Työelämä on täynnä tekstejä: tarjouksia, tiedotteita, kurssiohjelmia, raportteja ja verkkotekstejä. Lähes jokaisessa ammatissa nykyään kirjoitetaan. Mutta miten voi kehittyä työelämän kirjoittajana ja kehittää sellaiset rutiinit, että kirjoittaminen sujuu nopeasti ja viestit menevät perille? Aiheesta kirjan kirjoittaneet Urpu Strellman ja Kimmo Svinhufvud avaavat kirjoittamisen saloja.
Success-mallilla menestykseen
Yksi kirjoittamista käsittelevistä malleista on niin kutsuttu Success. Se tulee sanoista sanoista ”simple, unexpected, concrete, credible, emotional story”. Eli vapaasti suomennettuna ”yksinkertainen, yllättävä, konkreettinen, uskottava, tunteisiin vetoava tarina”. Kirjoittamista muotoillessa kannattaa siis pyrkiä täyttämään nämä kohdat.
Tarttuva, mieleen jäävä ja vaikuttava viesti on usein yksinkertainen. Yksinkertaisuus ei tarkoita älyllistä yksinkertaistamista vaan sitä, että viestin ydin on selkeästi nähtävissä ja kaikki turha on poistettu.
Tarttuva ja mieleen jäävä viesti on usein yksinkertainen.
Toinen tapa saada viesti jäämään mieleen on yllättää. Riko siis lukijan ja vastaanottajan odotuksia herättääksesi hänet unesta ja saadaksesi huomiota.
Kolmas ainesosa mielen jäävän viestin laatimisessa on konkreettisuus. Käyttämäsi kieli voi olla konkreettista tai abstraktia. Pyri havainnolliseen kieleen ja harkitse, voisiko viestiä konkretisoida myös esimerkeillä.
Esimerkit elävöittävät tekstiä
Uskottavuus syntyy monista asioista – myös muista kuin itse tekstin sisällä olevista seikoista. Viestin perille menemiseen vaikuttaa kirjoittajan asema, mutta tekstistä saa uskottavan myös osoittamalla, että kotiläksyt on tehty. Käyttämällä esimerkkejä ja heittämällä tekstiin kiinnostavia yksityiskohtia osoittaa olevansa perillä asiasta.
Tekstistä saa uskottavan myös osoittamalla, että kotiläksyt on tehty.
Tunteisiin vetoaminen kannattaa. Pelkkä älyyn vetoaminen ja faktojen esille tuominen ei yksinkertaisesti riitä. Viestin on jollain tavalla kosketettava ihmistä tunteiden tasolla.
Tarinallisuus myös tarjoaa samaistumispintaa. Jos esimerkiksi työskentelee oppilaitoksessa opiskelijoiden ulkomaanvaihto-ohjelmia koordinoimassa, voi kirjoittaa opiskelijasta, joka selvittää kaikki opiskelijavaihtoon liittyvät byrokraattiset kommellukset ja kokee sen seurauksena unohtumattoman opiskeluvuoden ulkomailla. Opiskelija voi olla fiktiivinen, mutta tarina jää mieleen.
Kolme vinkkiä kirjoittamiseen
1. Yksinkertaista. Poista turhat asiat ja nosta olennainen esille. Tarjoa lukijalle se, mikä on tarpeen. Mieti aina, mikä on se yksi asia, jonka haluat vastaanottajan muistavan.
2. Vakuuttavuus syntyy monista asioista. Mieti tarkasti, miten lukija kannattaa vakuuttaa. Toisinaan toimivat yksityiskohdat, toisinaan oivallisesti havainnollistava tarina.
3. Työelämän kirjoittaminen on usein asiavetoista ja asiatyylistä. Kiinnostus ja vaikuttavuus syntyvät kuitenkin tunteista. Mieti, miten niitä voisi kulloinkin huomioida.
Tekstin pohjalla on käytetty Urpu Strellmanin ja Kimmo Svinhufvudin teosta Kupliva kirjoittaminen (Art House, 2020). Teoksesta löytyy runsaasti tietoa ja vinkkejä kirjoittamiseen työelämässä.