Hyppää pääsisältöön

Kauneudella lisää hyvinvointia työpäivään

Työtilan tuunaaminen voi tuoda paljon mielihyvää.
Arjen estetiikka voi tuoda lisää voimavaroja työarkeen. Poimi Pron jäsenwebinaarista vinkit, joilla voit avata aistit nautinnollisempaan työpäivään.

Kauneudella lisää hyvinvointia työpäivään

Julkaistu 02.02.2024 klo 08:00
Uutiset
Kirjoittanut
Jenni Meronen
Arjen estetiikka voi tuoda lisää voimavaroja työarkeen. Poimi Pron jäsenwebinaarista vinkit, joilla voit avata aistit nautinnollisempaan työpäivään.

Arjen estetiikka on taito nähdä tavallisessa jotain erityistä. Työarkeen vietynä se tarkoittaa erilaisia aistikokemuksia. Näin kuvailee Johanna Kiesiläinen-Riihelä, jonka kirja työarjen estetiikasta ilmestyy maaliskuussa 2024.

Kiesiläinen-Riihelä on kouluttajana Pron lounaswebinaarissa ”Työarjen estetiikka – virittäydy ihmeille ja ilolle työelämässä!”, joka järjestetään torstaina 15. helmikuuta klo 11.30–12.15. Webinaarissa esitellään 12 kauneusrutiinia eli tapoja, joilla työarjen estetiikkaa voi tuoda omaan työhön.

Arjen estetiikka ilmiönä ei ole uusi.

– Jo 10 000 vuotta ennen ajanlaskun alkua ihmiset ovat koristelleet saviruukkuja vain siksi, että ne olisivat kauniimpia, Kiesiläinen-Riihelä kertoo.

Iloa arjen pienistä asioista

Työelämässä on totuttu ajatteluun, jossa joko raadetaan täysillä tai vedetään henkeä vuorotteluvapaalla. Työarjen estetiikka sen sijaan voi tarjota vaihtoehdon, jossa työnteko voi olla sekä nautinnollista että tehokasta.

 – Työelämässä on keskitytty paljon faktoihin ja järkeen. Siihen rinnalle tarvitaan tunteet ja aistit, Kiesiläinen-Riihelä sanoo.

Käytännössä työarjen estetiikka voi tarkoittaa esimerkiksi sitä, että keittää aamukahvin pitkän kaavan mukaan aina papujen jauhamisesta lähtien. Työmatkaksi voi valita maisemareitin, tai herätellä aisteja vaihtamalla työntekopaikkaa päivän aikana.

– Haastateltavat puhuivat paljon myös pukeutumisesta, esimerkiksi turvavaatteista, tietyistä materiaaleista ja väreistä. Eräs sanoi, ettei hän suostu enää harmaanbeigeen, vaan on ylpeästi vaaleanpunainen.

Kiesiläinen-Riihelä kertoo kuorma-autonkuljettajasta, joka tuunasi työtilansa mieleisekseen ja arkkitehdistä, jolle tietyn värinen ja tuntuinen kuulakärkikynä tuotti valtavaa mielihyvää.

– Eräs projektipäällikkö kertoi, että hän järjestää palavereissa aina taakseen vaihtuvan taidenäyttelyn. Sairaalalaitteita kehittävä teknologiayritys sen sijaan järjesti etäpalavereiden alussa taidevisan.

Eräs lähiliikennekonduktööri taas tarjosi työtovereilleen korjaavan aistielämyksen ottamalla eräänä sumuisena aamuna kuvan Tapanilan rautatieasemasta.

– Tapanilan asemalla on surullinen tausta VR:läisten keskuudessa, sillä siellä on tehty paljon itsemurhia. Moni työtiimin jäsen sanoi kuvan nähtyään, etteivät olisi voineet kuvitella asemaa niin kauniina.

Arjen estetiikka on edullista mutta tehokasta

Arjen estetiikka voi tutkitusti parantaa hyvinvointia sekä lisätä voimavaroja ja luovuutta. Kun Albanian nykyinen pääministeri Edi Rama päätti aikoinaan maalauttaa Tiranan talot, ei käytetty rahasumma ollut suuri. Kiesiläinen-Riihelän mukaan teko kuitenkin paransi koko yhteisön turvallisuudentunnetta.

– Aisteilla rikastaminen voi synnyttää esimerkiksi haltioitumisen tunteen tai iloa. Jos vaikka läppäritarrat tuovat sinulle iloa, vaali niitä ylpeydellä, hän rohkaisee.

Kiesiläinen-Riihelä on koulutukseltaan juristi ja kauppatieteiden maisteri. Nykyisessä työssään hän kuvaa itseään työympäristön ja työnteon tapojen uudistajaksi, ratkaisukeskeiseksi coachiksi ja arjen puutarhuriksi.

– Usein ajatellaan, että kehittämisprojektit ovat valtavan suuria, mutta ne voivat myös olla pienenpieniä. Istutamme työarkeen pieniä taimia, joilla pystymme vaikuttamaan työn tekemisen tapaamme.

Työarjen estetiikka ei vaadi suuria taloudellisia panostuksia. Sen sijaan se on filosofinen ajattelutapa, joka vaatii pysähtymistä ja oman työarjen tarkastelua arvostavalla otteella.

– Tavoitteenani on luoda omannäköistä, lempeää työelämää. Se ei poista sitä, ettei se voi olla myös tehokasta.