Hoppa till huvudinnehållet

Sommarparadis i Gustavs

Lootholma hamn
Som Pro-medlem kan du bo 40 procent billigare i Lootholma i Gustavs. Vare sig du väljer att bo i hus, tält, husbil eller i ett glampingtält får du rabatt för vistelsen i Pros sommarparadis.

Sommarparadis i Gustavs

Publicerad 16.06.2022 kl. 14:15
Nyheter
Text
Text: Michaela von Kügelgen
Som Pro-medlem kan du bo 40 procent billigare i Lootholma i Gustavs. Vare sig du väljer att bo i hus, tält, husbil eller i ett glampingtält får du rabatt för vistelsen i Pros sommarparadis.

Ett glittrande hav, bastubad i en nybyggd bastu eller frisbeegolf med familjen. I Lootholma i Gustavs i den åboländska skärgården finns det något att göra för både stor och liten.

Ett tjugotal stugor rymmer allt från fyra till tio personer. Utöver det kan man välja att sova i egen båt i gästhamnen med 120 platser eller i tält eller husbil på campingområdet.

För den som är sugen på glamping finns det också möjlighet att reservera en egen lyxig jurta.

– De bekväma sängarna är färdigt bäddade och det finns kylskåp och belysning, berättar Kimmo Laatta som är verksamhetsledare för Kustavin Matkailu Oy.

Företaget grundades 2010 av Fackförbundet Pro. Sedan starten har målet varit att bygga en inbjudande skärgårdsby som passar för olika smaker. Ifjol blev en stor renovering av restaurangen och basturna färdig.

Barnens naturstig

Att fylla dagarna med program är inget problem i Lootholma.

De större stugorna har varmvattentunnor som ingår i priset. Områdets fräscha bastur står också varma varje dag. Bastubaden ingår i boendet.

Utöver detta kan man ta en runda på frisbeegolfbanan eller spela beach volley på en splitterny plan.

För barn och barnasinnade finns en två kilometers naturstig där man hjälper Ahti, vattnets gud, att rädda fiskar.

– Via en finskspråkig mobilapplikation får man olika uppgifter att lösa, berättar Laatta.

För den som gillar att fiska är det ett enkelt nöje att förverkliga själv, men det finns också möjlighet att ordna till exempel en fiske- eller båttur ut på havet med hjälp av Lootholmas samarbetspartner i Gustavs.

Goda fiskrätter

Enligt Kimmo Laatta är vädret i Gustavs ofta bättre än någon annanstans i Finland och möjligheterna till olika sommarnöjen väldigt bra.

– Gästerna kan hyra SUP-brädor, cyklar och kanoter av oss, berättar han.

Den nyrenoverade sommarrestaurangen bjuder på all sorts mat, men Laatta rekommenderar särskilt fisken.

– Det är färsk fisk från skärgårdshavet, ofta gös eller abborre. Men den kvalitativa restaurangen bjuder också på annan mat såsom hamburgare och biffar.

Restaurangen har möjlighet att hålla öppet året runt och Laatta berättar att man till exempel kunde ordna bröllop eller konferenser där.

För en längre konferens till exempel under hösten eller vintern kan man ordna allt på ett ställe. Boendet sköts i Lootholmas mysiga stugor och restaurangen servar gästerna enligt överenskommelse.

Dagstur till Åland

Från Gustavs är det enkelt att åka till Åland tack vare de dagliga rutterna som trafikeras av bilfärjor.

– Något de flesta inte inser är att det är gratis att ta färjan till Åland om man åker över som fotgängare. Då kan man göra en dagstur till Brändö, berättar Kimmo Laatta.

Från Gustavs tar man först vajerfärjan till Osnäs där man kan lämna bilen. Därifrån avgår M/S Viggen till Brändö, resan tar cirka 45 minuter.

Överlag är förbindelserna till Gustavs bra. Det är 240 kilometer till Helsingfors, 70 kilometer till Åbo, 200 kilometer till Tammerfors och 340 kilometer till Vasa.

– Jag kan inte göra annat än att välkomna alla hit. Skärgårdsnaturen och skönheten är något det lönar sig att bekanta sig med om man inte redan gjort det. Och om man redan varit här vill man garanterat komma igen, säger Kimmo Laatta.

I Lootholma kan man stanna en natt eller än längre period, enligt Laatta är det många som väljer att fira ett förlängt veckoslut i Gustavs.

Alla Pro-medlemmar får 40 procent rabatt på boendekostnaderna i Lootholma. Bokningen görs på lootholma.fi. Sajten visar fullpris, rabatten fås i samband med betalningen på plats i receptionen.

– Kom ihåg att ta med Pros medlemskort för att få rabatten, påminner Laatta.