Hoppa till huvudinnehållet

Nytt kollektivavtal för teknologiindustrin – alla stridsåtgärder har avblåsts

Kuvituskuva lintuperspektiivistä kuvattuja ihmisiä metroasemalla kävelemässä
Kuvituskuva lintuperspektiivistä kuvattuja ihmisiä metroasemalla kävelemässä
Nytt kollektivavtal för tjänstemännen i teknologiindustrin har godkänts i förbundens styrelser. Lönehöjningarna som avtalats med kollektivavtalet är sammanlagt 7,8 procent under avtalsperioden.

Fackförbundet Pro och Teknologiindustrins arbetsgivare uppnådde förhandlingsresultat om tjänstemännens kollektivavtal idag den 23 februari på dagen. Förbundens styrelser har godkänt förhandlingsresultatet till nytt kollektivavtal för branschens tjänstemän.

Avtalet är i kraft till 30.11.2027, men det kan sägas upp så det löper ut 30.11.2026.

Förtroendemannen och arbetsgivaren kan under alla tre år tillsammans förhandla om lönehöjningar. Om det inte avtalas lokalt om lönehöjningar, höjs lönerna enligt följande:

  • 2025 är allmänna förhöjningen som betalas till alla 2,0 procent och potten som arbetsgivaren delar ut 0,5 procent.
  • 2026 är allmänna förhöjningen som betalas till alla 2,2 procent och potten som arbetsgivaren delar ut 0,7 procent.
  • 2027 är allmänna förhöjningen som betalas till alla 2,0 procent och potten som arbetsgivaren delar ut 0,4 procent.

Som en del av avtalsuppgörelsen har de avlönade familjeledigheterna ändrats till likvärdiga mellan föräldern som fött och föräldern som inte fött.

- Avtalet kan ses som bra med beaktande av helheten. Med de uppnådda lönehöjningarna kan man betydligt fylla igen köpkraftsgropen och därtill för de likvärdiga familjeledigheterna med lön jämställdheten i arbetslivet märkbart framåt, säger Pros ordförande Niko Simola.

- Våra medlemmar förtjänar ett stort tack för stödet de visat oss i förhandlingsbordet. Utan våra medlemmars beredskap att kämpa för sina egna anställningsvillkor hade vi inte nått de här lönehöjningarna. Jag vill också rikta mitt tack till motpartens förhandlare för förhandlingar som förts i mycket konstruktiv och lösningsorienterad anda i en synnerligen utmanande situation, fortsätter Simola.