Hösten står redan för dörren och det betyder för många att sommarjobbet tar slut. Då ett anställningsförhållande för viss tid tar slut lönar det sig för arbetstagaren att granska lönespecifikationen extra noggrant. Löneuppgifterna är väl rätt, arbetsgivaren har väl betalat dig lön enligt arbetade timmar och i lönen har det väl beaktats eventuella tillägg för kvälls- och veckoslutsarbete och ersättning för övertid?
I samband med din slutlön betalas också semesterersättning om du inte hunnit ta ut semester under ditt anställningsförhållande.
Semesterersättning betalas för alla anställningsförhållanden
Semesterersättning betalas för alla anställningsförhållanden, även för bara några timmar långa anställningar. Semesterersättningens storlek bestäms enligt anställningsförhållandets längd och den månatliga arbetstiden. Om man till exempel arbetat minst 14 dagar under månaden, intjänas semesterersättning två dagar per månad i anställningsförhållanden som räckt under ett år.
Utöver semesterersättning eller semesterlön för uttagen semester kan du ha rätt till semesterpremie/semesterpenning, som vanligen är 50 procent av lönen.
Semesterersättning eller lönefordringar som inte betalats under anställningsförhållandet kan sökas ännu efter att anställningen upphört. Om något är oklart, fråga råd av din chef eller löneräknaren. Det lönar sig att spara lönespecifikationen.
Ytterligare information om semesterrätt och -ersättningar finns bland annat på webbplatsen Työelämään.fi.
Kom ihåg att be om arbetsintyg
Arbetstagaren har enligt lagen rätt att få arbetsintyg då anställningsförhållandet upphört. Du har nytta av arbetsintyget då du söker nästa arbets- eller studieplats. Om du inte automatiskt får ett arbetsintyg är det bra att be arbetsgivaren om det.