Hyppää pääsisältöön

FN Steelin ja Nokian potkuista rakennemuutosalueita

Hallitus nimesi tänään torstaina kolme uutta äkillisen rakennemuutoksen aluetta.

FN Steelin ja Nokian potkuista rakennemuutosalueita

Julkaistu 16.06.2014 klo 15:40
Uutiset
Hallitus nimesi tänään torstaina kolme uutta äkillisen rakennemuutoksen aluetta.

Pro Uutiset/TEM

Oulun ja Raaseporin seutukunnat sekä Kemiönsaaren kunta on nimetty äkillisen rakennemuutoksen alueeksi vuoden 2015 loppuun asti.

Hallitus nimesi lisäksi Kauhavan, Lahden alueen sekä Jämsän, Joensuun ja Kotka-Haminan seutukunnat tukialueiksi tulevien varuskuntien lakkauttamiseen takia.

- Tärkein ja vaikein työ eli korvaavien työpaikkojen ja uusien kasvualojen etsiminen on vasta alussa. Äkillisen rakennemuutoksen toimintamalli antaa tälle työlle kuitenkin hyvän alkusysäyksen, toteavat elinkeinoministeri Jyri Häkämies ja työministeri Lauri Ihalainen.

Perusteina Nokian ja FN Steelin irtisanomiset

Oulun seutukunnan nimeämisen perusteena äkillisen rakennemuutoksen alueeksi ovat Nokian, Nokia Siemens Networkin, Accenturen ja niiden alihankkijoiden irtisanomiset kahtena viimeisenä vuonna. Ne koskivat yhteensä 3750 henkeä, mikä on yhteensä 3,5 prosenttia alueen työvoimasta.

Raaseporin seutukunta ja Kemiönsaari nimettiin äkillisen rakennemuutoksen alueeksi tänä kesänä konkurssiin hakeutuneen FNSteel-yhtiön irtisanomisten seurauksena. Taalintehtaan valssaamon alasajon takia työttömäksi joutui 260 henkeä eli yli kahdeksan prosenttia koko Kemiönsaaren työvoimasta. Raaseporin seutukunnan vastaavat luvut olivat 390 henkeä ja 1,9 prosenttia. Siellä suljettiin FNSteelin Koverharin metallitehdas.

15 miljoonaa euroa lakkautettavien varuskuntien alueille

Päätökset nimetä Kauhavan, Lahden alueen sekä Jämsän, Joensuun ja Kotka-Haminan seutu tukialueiksi ovat seurausta siitä, kun puolustusministeriö päätti tämän vuoden alussa lakkauttaa kuusi varuskunnan vuosien 2013 tai 2014 aikana. Hallitus on varannut ensi vuoden budjetissa tukitoimiin yhteensä 15 miljoonaa euroa.

Ennen tämän päivän päätöksiä äkillisen rakennemuutoksen alueiksi oli nimetty kymmenen aluetta tai toimialaa.