Det är bra att skriva rätt noggrant om arbetsuppgiften i arbetsavtalet. Pros jurist Jonna Riiali anser att meningen “...och andra uppgifter som arbetsgivaren bestämmer” inte alls borde ingå i avtalet.
– Då har arbetsgivaren möjlighet att friare använda sin arbetsledningsrätt och arbetstagaren kan vara tvungen att göra även andra än sina huvudsakliga arbetsuppgifter.
Arbetsbilden får inte ändras utan uppsägningsgrund, men om den avtalats onödigt vitt redan i arbetsavtalet kan arbetstagaren vara tvungen att utföra mångsidigare uppgifter än tänkt.
– Arbetsgivaren kan ändå inte låta utföra hurdana uppgifter som helst. Till exempel behöver en ingenjör inte gå ut och skotta snö, påminner Riiali.
Prövotid och lönens storlek är centrala i arbetsavtalet
I början av ett nytt anställningsförhållande kan man i arbetsavtalet skriva in också prövotid, som kan vara högst sex månader. Under prövotiden kan parterna häva avtalet så att det upphör omedelbart.
– Under prövotiden kan parterna fundera om det här är mitt jobb och om arbetstagaren är lämplig för jobbet. Avslutande av anställningsförhållande under prövotid ska ändå ske med sakliga grunder, säger Riiali.
I arbetsavtalet ska man förstås komma överens om lönen: månadslön, timlön eller om lönen bestäms på någon annan grund. Likaså ska man skriva in lönebetalningsdag och kollektivavtalet som tillämpas.
– Kollektivavtalet bestämmer anställningsförhållandets minimivillkor såsom lön, tillägg, semester, lönebetalning vid sjuktid, arbetstid och andra anställningsvillkor, så att alla inte behöver förhandla om dem separat.
I helhetslönen kan ingå naturaförmåner, som det är bra att förhandla till avtalet. Numera är telefon- och lunchförmån som arbetsgivaren erbjuder vanliga, men till anställningsförhållandet kan också höra till exempel bil- eller cykelförmån – alla de här utgör beskattningsbar inkomst på samma sätt som pengar.
Även visstidsanställning kan ha gränser
Centralt i arbetsavtalet är om det är för viss tid eller tills vidare.
– En visstidsanställning ska kunna motiveras objektivt. Genuina grunder är till exempel vikariat vid olika ledigheter, för att arbeta genom anhopning av arbete eller ett tydligt projekt med början och slut, säger Riiali.
Regeringen vill ändra den nuvarande lagen så att man inte alls skulle behöva motivera under ett år långa visstidsanställningar.
Det finns ingen övre gräns för en visstidsanställnings maximilängd. Det är ändå bra att avtala om uppsägningsmöjlighet även för en lång visstidsanställning, för annars kan arbetstagaren vara tvungen att arbeta rentav många år utan möjlighet att säga upp sig.
Något som också väcker diskussion är att länka visstidsavtal. Många visstidsavtal efter varandra kan i något skede anses vara stadigvarande anställningsförhållande.
– Lagen bestämmer inte direkt detta, men i rättsfall har man granskat antalet visstidsavtal, den totala längden och grunderna. Ju fler visstidsavtal efter varandra, desto bättre har man kunnat påvisa att arbetsgivaren haft ett varaktigt behov av arbetskraft och arbetsavtalet ska ses som avtal tills vidare.
Gå noggrant igenom arbetsavtalet innan du skriver under
Det är bra att i arbetsavtalet även skriva in uppsägningstiden samt när lönen och andra fordringar betalas om anställningsförhållandet upphör.
Och viktigast av allt: det är skäl att göra arbetsavtalet skriftligt och ta tid att läsa igenom det före man undertecknar det. Om något i avtalet gör dig betänksam, lönar det sig att ha också arbetsplatsens förtroendeman att läsa igenom det.
Arbetsavtalets TOP 5 – kom åtminstone ihåg de här
- Alltid skriftligt arbetsavtal
- Noggrann arbetsuppgift
- Lön och arbetstid
- Avtal tills vidare eller för viss tid
- Låt förtroendemannen läsa igenom avtalet innan du undertecknar det
Distansarbete och konkurrensförbud söker sina regler
Praxisen med distansarbete söker sin form på många ställen och det är bra att utarbeta klara regler för det på arbetsplatsen.
– Nu funderas det mycket på vilken praxis som är bra. På många arbetsplatser avtalar man till exempel om att man är på kontoret en viss veckodag eller att man kan arbeta på distans två eller tre dagar i veckan, säger Pros jurist Jonna Riiali.
Det kan hända att arbetsgivaren vill skriva in sekretessklausuler jämte avtalsböter eller konkurrensförbud i arbetsavtalet. Riiali uppmanar till att förhålla sig kritiskt till dem. Det ska till exempel alltid finnas speciellt vägande skäl för konkurrensförbud.
– Det har funnits ganska oskäliga villkor i dem. Som värst kan konkurrensförbud begränsa de egna möjligheterna i det skedet man vill byta arbetsplats, säger hon.
– I ett skede gick det ganska vilt till. Nu har situationen ändrat och arbetsgivaren ska betala 40 eller 60 procent av lönen för konkurrensförbudstid efter anställningen, beroende på begränsningstidens längd. Det här har stävjat viljan att införa konkurrensförbud på onödigt lösa grunder.