Söckenhelger och semester
Enligt Pros kollektivavtal beviljas semester vanligtvis för vardagar i enlighet med semesterlagen. Vardagar är alla dagar utom söndagar, kyrkliga helgdagar (dessa är markerade med rött i almanackan), självständighetsdagen, julafton, midsommarafton, påskafton och första maj. Ovan nämnda vardagar räknas därför inte som semesterdagar enligt semesterlagen.
Arbetstider för söckenhelgsveckor vid deltidsarbete
Om en deltidsarbetande har avtalat om att arbeta på fasta veckodagar, till exempel måndag till onsdag, är arbetstiden under söckenhelgsveckor normalt från måndag till onsdag. Om söckenhelgen infaller på den deltidsarbetandes arbetsdag är det normalt sett en ledig dag med lön för personen. Om söckenhelgen infaller på en ledig dag förkortas inte arbetstiden under den veckan genom att ge ”extra” ledighet på arbetsdagarna.
Om personen som arbetar deltid har tilldelats ett separat arbetstidssystem, enligt vilket arbetstiden är utjämnad till det överenskomna genomsnittet (till exempel 60 % av den genomsnittliga veckoarbetstiden på 36,4), utförs arbetet på söckenhelgsveckor enligt arbetstidssystemet.
Om personen inte har varit föremål för ett system med arbetstimmar som tar hänsyn till effekterna av söckenhelger ska den arbetstid som arbetstagaren arbetar motsvara det överenskomna arbetstidsförhållandet under kalendermånaden. Till exempel ska arbetstiden för en deltidsarbetande vara 60 % av en heltidsarbetandes arbetstid för den aktuella månaden.
Om tjänstemannen har en timlön ska hen kontrollera arbetstiden i kollektivavtalet för sin bransch.
Söckenhelger och övertid
Kontrollera söckenhelgers inverkan på övertidsersättningen i kollektivavtalet för din bransch.