Mötet för att tillsammans kartlägga och utveckla verkligheten i branschens produktionskedja utgår från en utredning som gjorts av PIT-CNT:s Cuesta Duarte-institut. Det är första gången som fackförbunden i hela produktionskedjan i Uruguay träffas. Finlands centrala fackförbund i pappersbranschen, Pro, Pappersförbundet och Industrifacket, deltog.
– Vi ser det som mycket värdefullt att vi har täta kontakter till fackförbunden i finskägda företags produktionskedjor, såsom UPM:s. Vi har ända från början stött förbunden och varit i tät kontakt. Ordförandena är glada över intensifierat samarbete. Vi har också bra kontakter till landets beslutsfattare, gläds Pros ordförande Jorma Malinen.
Finlands delegation bestod av ledningen för Pro, Pappersförbundet och Industrifacket samt företrädare för SASK. I mötet deltog företrädare för Cuesta Duarte-institutet, SOIMA (förbundet för arbetstagarna i träindustrin och närstående industri), FOPCU (förbundet för arbetarna i pappers- och kartongindustrin i Uruguay), UNTMRA, SUTCRA, SUPRA och STIQ samt för den nyligen grundade centralorganisationen för industrifackförbunden (CSI).
Finlands representanter träffade i tisdags också Uruguays arbets- och socialminister Pablo Mieres. Föregående träff var år 2022.
Visste du det här om trä-, cellulosa- och pappersindustrin i Uruguay?
-
Branschens kraftiga tillväxt beror främst på exporten. Mellan år 2007 och 2020 fyrdubblades exporten. Mest exporteras det cellulosa. Exporten av trä och träprodukter har ökat mindre och exporten av papper har minskat.
-
Av cellulosaexporten går 50 procent till Europa och 30 procent till Kina.
-
Det har uppskattats att senast år 2024 blir cellulosan landets viktigaste exportprodukt.
-
Produktionen av cellulosa sysselsätter uppskattningsvis 1 362 arbetstagare. Branschens tillväxt har likväl inte lett till att arbetsplatser direkt skapats. Till de arbetsplatserna räknas inte indirekta arbetsplatser i värdekedjan, till exempel inom varutransport och logistik.
-
Av det totala antalet sysselsatta är största delen fast anställda i den privata sektorn. Det finns fler näringsidkare i primärproduktionen medan nästan alla arbetstagare i industrin och speciellt i produktionen av cellulosa är löntagare.
-
Bland löntagarna är andelen som inte omfattas av den sociala tryggheten i enlighet med genomsnittet i samhället (cirka 13 procent av arbetstagarna är inte registrerade). Inom värdekedjan är situationen rätt annorlunda: det är vanligare att inte registrera sig tidigare i kedjan (18 %), medan andelen som låter bli att registrera sig i industrin är mycket mindre och mycket mindre är i landet i genomsnitt (4 %).