Hoppa till huvudinnehållet

Då sommaren ger ångest

nainen istuu puistonpenkillä selin kameraan
Sommaren kommer, härligt! Utom att det inte nödvändigtvis är det. Bristen på rutiner, prestationskrav, ensamhet och tummande på ekonomin är sådant som väcker till och med stor ångest hos många då den varma årstiden och semesterperioden närmar sig.

Då sommaren ger ångest

Publicerad 31.05.2022 kl. 15:52
Nyheter
Text
Maija Kajanto | Översättning Susanne Paetau
Bild Istockphoto
Sommaren kommer, härligt! Utom att det inte nödvändigtvis är det. Bristen på rutiner, prestationskrav, ensamhet och tummande på ekonomin är sådant som väcker till och med stor ångest hos många då den varma årstiden och semesterperioden närmar sig.

Alla väntar inte med iver på sommaren. Det vet ledande utbildningsexpert och psykoterapeut Marjukka Laukkanen vid MIELI Psykisk Hälsa Finland rf.

– Det är på intet sätt ovanligt att till semestertider också hör känslor av ångest, rädsla och osäkerhet. Det är vanligt, mänskligt och förståeligt.

Laukkanen påminner att alla inte behöver ha samma slags känslor för semester.

– Man behöver heller inte vara orolig eller tänka att man är en dålig människa fastän förväntningarna på semestern skulle vara annorlunda, sammanfattar Laukkanen.

Sommaren är en brådskande tid i Mieli rf:s telefonjour. Då den egna semestern inte motsvarar till exempel föreställningen sociala medier skapar, kan ångesten få fäste.

Då den egna semestern inte motsvarar till exempel föreställningen sociala medier skapar, kan ångesten få fäste.

– Det är ganska vanligt med många förväntningar inför högtider och semestrar. De kan vara sådana man uppställt för sig själv eller förväntningar omgivningen har. Det är också typiskt att vi jämför oss med andra.

Semestern bryter rutiner

Det kan finnas många olika slags målsättningar för och förväntningar på semestern: man borde resa, vila och vara social. Semestern kan bli ett presterande och ändringar i rutinerna kan väcka osäkerhet och även rädsla.

– Arbete ger många även mycket annat än utkomst. Vardagsrutinerna och en känsla av betydelsefullhet kan byggas kring arbetet. Arbetet kan också ge det dagliga sociala nätverket. Om den närmaste kretsen är liten, kan det vara rätt ensamt under semestern.

Rutinerna ger trygghet och rytm i livet. Då någon rutin bryts, står man inför nytt och det kan skapa tomhet och osäkerhet.

– Ganska många drabbas av människorelationerna under semestern. Vardagen kan snurra kring brådska, arbete och fritidsintressen. På semestern kan relationerna mellan familjemedlemmarna krisa till då det finns mer gemensam tid.

Vardagen kan snurra kring brådska, arbete och fritidsintressen. På semestern kan relationerna mellan familjemedlemmarna krisa till då det finns mer gemensam tid.

Enligt Laukkanen är en viktig nyckel att lyssna på sig själv då man börjar öppna knutarna.

– Vad är besvärligt eller skrämmande då rutinerna ändras? Är det kopplat till människorelationer eller något annat?

Sommarminnen kan väcka ångest

Listan över det man känner ångest av kan på sommaren kompletteras med minnen och ekonomiska saker.

– På semestern vill man göra lite av varje och om det inte är ekonomiskt möjligt, är ångest inte på något sätt en ovanlig reaktion. Det är också rätt vanligt att många under semestern obemärkt lever över sina tillgångar.

Det skulle även vara bra att förstå att sommaren inte representerar en lycklig tid för alla.

Tråkiga minnen från sommarsemestrar kan välla fram även efter lång tid.

– Tråkiga minnen från sommarsemestrar kan välla fram även efter lång tid. Man är inte alltid medveten om dem, men de kan ändå påverka. Man måste minnas att människors bakgrund kan vara mycket olika ­ somriga minnen representerar inte något gott för alla.

Lyssna på dig själv och andra

Man behöver likväl inte fastna i ångesten som sommaren orsakar. Laukkanen påminner att känslorna är en enorm resurs och informationskälla: varifrån kommer den här känslan och vad berättar den här känslan mig?

– Det skulle vara bra att komma ihåg att stanna upp och lyssna på de egna känslorna. Då man inte undviker känslor utan försöker möta till exempel ångest, går känslorna också förbi och man behöver inte fastna i dem. Däremot inverkar förnekande som värst så att känslorna blir och pyra under ytan.

Det ges ofta många tips och anvisningar för att övergå från arbetet till semester; att putsa arbetsbordet före semestern kan orsaka stor stress. Men det skulle vara lika viktigt att även möta de saker med sommaren som kan orsaka stress.

– Om det känns att det inte räcker med att möta allt för sig själv eller med närstående, är det bra att överväga samtal med proffs. Om det till exempel är möjligt att inom företagshälsovården få tid till en arbetspsykolog, kan redan ett besök hjälpa att strukturera saker och ting.

Det lönar sig att värna om det goda, såväl i vardagen som på semestern. Återhämtning borde i mån av möjlighet bli en del av vardagen, inte reserveras bara för semestern.

Framför allt är det bra att minnas att man inte är dålig eller misslyckad fastän man känner ångest av sommaren.

– Kom också ihåg att värdesätta dina egna behov. Man måste inte vara långa perioder på semester bara för att ”det hör till”. Om det är bättre för en själv att ta semester i några kortare perioder och det är ok för arbetsgivaren, så är det bara bra. Man kan semestra på många sätt – och framför allt på sitt eget sätt!