Hyppää pääsisältöön

Työtapaturmat ja ammattitaudit

Työtapaturmat ja ammattitaudit

Työtapaturmaksi kutsutaan äkillistä ja yllättävää ulkoisten tekijöiden aiheuttamaa tapahtumaa työssä, joka johtaa työntekijän loukkaantumiseen. Työtapaturmat ovat tapaturmia, jotka tapahtuvat työpaikalla, matkalla töihin tai töistä kotiin tai työnantajan määräämän työ- tai asiointimatkan aikana. Työperäiset sairaudet ovat puolestaan joko ammattitauteja tai työperäisiä sairauksia, jolloin sairastuminen liittyy työhön, mutta ammattitaudin kriteerit eivät täyty.
Kuva: Shutterstock
Milloin voin jäädä sairauslomalle?
Jos sairastut tai joudut tapaturmaan, sinulla on oikeus sairauslomaan. Ilmoita poissaolosta viipymättä työnantajalle. Työsuhteesi pituus ja työkyvyttömyyden kesto vaikuttavat sairausajalta maksettavaan palkkaan.
Kuva: Shutterstock
Ammattitaudit ja työperäiset sairaudet
Kuva: Shutterstock

Työperäisillä sairauksilla on syy-yhteys työhön eli työssä on sairautta aiheuttava tekijä. Työperäiset sairaudet ovat joko ammattitauteja tai työperäisiä sairauksia, jolloin sairastuminen liittyy työhön, mutta ammattitaudin kriteerit eivät täyty.

Ammattitaudin määritys perustuu lääketieteen ohella lainsäädäntöön ja sopimuksiin. Ammattitaudin aiheuttaja on työhön liittyvä fysikaalinen, kemiallinen tai biologinen tekijä. Yleisimpiä ammattitauteja ovat meluvammat, hengitystieallergiat, ihosairaudet, asbestisairaudet ja yläraajojen rasitusvammat. Luettelo ammattitaudiksi luokitelluista sairauksista ja sairauksien aiheuttajista löytyy valtioneuvoston asetuksen ammattitautiluettelosta.

Työnantajan tulee ehkäistä työperäisten sairauksien syntymistä vaarojen selvittämisellä ja riskien arvioinnilla sekä työn ja työmenetelmien suunnittelulla. Jos ammattitauteja tai muita työperäisiä sairauksia kuitenkin ilmenee, työnantajan on korjattava työolosuhteita, jotta vastaavilta sairastumisilta vältytään jatkossa.

Mietitkö vielä, miten edetä?

Jäsenenä käytössäsi ovat kaikki asiantuntijamme.

Ota meihin yhteyttä, autamme mielellämme!

Liity jäseneksemme jo tänään!

Saat kaikki edut ja palvelut käyttöösi.

Jäsenyys sisältää ansiosidonnaisen työttömyysturvan.