1. Är Kristi himmelsfärdsdagen fortfarande ledig dag?
Kort svar: Ja.
Längre svar: Ja, utom om det i kollektivavtalet och på din arbetsplats avtalats annat.
Kristi himmelsfärdsdagen var i rubrikerna år 2015, då det i regeringen Sipiläs förslag till tvångslag ingick avsikt att ändra trettondagen och Kristi himmelsfärdsdagen till oavlönade fridagar och förlänga årsarbetstiden. Det blev inget av den avsikten då arbetsmarknadsorganisationerna fick till stånd ett konkurrenskraftsavtal. Villkoret för avtalet var bland annat att med det ersätts åtgärderna som regeringen förberett om ändring av trettondagen och Kristi himmelsfärdsdagen till oavlönade fridagar.
Om förlängning av arbetstiden, som konkurrenskraftsavtalet förde med sig, har det gjorts några lokala och några kollektivavtalsuppgörelser där Kristi himmelsfärdsdagen kan vara arbetsdag. Likaså räknas Kristi himmelsfärdsdagen till arbetsdagar vid kontinuerliga arbetstidsformer såsom i skiftarbete.
Förlängning av arbetstid är ändå inte knutet till söckenhelger eller till något annat enskilt förlängningssätt. Man behöver heller inte arbeta in de arbetstimmar som minskas av den lediga dagen på Kristi himmelsfärdsdagen.
Finlands lag känner bara till en avlönad söckenhelg och det är självständighetsdagen.
Finlands lag känner bara till en avlönad söckenhelg och det är självständighetsdagen. Lön för Kristi himmelsfärdsdag och andra söckenhelger bestäms i kollektivavtal.
2. Varför firas Kristi himmelsfärdsdag?
Kristi himmelsfärdsdagen har firats i hela kristliga världen ända sedan tidiga århundraden. Finskan har utöver namnet helatorstai även namn enligt betydelsen, liksom svenskan, Kristuksen taivaaseenastumisen päivä.
Enligt bibeln visade sig Jesus efter uppståndelsen i 40 dagar på jorden och undervisade sina lärjungar, tills han steg upp till himlen. Därför placerar sig Kristi himmelsfärdsdagen i kalendern alltid 40 dagar efter påskdagen. Namnet hänvisar i många språk direkt till anledningen varför dagen firas, det vill säga till Kristus himmelsfärd. I finskan har ”helatorstai” ursprungligen lånats från svenskan och syftar på ”hel” i betydelsen helig.
”Hela” som kommer från hednisk tid, var för sin del en fest för våren, som inföll i början av såningstiden och som firades med att be om en god skörd. Kristi himmelsfärdsdagen var ännu på 1800-talet en av de viktigaste helgdagarna i Finland.
ProStoori önskar läsarna en trevlig Kristi himmelsfärdsdag!