Hoppa till huvudinnehållet

Pros styrelse: ständiga nedskärningar i studiemöjligheterna för personer i arbetsför ålder är nationalekonomiskt ohållbart

Puheenjohtaja Jorma Malinen
Puheenjohtaja Jorma Malinen
Regeringen Orpos nedskärningar försvagar radikalt möjligheterna för många personer i arbetsför ålder att utveckla sin kompetens samtidigt som den samhälleliga situationen kräver det mer än någonsin.

Regeringens lista på nedskärningar i utbildningen förlängdes igen i budgetmanglingen i början av september, då slutsumman för nedskärningarna i yrkesutbildningen ökades till 120 miljoner. Regeringen slopade tidigare i år vuxenutbildningsstödet och gjorde det möjligt att ta högre deltagaravgifter av dem som deltar i studier vid öppna högskolor.

De här nedskärningarna försvagar radikalt möjligheterna för många personer i arbetsför ålder att utveckla sin kompetens samtidigt som den samhälleliga situationen kräver det mer än någonsin. Människor har för tillfället många slags orsaker att omskola sig: en våg av omställningsförhandlingar, frågor om arbetsförmåga och omvälvning av arbetet, varmed hela yrkesbeteckningar upphör att existera. I Fackförbundet Pros styrelse fördöms nedskärningarna skarpt.

– Det är helt ohållbart att man fortgående försämrar möjligheterna till kompetensutveckling utan att erbjuda något i stället. Nedskärningarna främjar inte ens regeringens eget sysselsättningsmål, förundrar sig Pros ordförande Jorma Malinen

Regeringen tar ofta exempel från de övriga nordiska länderna, men i dem finns det stödinstrument för studier under arbetskarriären. Till exempel i Sverige tog man år 2022 i användning ett omställningsstudiestöd, med vilket man stöder utbildningen för dem som är i arbetslivet. Med tanke på produktivitet och att få investeringar är det helt obegripligt att vi i kunskapspolitik rör oss i motsatt riktning än de övriga nordiska länderna.
 
Bristen i regeringens kunskapspolitik har kritiserats av såväl arbetstagar- som arbetsgivarorganisationer, men kritiken har ljudit för döva öron. Fastän regeringen vägrar att lyssna, är det likväl ett faktum att då arbetslivet ändrar krävs det utveckling av kompetensen under arbetskarriären. I många branscher råder det redan nu brist på yrkesfolk. I sin spariver håller regeringen på att rasera förutsättningarna för kontinuerligt lärande för dem i arbetsför ålder och driva företag som saknar yrkesfolk i en allt besvärligare knipa.

– Under en tid då arbetet är i omvälvning saknar regeringen helt en vision för hur man säkerställer att finländarna har tillräcklig kompetens och hur man utvecklar den under arbetskarriären. Redan det sunda förnuftet säger att arbetslivets behov lever och man måste kunna svara på dem, men för tillfället driver Finland vind för våg i denna fråga, dundrar Malinen.