotoksia, mutta lähiaikoina valikoima laajenee myös ulkomaisiin merkkeihin.