Den utsända arbetstagaren följer finska kollektivavtal
Anställningsvillkoren för den utsända arbetstagaren fastställs åtminstone på grundval av finsk lagstiftning och kollektivavtal, med förbehåll för lagstiftningen i arbetslandet. Enligt lagen har en utsänd arbetstagare rätt att få ett arbetsavtal skriftligen innan hen reser utomlands.
Den utsända arbetstagaren har vanligtvis rätt till dagpenning och resor och boende som betalas av arbetsgivaren.
Vanligtvis ingår arbetstagare som är utsända utomlands i det finska socialförsäkringssystemet under arbetskommenderingen. Socialförsäkringen påverkas dock av det land dit du är på väg. Din arbetsgivare måste dock ansöka om ett intyg eller beslut om att du omfattas av den finska socialförsäkringen när du är utomlands.
Den arbetssökande följer arbetslandets regler
När en person åker utomlands på eget initiativ för att arbeta räknas hen som arbetssökande. I detta fall fastställs anställningsvillkoren vanligtvis på grundval av bestämmelserna i det land där arbetet utförs. Anställningsvillkoren kan dock avtalas på ett annat sätt. Arbetsavtalet får också innehålla väsentliga förbindelser till ett annat land än arbetslandet, i vilket fall bestämmelserna i anslutningslandet tillämpas.
Om arbetsgivaren och arbetstagaren inte har kommit överens separat har arbetstagaren inte rätt till exempelvis dagpenning, gratis hemresor eller boende. Inom EU/EES omfattas arbetssökande omedelbart av socialskyddet i det land där hen arbetar. Utanför EU/EES varierar situationen.
Var noga med att kontrollera din beskattning och rätt till förmåner
Innan du påbörjar arbete utomlands är det en bra idé att ta reda på skattebehandlingen i destinationslandet på skattekontoret i din hemkommun. Den som söker arbete utomlands måste betala sina skatter i enlighet med lagarna i destinationslandet.
Om den person som arbetar utomlands har hemvist i Finland betalar lönegarantin som förvaltas av arbetsförmedlingen lönefordringar för arbete som utförts åt insolventa finska arbetsgivare.
Inom EU/EES har varje land ett eget lönegarantisystem, som dock kan vara svårt att utnyttja. Det finns knappast några liknande system utanför EU/EES.
På grund av korta övergångsperioder och för att undvika att gå miste om förmåner är det också bra att i god tid innan man påbörjar arbete utomlands säkra att utkomstskyddet bibehålls.