Hyppää pääsisältöön

55+ ja täysillä töissä

minea pyykonen
Pron palvelusektorin johtaja Minea Pyykönen kokee nyt 55-vuotiaana pystyvänsä hyödyntämään kaikkea osaamistaan. Moni Pyykösen ikätoveri sen sijaan saa työmarkkinoilla tuta ikäsyrjinnästä.

55+ ja täysillä töissä

Julkaistu 16.02.2022 klo 16:00
ProStoori
Kirjoittanut
Anu Vallinkoski
Kuvaaja Juho Kuva
Pron palvelusektorin johtaja Minea Pyykönen kokee nyt 55-vuotiaana pystyvänsä hyödyntämään kaikkea osaamistaan. Moni Pyykösen ikätoveri sen sijaan saa työmarkkinoilla tuta ikäsyrjinnästä.

Ammattiliitto Pron palvelusektorin johtaja Minea Pyykönen täytti tammikuun viimeisenä päivänä 55 vuotta ja tuntee nyt elävänsä työuransa tähän asti parhaita vuosia.

– Tuntuu, että nyt pystyn hyödyntämään kaikkea sitä osaamistani, mitä olen erilaisissa työpaikoissa, tiimeissä ja asemissa 35 vuoden aikana kerryttänyt. Kaikkia taitojani tarvitaan. Se on hyvin motivoivaa, Pyykönen kuvailee.

Hän huomauttaa, että pitkä työ- ja elämänkokemus on valmistanut häntä esihenkilön ja johtajan työhön. Hyvä itsetuntemus auttaa ymmärtämään myös muita ihmisiä. Samoin luotto omaan osaamiseen on tuonut johtajan työhön varmuutta.

Kokeneiden ammattilaisten heikot työllisyysnäkymät ovat ristiriidassa niin monia aloja vaivaavan työvoimapulan kuin tavoite-eläkeiän noston kanssa.

Kaikilla Pyykösen ikätovereilla ei pyyhi työelämässä yhtä hyvin.

– Suomalaisilla työmarkkinoilla yli 55-vuotiaiden näkymät eivät näytä nyt lainkaan hyviltä. Jos jää tässä iässä työttömäksi, työllistyminen on valitettavasti hyvin vaikeaa, hän puuskahtaa.

Hänestä kokeneiden ammattilaisten heikot työllisyysnäkymät ovat ristiriidassa niin monia aloja vaivaavan työvoimapulan kuin tavoite-eläkeiän noston kanssa.

– Onko meillä varaa heittää hukkaan tällainen voimavara, hän kysyy.

Vääriä mielikuvia ja turhia pelkoja

Suomalaisia työmarkkinoita vaivaavan ikäsyrjinnän takana on Pyykösen mukaan monenlaisia ennakkoluuloja, pelkoja ja vääriä käsityksiä.

Työnantajat saattavat pelätä yli 55-vuotiaiden palkkaamista kustannusten pelossa. Työnantajalle voi koitua irtisanomistilanteessa tavallista suurempia kustannuksia, jos irtisanottu, pitkän uran tehnyt henkilö ei työllistykään enää ennen eläkkeelle jäämistä.

Mielikuvissa kuusikymppiset työntekijät voivat myös olla kaavoihin kangistuneita tai hitaita oppimaan.

– Saattaapa nuorehko rekrytoija myös pelätä, että kokenut ammattilainen tulee ja syrjäyttää hänet pomon paikalta, Pyykönen arvelee.

Monissa muissa maissa pitkää kokemusta arvostetaan enemmän kuin Suomessa. Esimerkiksi Yhdysvaltain politiikassa korkea ikä ei näytä olevan rasite. Donald Trump ja Joe Biden ovat molemmat yli 70-vuotiaita. Edustajainhuoneen puhemies Nancy Pelosi on 81-vuotias. Ruotsissa taas yli 55-vuotiaiden työllisyysluvut ovat paljon korkeammat kuin suomalaisten ikätovereiden.

Miksi kannattaa palkata 55+ työntekijä?

Pyykönen keksii lukuisia syitä, miksi suomalaistenkin työnantajien kannattaisi palkata myös yli 55-vuotiaita.

– Tämä ikäpolvi on hyvin motivoitunut töistään ja sitoutunut työpaikkaansa. Nuoremmilla on enemmän sellaista ajattelua, että ollaan samassa työpaikassa muutama vuosi ja sitten vaihdetaan työnantajaa. Yli 55-vuotiaat taas voivat ajatella työskentelevänsä samassa paikassa työuransa loppuun saakka. Työnantajan ei tarvitse pelätä, että pitää ryhtyä taas kohta rekrytoimaan. Sehän on kallista puuhaa, Pyykönen selittää.

Tämä ikäpolvi on hyvin motivoitunut töistään ja sitoutunut työpaikkaansa.

Valtaosa 55 vuotta täyttäneistä on jättänyt pikkulapsiarjen ja ruuhkavuodet jo taakseen. Heidän työpäivissään on enemmän joustoa kuin nuorilla perheellisillä, jotka kiirehtivät töistä hakemaan lapsia hoidosta. Samoin matkustaminen työn vuoksi on helpompaa kuin pienten lasten vanhemmille.

Karttunut elämänkokemus voi näkyä myös hyvinä ihmissuhdetaitoina sekä kykynä hahmottaa laajoja kokonaisuuksia.

Kokenut ammattilainen voi myös ottaa mentorin roolin ja siirtää tietotaitoaan työpaikan nuoremmille kollegoille.

Viisikymppinen ei ole ikääntynyt

Vääriä luuloja ja turhia pelkoja voi Pyykösen mukaan koettaa hälventää pitämällä ikäsyrjintää esillä julkisessa keskustelussa.

Hänen mielestään julkisen vallan pitäisi myös kannustaa työnantajia palkkaamaan kokeneita ammattilaisia konkreettisten porkkanoiden avulla.

Julkisen vallan pitäisi myös kannustaa työnantajia palkkaamaan kokeneita ammattilaisia konkreettisten porkkanoiden avulla.

– Yksi kannustin voisi olla byrokratian vähentäminen ja yli 55-vuotiaiden palkkatukihakemusten pikakaista. Toinen keino voisi olla työnantajan sosiaaliturvamaksujen alentaminen, jos palkkaa yli 55-vuotiaan. Näin moni siirtyisi pois sosiaaliturvan varasta ja alkaisi kerryttää verovaroja, hän ehdottaa.

Myös arkipäiväisillä sanavalinnoilla voi olla vaikutusta siihen, miten kokeneisiin ammattilaisiin suhtaudutaan. Esimerkiksi ikääntyneistä tai ikääntyvistä työntekijöistä puhuminen pitää yllä mielikuvaa, jonka mukaan yli 55-vuotiaiden työkyvyssä olisi iästä johtuvia puutteita.

– Itse en koe olevani ikääntynyt. Päinvastoin ajattelen, että minulla riittää paljon annettavaa työelämälle vielä yli vuosikymmenen ajan, Pyykönen sanoo.