Tänk dig fågelkvitter, ett porlande vattendrag och vindens sus. Du kanske står i en björkdunge eller beundrar skogsutsikten från en klippa.
Oberoende av vilken typ av natur du befinner dig i kommer du att ha nytta av att ha tagit ut dig till naturen.
– Motion och natur är en bra kombination, men också om man är 15 minuter stilla i naturen kan det ge en återhämtande effekt, säger Tanja Luukkanen som är expert på arbetsmiljö vid Fackförbundet Pro.
I sina studier av hälsovetenskap vid Östra Finlands universitet har hon studerat hur naturen kan lindra stress och betonar att naturen har en lugnande effekt – särskilt för dem som bor i städer och konstant utsätts för buller och artificiellt ljus.
– Vi förtrollas av naturen, av dess skönhet. När vi tar in ljud och dofter använder vi alla våra sinnen och då är det lättare att släppa taget om vardagen, säger Luukkanen.
Naturen kräver inget av oss
Att låta hjärnan pausa från jobbet och andra tankar som snurrar är viktigt för oss alla. Långvarig stress kan leda till försämrat immunförsvar och i värsta fall kan stressen trigga underliggande sjukdomar såsom hjärt- och kärlsjukdomar.
Sämre koncentrationsförmåga är ett annat symptom på långvarig stress.
– På jobbet märker man av stressen om man har svårt att hålla deadlines, gör många misstag och går på övervarv. Man kan alltså inte slappna av. Eller om man har svårt att fatta beslut, till exempel i matbutiken.
Luukkanen betonar att stressymptomen inte är entydiga och skiljer sig från människa till människa. Det är ändå bra att vara uppmärksam på signaler såsom huvudvärk, magont och återkommande flunsor.
Alla upplever stressiga perioder i livet, men det är farligt om stressen pågår länge. Tillräcklig återhämtning är en viktig del i att förebygga långvarig stress och där kan naturen spela en avgörande roll.
– Naturen kräver inget av oss. Ju längre bort från stadens brus vi kommer, desto större effekt har naturen på vårt mående. Många människor har en favoritplats där de upplever att de lugnar ner sig, berättar Luukkanen.
Det finns fördelar med att ha en särskild plats man återvänder till när man behöver en paus från vardagen.
– Det är en trygg plats och hjärnan vet att här har man tillstånd att lugna ner sig. Det finns forskningsbevis på att andningen blir lugnare och pulsen går ner.
Virtuell natur fungerar också
Vi tenderar att tänka att vi ska vila, eller återhämta oss, under helger och semestrar, men det är viktigt att få tid för återhämtning också under arbetsdagen.
– Till och med några minuter räcker för vila. Det märks på sömnen om man inte har hunnit pausa under dagen.
Om man jobbar mitt i en stad och inte har möjlighet att ta en lunchpromenad i en skog kan den närliggande parken fungera som ett bra substitut. Forskning visar att redan 15 minuter i en park ger återhämtande effekt. Också grönväxter och naturbilder i rummet kan ha en lugnande effekt.
Utöver det förespråkar Luukkanen vilorum på arbetsplatser där man kan få en virtuell naturupplevelse.
– Rörlig bild och särskilt naturljud har gett bra resultat i forskning, men äkta natur är naturligtvis att föredra och ger bättre effekt.
Luukkanen lyfter fram toaletterna med bilder på björkar och inspelad fågelsång på Helsingfors-Vanda flygplats som ett exempel på hur man kan njuta av naturen också inomhus.
– Det här kunde vara ett sätt att locka människor tillbaka till kontoren efter en lång period av distansarbete. Alltså att göra kontorsmiljöerna inspirerande och så att de möjliggör återhämtning också under arbetsdagen.
Ett annat bra sätt är att hålla promenadmöten i naturen i stället för att sitta framför en skärm eller i ett mötesrum.
– Det är oerhört viktigt att man tar tid för sin återhämtning, det kan räcka med en kaffepaus utomhus. Själv tycker jag att skogen är den bästa platsen. Min hund har också lärt sig att när jag stänger datorlocket i slutet av arbetsdagen är det dags för en promenad. Och när jag är hemma efter promenaden har jag nollat arbetsdagen, berättar Tanja Luukkanen.