Mikä lomaraha?
Lomaraha on lisäpalkkio, joka on 50 prosenttia vuosilomapalkasta. Se maksetaan lomapäivien normaalin palkan lisäksi yleensä joko vuosiloman jälkeen, ennen vuosilomaa tai kahdessa erässä ennen ja jälkeen loman. Joillakin työpaikoilla sovitaan lomarahan vaihtamisesta vapaapäiviksi. Aikoinaan lomarahan saaminen vaati sen, että työntekijä palasi töihin loman päätyttyä. Lomarahaa kutsuttiinkin alun perin lomaltapaluurahaksi.
Lomaraha ei perustu vuosilomalakiin vaan työehtosopimukseen, työsopimukseen tai työpaikan käytäntöön. Lain mukaan työntekijällä on oikeus palkalliseen lomaan, eli loma-ajalta maksetaan vähintään työntekijän säännönmukainen palkka luontaisetuineen. Laki ei siis velvoita työnantajaa maksamaan lomarahaa, vaan kyseessä on neuvottelemalla saatu etuus.
Lomaraha ei ole sama asia kuin lomapalkka tai lomakorvaus
Lomarahaa ei pidä sekoittaa lomapalkkaan tai lomakorvaukseen, sillä nämä kaksi perustuvat lakiin. Lomapalkassa on kyse loma-ajalta maksettavasta palkasta. Lomakorvauksella tarkoitetaan korvausta, joka maksetaan työsuhteen loppuessa tai työntekijän lähtiessä esimerkiksi asepalvelukseen. Lomakorvauksella korvataan pitämättömät lomat.
Lomapalkka on kuukausiansiosi lomanmääräytymisvuodelta
Lomapalkkasi määräytyy sen mukaan, kuinka pitkään olet työskennellyt työpaikassasi. Lähde lomapalkkaa tarkistaessasi liikkeelle seuraavasta kaavasta:
Lomapäiviesi määrä selviää siitä, kauanko olet ollut saman työnantajan palveluksessa:
A) Jos työsuhteesi on kestänyt yli vuoden, lomapäiviä kertyy 2,5 jokaisesta kuukaudesta, jona olet ollut töissä vähintään 14 päivää tai 35 tuntia. Kokoaikaisessa, yli vuoden kestäneessä työsuhteessa lomapäiviä kertyy vuodessa 30.
B) Jos työsuhteesi on kestänyt alle vuoden, lomapäiviä kertyy 2 päivää kuukautta kohden (jos työtä on vähintään 14 päivää tai 35 tuntia kalenterikuukaudessa).
Lomapalkka maksetaan sen mukaan, kuinka paljon keskimäärin tienaat kuukaudessa, ei sen mukaan, maksetaanko sinulle palkkaa kuukausiperusteisesti. Myös osa-aikainen työntekijä voi siis tarkistaa edeltävällä kaavalla, tuliko lomapalkka edes suunnilleen oikein. Laskentatapa saattaa kuitenkin vaihdella, jos palkkasi maksetaan esimerkiksi tehtyjen tuntien tai työpäivien perusteella.
Lisätietoa löydät vuosilomalain 3. luvusta, joka käsittelee vuosilomapalkkaa.
Lomaan liittyvissä asioissa kannattaa olla aina ensin yhteydessä oman työpaikkasi luottamusmieheen. Luottamusmies on usein esimerkiksi neuvotellut paikallisesti lomarahojen maksuajankohdasta ja hän voi auttaa myös mahdollisissa erimielisyystilanteissa. Jos työpaikallasi ei ole valittu luottamusmiestä, voit soittaa Pron työelämäneuvontaan tai ottaa yhteyttä oman alasi sopimusala-asiamieheen.
Palkkaus, lomat ja vapaat
Asiantuntijoiden ja esimiesten palkkaus perustuu alan työehtosopimuksen määrittelemään palkkausjärjestelmään. Palkansaajana sinulla on myös oikeus vuosilomaan sekä myös muihin vapaisiin.