Arkipyhät ja vuosiloma
Pron työehtosopimusten mukaan vuosiloma annetaan yleensä vuosilomalain mukaisesti arkipäivinä. Arkipäiviä ovat kaikki muut päivät paitsi sunnuntait, kirkolliset juhlapäivät (almanakassa nämä päivät on merkitty punaisella), itsenäisyyspäivä, jouluaatto, juhannusaatto, pääsiäislauantai ja vapunpäivä. Arkipäivät lasketaan vuosilomapäiviksi.
Arkipyhäviikon työajan määräytyminen osa-aikatyössä
Jos osa-aikaiselle on sovittu työskentelystä kiinteinä viikonpäivinä esimerkiksi maanantai–keskiviikko, arkipyhäviikolla työskennellään normaalisti maanantaista keskiviikkoon. Jos arkipyhä osuu osa-aikaisen työpäivälle, on se normaalisti henkilön palkallinen vapaapäivä. Jos arkipyhä osuu vapaapäivälle, ei kyseisen viikon työaikaa lyhennetä antamalla ”ylimääräistä” vapaata työpäivinä.
Jos osa-aikatyötä tekevälle henkilölle on tehty erikseen työtuntijärjestelmä, jonka mukaan työaika tasataan sovittuun keskimäärään (esimerkiksi 60 % keskimääräisestä viikkotyöajasta 36,4), tehdään arkipyhäviikolla työtä työtuntijärjestelmän mukaisesti.
Jos henkilölle ei ole tehty työtuntijärjestelmää, joka huomioisi arkipyhien vaikutuksen, tulee työntekijän tekemä työaika vastata sovittua työajan suhdetta kalenterikuukaudessa. Osa-aikatyöntekijän työajan tulee olla esimerkiksi sovittu 60 % kokoaikatyöntekijän kyseenomaisen kuukauden työajasta.
Jos toimihenkilöllä on tuntipalkka, niin hänen kannattaa tarkistaa työajan määräytyminen alansa työehtosopimuksesta.
Arkipyhät ja ylityöt
Tarkista arkipyhien vaikutus ylityökorvauksiin oman alasi työehtosopimuksesta.