Hyppää pääsisältöön

Ammattiliitot: työntekijöiden oikeuksia puolustetaan tarvittaessa kaikin käytettävissä olevin keinoin

jorma
jorma
Energia-alalla toimivat ammattiliitot Ammattiliitto Pro, Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL, Konepäällystöliitto, Sähköliitto ja Insinööriliitto vetoavat Orpon hallitukseen työelämäheikennysten perumiseksi.

Energia-alalla toimivat ammattiliitot Ammattiliitto Pro, Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL, Konepäällystöliitto, Sähköliitto ja Insinööriliitto vetoavat Orpon hallitukseen työelämäheikennysten perumiseksi ja muistuttavat, että liittojen työtaistelutoimilla on suomalaisten vankka tuki. Liitot ovat rajanneet tähänastiset poliittiset työtaistelut esimerkiksi sähkön- ja lämmöntuotannossa niin, että ne eivät aiheuta suomalaisille kohtuutonta haittaa.

Ammattiliittojen jäsenet työskentelevät laajasti energiantuotannossa, energiaverkkojen rakentamisessa, verkoston yllä- ja kunnossapidossa sekä asennuksiin liittyvissä tehtävissä. Suomen energiajärjestelmä on riippuvainen erityisesti suursäätilasta, ja yksittäisten voimalaitosten tuotantokatkokset voivat heiluttaa energiamarkkinoita voimakkaasti. Talvikuukausina tärkeät ydinvoimalaitokset on pidetty toiminnassa työmarkkinakriisin ajan.

Hallituksen kaavailemat toimet ovat historiallisia ja työtaisteluita käydään nyt ennennäkemättömiä määriä tammi-helmikuun vaihteessa. Energia-alalla toimivat liitot näkevät nyt ensi kertaa väistämättömänä, että mikäli hallitus ei herää asian vakavuuteen, energia-alan liittojen on mahdollisesti toimittava.

- Lakoilla on kansalaisten laaja hyväksyntä: yli 60 prosenttia suomalaisista vastustaa hallituksen suunnitelmia esimerkiksi heikentää irtisanomissuojaa, ja 55 prosenttia hyväksyy työtaistelut.

Vastuulliset energia-alan ammattiliitot eivät halua viedä työmarkkinakriisiä aivan uudelle tasolle, jossa toimet energia-alalla laajenevat merkittävästi ja ovat yritysten ja kansalaisten haitaksi.

Vastuullinen toimiminen työmarkkinoilla edellyttää maan hallituksen heräämistä. Liitot ovat tosissaan – kyse ei ole ohimenevästä protestista, jos yhteistä näkemystä lopputuloksesta kriisin päättämiseksi ei saavuteta, liittojohtajat toteavat.
 

Lisätiedot:
Ammattiliitto Pron puheenjohtaja Jorma Malinen, 050 576 0389
Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL:n va. puheenjohtaja Håkan Ekström, 040 828 2865
Konepäällystöliiton puheenjohtaja Pertti Roti, 050 559 1637
Sähköliiton puheenjohtaja Sauli Väntti, 050 528 7044 
Insinööriliiton puheenjohtaja Samu Salo, 040 184 2290