Vad man ska göra om en arbetsolycka sker
Arbetsgivaren ska underrättas om arbetsolyckor i enlighet med de rutiner som överenskommits på arbetsplatsen. Anmälan ska göras så snart som möjligt med beaktande av omständigheterna.
Arbetsgivaren anmäler arbetsolyckan till sitt försäkringsbolag. Arbetsgivaren bör göra anmälan utan dröjsmål och senast tio arbetsdagar efter att ha mottagit informationen.
Allvarliga arbetsolyckor ska utan dröjsmål anmälas till polisen och arbetarskyddet vid Regionförvaltningsverket. Arbetsolyckan är allvarlig om arbetstagaren omkommer eller drabbas av bestående eller allvarlig skada. Anmälningsskyldigheten grundar sig på lagen om arbetarskyddstillsyn och arbetarskyddssamarbete på arbetsplatsen. Lagen ålägger Regionförvaltningsverket att utreda alla allvarliga olycksfall i arbetet som kommit till dess kännedom.
När kan jag sjukskriva mig?”
Olycksfalls- och yrkessjukdomsförsäkringssystemet
Arbetsgivaren är skyldig att ta och betala försäkring mot olycksfall i arbetet och yrkessjukdomar för sina anställda av ett försäkringsbolag som tillhandahåller arbetsolycksfallsförsäkring. Arbetsgivarens försäkringsskyldighet grundar sig på lagen om olycksfall i arbetet och om yrkessjukdomar. Försäkringen är en del av arbetstagarens socialförsäkring.
Arbetstagarens kostnader och inkomstbortfall vid arbetsolyckor och yrkessjukdomar ersätts av försäkringen mot arbetsolycksfall och yrkessjukdomar. Försäkringen gäller på arbetsplatsen och på resor mellan hem och arbete.
Olycksfallsförsäkringscentralen (TVK) är en paraplyorganisation för försäkringsinstituten som tillhandahåller olycksfalls- och yrkessjukdomsförsäkringar, som ansvarar för att hantera ersättningsärenden och betala ersättning vid olyckor där arbetsgivaren inte har haft någon arbetsolycksförsäkring. På olycksfallsförsäkringscentralens webbplats finns statistik över arbetsolyckor, där du kan söka efter information enligt till exempel bransch, olyckstyp, skadesätt och kroppsdel som skadats.
Yrkessjukdomar och arbetsrelaterade sjukdomar
Arbetsrelaterade sjukdomar har ett orsakssamband till arbetet, det vill säga arbetet är en sjukdomsfaktor. Arbetsrelaterade sjukdomar är antingen yrkessjukdomar eller arbetsrelaterade sjukdomar, i vilket fall sjukdomen är relaterad till arbetet, men kriterierna för yrkessjukdom uppfylls inte.
Definitionen av yrkessjukdomar bygger på medicin, lagstiftning och avtal. Orsaken till en yrkessjukdom är en arbetsrelaterad fysisk, kemisk eller biologisk faktor. De vanligaste yrkessjukdomarna är bullerskador, luftvägsallergier, hudsjukdomar, asbestsjukdomar och belastningsskador i de övre extremiteterna. En förteckning över sjukdomar som klassificeras som yrkessjukdomar och orsaker finns i statsrådets förordning om förteckningen över yrkessjukdomar.
Arbetsgivaren bör förhindra uppkomsten av arbetsrelaterade sjukdomar genom att identifiera faror och bedöma risker samt planera arbete och arbetsmetoder. Om yrkessjukdomar eller andra arbetsrelaterade sjukdomar uppstår är arbetsgivaren skyldig att korrigera arbetsförhållandena för att undvika liknande sjukdomar i framtiden.
Arbetarskydd och välbefinnande på arbetsplatsen
Syftet med arbetarskyddet är att säkerställa trygga, hälsosamma, bekväma och utvecklande arbetsförhållanden samt att stödja medarbetarnas arbetsförmåga. Det egna välbefinnandet på arbetsplatsen påverkas även av ens kompetens och upplevelse av att trivas på jobbet, balansen mellan arbete och privatliv och en fungerande arbetsgrupp.