Pron valoisalla toimistolla on kotimaista taidetta, jota puheenjohtaja Jorma Malinen mielellään esittelee. Hän kiertelee paikkoja, osoittelee patsaita, juttelee toimiston etätyökäytännöistä.
Toimistoelämä loppuu, kun edustajisto valitsee 21. marraskuuta Prolle uuden puheenjohtajan. Malisen työt loppuvat siihen, siirtymäriittejä ei ole.
– Kun nuija kopsahtaa, velvollisuuteni loppuvat siihen ja uusi puheenjohtaja ryhtyy rakentamaan omaa asemaansa.
Malinen oli ennen puheenjohtajuutta telakalla töissä yli 30 vuotta asentajana, luottamusmiehen roolissa sekä projektijohtotehtävissä. Vuodet opettivat paljon asiantuntijatyön johtamisesta.
– Se oli yhteishengen rakentamista ja päämäärien asettamista. Fiksut asiantuntijat tietävät, miten päämääriin päästään.
Hyvää kehitystä jäsenkannassa
Malinen kiertää kysymykset omista saavutuksistaan puheenjohtajana ja kehuu mieluummin koko organisaatiota. Toimiston organisaatiomuutos onnistui innovatiivisten asiantuntijoiden ja kehittämisasenteen ansiosta.
Yhteinen onnistuminen on myös se, että jäsenkehitys on pidetty positiivisella uralla, vaikka jäsenten rotaatio on kasvanut hurjasti työelämän sirpaloitumisen takia.
– Olemme tehneet myös toistakymmentä liittofuusiota, joille ei ole olemassa sapluunaa, vaan jokainen niistä on neuvoteltava erikseen. Pardian liittojen nopeassa ja onnistuneessa fuusiossa tehtiin ay-liikkeen historiaa.
Malinen on kiertänyt kymmenen vuotta tapaamassa prolaisia tilaisuuksissa ja työn ääressä. Hän arvostaa jäsenten huippuosaamista ja heidän yhteishenkeään ay-toimijoina.
Malinen oli aikoinaan itse nouseva kyky ay-nuorisotoiminnassa, ja hän järjesti Varsinais-Suomessa yhdessä Uudenmaan kanssa tapahtumia, jonka kokoisia ei ole sen koommin nähty. Myös sieltä hän sai hyvän opin: omaa kohderyhmää pitää kuunnella herkällä korvalla, koska se saattaa nähdä asioita eri tavalla kuin toiminnan järjestäjät.
Luottamusta vastapuoleen riittää
Työmarkkinoiden neuvottelujärjestelmissä on tapahtunut viime vuosina iso muutos, kun keskusjärjestöjen rooli on ajettu olemattomiin. On myös puhuttu luottamuksen katoamisesta, mutta se koskee Malisen mukaan keskusjärjestötasoa.
– Minulla ei ole vastapuolen neuvottelijoissa yhtään ihmistä, jonka kanssa en olisi väleissä. Välillä kipinöi, mutta sen jälkeen mennään lounaalle ja todetaan, että nyt mennään eteenpäin.
Neuvotteleminen on pitkäjänteistä toimintaa.
– Usein puhutaan asioita, jotka eivät mene heti tes-teksteihin. Niihin kuitenkin saatetaan palata vaikka kahden vuoden päästä, ja jos molemmilla on samat muistiinpanot, niitä asioita ei rikota.
Suomen hallituksen operaatiot talous- ja työmarkkina-asioissa eivät saa Maliselta ymmärrystä. Julkisen talouden suhteen kaikilla on yhteinen huoli, mutta keinovalikoimasta ollaan eri mieltä.
– Jos kuritus kohdistuu pienituloisiin ja mielenterveysongelmista kärsiviin, se katkeroittaa ihmisiä ja heikentää sisäistä turvallisuutta.
Malinen myöntää, että työmarkkinauudistuksia tarvitaan aina – mutta niiden pitää olla tasapuolisia. Hän myös muistuttaa, että Pro on ollut yhdessä elinkeinoelämän kanssa aina työperäisen maahanmuuton puolella.
– Nyt meillä on täysin väärä suunta. Hallituksen muukalaisvihamielisyys, vihapuhe ja suoranainen rasismi ovat Suomen kannalta aivan katastrofi.
Energiaa luonnosta ja liikunnasta
Malista tuntevat ihmiset luonnehtivat häntä ammattimaiseksi ja jämäkäksi johtajaksi, joka ohjaa liikaa rönsyilevät keskustelut nopeasti oikealle tielle. Asiapentti siis?
– Ehkä se tulee työhistoriastani. Minulla on päämäärätietoisuutta, mutta haluan kyllä antaa ihmisille vapautta sen suhteen, miten päämäärät saavutetaan, hän sanoo.
Siviilissä Malinen on harrastanut aina kuntosalilla käyntiä sekä luonnossa liikkumista niin Pohjois-Suomessa kuin etelän luonnonpuistoissa. Kun aikaa vapautuu, hän aikoo lisätä muutenkin liikuntaa.
Paheita Maliselta ei tunnu löytyvän, ja hyvän ruuan syömistäkään ei sellaiseksi laskettane. Tosin siihenkin tuli pandemian myötä haasteensa.
– Korona muutti makuaistiani pysyvästi. Perinteinen herkun eli puoliraa’an pihvin syöminen on nykyään mahdotonta, se ei vaan maistu. Syön paljon kalaa, kasviksia, broileria ja pidän erityisesti aasialaisesta ruoasta.
Prolla arvokkaita kumppanuuksia
Malisen aikana Pro on aloittanut yhteistyön Irti Huumeista -järjestön kanssa. Se juontaa juurensa Malisen pojan huumeongelmaan ja siihen, kun hän kommentoi somessa kriittisesti erään huippupoliitikon ehdotusta vapauttaa huumeiden myynti ja käyttö.
Hän sai haastattelupyyntöjä iltapäivälehdiltä. Niistä hän kieltäytyi, mutta suostui kommentoimaan asiaa Helsingin Sanomien isossa teemajutussa. Sen jälkeen hän sai yhteydenoton Irti Huumeista -järjestöltä.
– Työpaikoilla on nykyään ihmisiä, jotka eivät narahda alkoholin puhallustesteissä, mutta ovat muiden aineiden käyttäjiä. Kehitimme yhteistyötä, jossa myös meidän luottamushenkilöitämme koulutetaan tunnistamaan näitä ongelmia.
Malisen poika pääsi sittemmin kuntoutukseen ja on ollut jo pitkään täysin päihteetön.
Toinen näkyvä kumppanuus Prolla on Sodankylän elokuvajuhlien kanssa. Sitä oli räätälöimässä elokuvaohjaaja Mika Kaurismäki. Kumppanuus on mieluinen, koska Malinen on Sodankylän poikia ja käynyt kansakoulun ensimmäisen luokan Kitisenrannan koulussa, joka on festivaalien keskuspaikka.
– Koronan aikaan festivaaleja ei voitu järjestää fyysisesti, mutta me emme leikanneet meidän vuosittaisesta tukisummastamme. Se auttoi osaltaan festivaalia selviämään hengissä, ja teon arvostus näkyy joka kesä tapaamisissa kunnan johdon kanssa.
Kuka on Jorma Malinen?
- Syntynyt 1959 Rovaniemellä.
- Pron puheenjohtaja vuodesta 2014. Vuosina 2009‒2012 Pron hallituksen jäsen.
- Työskenteli aiemmin telakoilla asentajana ja kouluttautui automaatiosuunnittelijaksi. 2000-luvun alussa STX Finlandin, nykyisen Meyer Turun toimihenkilöiden luottamusmies.
- Istunut aiemmin myös STX Finlandin ja muiden telakkayhtiöiden hallituksessa vuosina 2000–2015.