Hyppää pääsisältöön

Blogit

Kuva: Shutterstock

Blogit

Lue uusimmat mielenkiintoiset blogimme.

Uusimmat blogimme

Sinua voisi kiinnostaa etenkin nämä

Työehtosopimus takaa lakia paremmat edut
Blogit
Julkaistu 29.03.2021
Mitä tarkoittaa työehtosopimusten yleissitovuus ja miksi se on ammattiliitoille niin tärkeää?
Kuva: Shutterstock
Blogit
Julkaistu 25.03.2021
Nopeasti vaikuttaisi, että Teknologiateollisuus ja Metsäteollisuus lopettavat molemmat valtakunnallisten työehtosopimusten tekemisen seinään. Näin ei kuitenkaan ole.  
tasa-arvosuunnitelma, palkka-avoimuus
Blogit
Julkaistu 18.03.2021
Huolestuttavaa kyllä, palkkakartoitus ja toimenpiteet palkkatasa-arvon edistämiseksi olivat yksi heikommin toteutuvista tasa-arvosuunnitelman osista.
Ryhmä ihmisiä, tasa-arvo, yhdenvertaisuus, moninaisuus
Blogit
Julkaistu 09.03.2021
Ympäripyöreän tasa-arvosuunnitelman saa helposti aikaiseksi. Oikeasti toimivan suunnitelman eteen kannattaa ponnistella vähän enemmän.
henkinen hyvinvointi on koetuksella poikkeusaikana
Blogit
Julkaistu 12.02.2021
Sosiaalinen tuki – kokemus samassa tilanteessa olemisesta – suojaa meitä stressiltä varsinkin silloin, kun työ on vaativaa, kertovat tutkimukset. Etäkulttuurin suurin haaste on ollut yhteisöllisyyden väheneminen.
Blogit
Julkaistu 08.02.2021
Koko maailmaa koskettava pandemia on saanut meidät miettimään, voimmeko luottaa päättäjiin, osaavatko he tehdä oikeita ratkaisuja oikeaan aikaan? Entä voimmeko luottaa ihmisiin, että he noudattavat säädettyjä ohjeita ja suosituksia?
alustatalous muuttaa työtä
Blogit
Julkaistu 11.01.2021
Jos suomalaisen 80-luvulla syntyneen varallisuudesta yhä isompi osuus menee sijoituksiin sekä ulkomailla oleiluun, miten kulutuskysyntä turvaa suomalaisen yhteiskunnan verokertymät sekä tarjoaa työmarkkinoille työntekijöitä?
samapalkkaisuus
Blogit
Julkaistu 10.12.2020
Palkkauksen läpinäkyvyyttä voidaan lisätä avoimilla, toimen vaativuuteen ja henkilön pätevyyteen perustuvilla palkkausjärjestelmillä. Tässä viisi faktaa:
Teksti: "Me emme tule koskaan hyväksymään ihmisten riistoon perustuvaa liiketoimintaa, eikä kenenkään muunkaan pitäisi niin tehdä.""
Blogit
Julkaistu 02.12.2020
Työskentelisitkö sinä työpaikalla, jossa ict-alan ammattilaiset joutuvat tekemään myös palkanlaskijan töitä saadakseen työstään heille kuuluvat korvaukset? Kotidatan työntekijät kertoivat kokemuksistaan nimettöminä, sillä he pelkäävät työnantajan vastatoimia.
Kuva: Shutterstock
Blogit
Julkaistu 16.11.2020
Nykytahdilla naisten ja miesten palkkatasa-arvo toteutuisi Suomessa vuonna 2046, laski ETUC. Tämä on liian pitkä aika.
palkkalaskelma
Blogit
Julkaistu 01.11.2020
Naisten koulutustaso on Suomessa miehiä korkeampi, mutta miksi naisten keskimääräinen palkka on 16 prosenttia miehiä pienempi? Suuri osa sukupuolittaisesta palkkaerosta johtuu sukupuolten ammatillisesta eriytymisestä eli segregaatiosta.
Järjestäytymisaste on ay-liikkeen kohtalonkysymys
Blogit
Julkaistu 27.10.2020
Metsäteollisuus ry kiteytti hetkessä sanoman, jota ammattiyhdistysliike on hupenevalle jäsenkunnalleen viimeisen vuosikymmenen yrittänyt viestittää. Sopiminen ja sopimisen voima ovat kiinni järjestäytymisen asteesta.
Kuva: Shutterstock
Blogit
Julkaistu 19.10.2020
Olin ilahtunut, kun lainsäädännön arviointineuvosto aloitti toimintansa vuonna 2016. Vaikka erilaisia ohjeita ja oppaita säädösehdotusten vaikutusten arvioinnista oli ollut käytössä vuosia, jälki oli epätasaista. Ilmiselvästi tarvittiin riippumaton ja itsenäinen toimija, jotta erityisesti hallituksen esitysten vaikutusarviointien laatua saataisiin parannettua.
mitä tapahtuu, jos irtisanoudun
Blogit
Julkaistu 10.10.2020
Monet tunnetut urheilijat ovat lähiviikkoina kertoneet oman tarinansa siitä, kun mieli järkkyy. Mielenterveysongelmat ovat olleet Suomessa jonkinlainen tabu ja siksi nämä julkiset ulostulot ovat paitsi rohkeita tekoja, myös tärkeitä asenneilmapiirin muuttamiseksi.
kuka käyttää valtaa ay-liikkeessä
Blogit
Julkaistu 09.10.2020
Viimeisin neuvottelukierros sekä viimeaikaiset työmarkkinoilla tapahtuneet ulostulot korostavat sitä, että edunvalvonta on ja tulee jatkossakin olemaan joukkuelaji. Lopputuloksen määrittää se, mikä joukkue saa kasattua suuremman joukkueen oman asiansa tueksi!
Suomalainen metsä, ilmakuva. Puut.
Blogit
Julkaistu 06.10.2020
Metsäteollisuuden ilmoitus vetäytyä työehtosopimustoiminnasta oli ikävä uutinen, mutta ei mikään varsinainen yllätys alaa läheltä seuranneille.
Kuva: Shutterstock
Blogit
Julkaistu 06.10.2020
Metsäteollisuuden ilmoitus vetäytyä työehtosopimustoiminnasta oli ikävä uutinen, mutta ei mikään varsinainen yllätys alaa läheltä seuranneille.
Ihminen poimii mustikoita
Blogit
Julkaistu 05.10.2020
Siivoojien, marjanpoimijoiden ja rakennusduunareiden esimerkit alipalkkauksesta, kaltoinkohtelusta ja valheellisilla lupauksilla töihin houkuttelemisesta osoittavat, että vapaaehtoisuus ei riitä suitsimaan suoranaista riistoa työelämästä.
Blogit
Julkaistu 30.09.2020
Kello on noin kolme iltapäivällä. Jalat kopisevat ja kärryt kitisevät näennäisen rauhallisesti kaupan käytävillä. Ihmiset eivät katso toisiaan silmiin ja yrittävät liikkua muina miehinä ja vaivihkaa toistensa ohi.
Teksti: "Me emme tule koskaan hyväksymään ihmisten riistoon perustuvaa liiketoimintaa, eikä kenenkään muunkaan pitäisi niin tehdä.""
Blogit
Julkaistu 23.09.2020
Kiistassa on kysymys paljon suuremmasta asiasta kuin pelkästä Kotidatasta. Kyse on työehtoshoppailusta puhtaimmillaan.
Kuva: Shutterstock
Blogit
Julkaistu 14.09.2020
Kreikassa työntekijöiden suojeluun perustuva lainsäädäntö muutettiin ”markkinaystävälliseksi”. Paikallinen sopiminen sallittiin muillekin kuin ammattiliittojen edustajille. Miten kävi?
Blogit
Julkaistu 31.08.2020
Kilpailukieltosopimuksien käyttöä ollaan rajoittamassa. Asiaa valmistelleen työryhmän esityksen mukaan työnantaja joutuisi aina maksamaan kompensaation, kun henkilöllä on kilpailukielto sopimuksessaan.
edustajistovaali
Blogit
Julkaistu 21.08.2020
Pron edustajistovaalit ovat meneillään. Äänestys alkoi 10. elokuuta ja jatkuu 4. syyskuuta kello 16.00 saakka sähköisenä vaalina. Pron jäsenet valitsevat sata varsinaista jäsentä Pron edustajistoon nelivuotiskaudeksi 2020–2024.
robotit valtaavat rakennusalan
Blogit
Julkaistu 19.08.2020
Teknologia on aina muuttanut ihmistyötä. Se on korvannut vanhoja työn tekemisen tapoja ja laajentanut työtä yhä uusille alueille. Hankalan ja joskus vaarallisenkin fyysisen työn vähentyminen on vapauttanut ihmisiä kehittämään uusia järjestelmiä, tuotteita ja palveluita.
Blogit
Julkaistu 16.03.2020
Onko etäkokous pian ihmisen parasta aikaa? Koronaviruksen takia yhä useammat opettelevat tekemään töitä ja myös kokoustamaan etänä. Kun etätöitä tehdään pitkiä aikoja, viikkoja ja jopa pidempään, on kollegoiden tapaaminen virtuaalisesti myös työpaikan yhteisöllisyydelle tärkeää.
Suomalainen metsä, ilmakuva. Puut.
Blogit
Julkaistu 17.01.2020
Kokonaisuudessaan kilpailukykysopimus aiheutti palkansaajille työajan lisäämisen, nollakorotusten ja työnantajalle kuuluneiden maksujen siirtämisen kautta huomattavan ostovoiman heikennyksen ja suoranaisen palkanalennuksen.
joululahjan palauttaminen
Blogit
Julkaistu 23.12.2019
Työnantajaliitot haluavat kirkollisista juhlapyhistä eroon aivan kuten vapaa-ajattelijatkin, mutta eri syistä. Viimeksi mainituille pyhät ovat halveksittavaa hapatusta, kun taas työnantajat haluavat lisätä työaikaa, mieluiten ilman korvausta. Paikallisesti voitaisiin mieluusti sopia vaikka orjatyöstä.
Suunnittelu- ja konsulttialan työehtosopimusneuvottelut alkoivat
Blogit
Julkaistu 18.11.2019
Ammattiliiton kyky turvata alan palkkakehitys ja hyvät työehdot on suoraan riippuvainen alan järjestäytymisasteesta ja jäsenkunnan yhtenäisyydestä. Mistään muusta mystisestä lähteestä sitä neuvotteluvoimaa ei kumpua.
Blogit
Julkaistu 04.11.2019
Työehtosopimusneuvottelut ovat jälleen kerran jumissa. Eivätkä ihan syyttä.
Teksti: kiky pois
Blogit
Julkaistu 21.09.2019
Kilpailukykysopimuksella saatiin peruutettua hallituksen valmistelemat niin sanotut pakkolait. Hallitus myös sitoutui valmistelemaan työelämäuudistuksesta kolmikantaisesti. Valitettavasti hallitus ei tältä osin lupauksiaan ole pitänyt, kuten myöhemmin olemme saaneet todeta.
Mietitkö vielä, miten edetä?

Jäsenenä käytössäsi ovat kaikki asiantuntijamme.

Ota meihin yhteyttä, autamme mielellämme!

Liity jäseneksemme jo tänään!

Saat kaikki edut ja palvelut käyttöösi.

Jäsenyys sisältää ansiosidonnaisen työttömyysturvan.