Hyppää pääsisältöön

Muutosneuvottelujen aalto iskee kovaa Jyväskylän seudulle

Oman työpaikan kohtalo huolestuttaa monia prolaisia.
Oman työpaikan kohtalo huolestuttaa monia prolaisia.
Oman työpaikan kohtalo huolestuttaa monia prolaisia Keski-Suomessa. Muutosneuvottelut ovat alkamassa tai käynnissä Metsä Woodilla, Valtralla ja Valmetilla. Vaarassa on satoja työpaikkoja. 

Metsä Wood aikoo lopettaa koivu- ja havuvaneritehtaansa Äänekosken Suolahdessa. Koivuvanerituotanto päättyy ensi vuoden alkupuolella ja havuvaneritehtaan tuotanto vuoden 2026 loppuun mennessä. Syynä on huono kannattavuus.

Tehtaiden lakkauttamispäätös hiljensi työyhteisön. Henkilöstölle tuli järkytyksenä se, että molemmat tehtaat lakkautetaan. Koivuvaneritehtaalla työskentelee 170 henkilöä ja havuvaneritehtaalla 200 henkilöä.

– Tunnelmat ovat aika synkeät ja järkyttyneet, Metsä Woodin luottamusmies Petri Sarkonen kuvailee.

Vaneria on paikkakunnalla tehty jo sadan vuoden ajan, ja tehtaalla on perheenjäseniä töissä useammassa polvessa. Lisäksi vaneritehtaat ovat merkittäviä työnantajia Jyväskylän seudulla.

– Tämä on kova isku koko alueelle, Sarkonen kuvailee.

Valtra vähentää toimihenkilöitä

Myös amerikkalainen maatalouskonevalmistaja AGCO on aloitettu muutosneuvottelut, jotka koskevat Valtran ja AGCO Powerin toimihenkilöitä ja ylempiä toimihenkilöitä. Uhan alla on 100 työpaikkaa, joista noin 60 on Valtran traktoritehtaalla Äänekoskella ja noin 40 AGCO Powerin moottoritehtaalla Nokialla.

– Luvut ovat kovia, ja paukku on iso. Tämä on luottamusmiesurani suurin osuma toimihenkilöihin, traktoritehtaan pitkäaikainen luottamusmies Pentti Pasanen sanoo.

AGCO perustelee muutosneuvotteluja toimintojen uudelleenorganisoinnilla ja markkinoiden muutoksella. Kesällä Valtra irtisanoi 27 työntekijää, ja tuotantoa on supistettu.  Valtra ja AGCO Suomi työllistävät Suolahdessa noin 1300 ihmistä.

Valmetilla jo toiset muutosneuvottelut tänä vuonna

Valmet käy muutosneuvotteluja Paperit-liiketoimintalinjan Kartonki- ja paperitehtaat -liiketoimintayksikössään.  Neuvottelut koskevat noin 1 300 henkilöä, joista noin 900 työskentelee Jyväskylässä. Arvioitu vähennysmäärä on noin 200 tehtävää koko Suomessa.

Neuvottelut päättyvät näillä näkymin tämän viikon torstaina 17. lokakuuta.

– Työyhteisössä alakulo saa valtaa ja ihmisten huoli kasvaa, kun neuvottelut ovat päättymässä, pääluottamusmies Anne Hämeenkorpi kuvailee tunnelmia.

Valmet on Keski-Suomen suurin teollinen työnantaja. Lisäksi se työllistää runsaasti alihankkijoita. Valmet on käynyt jo aiemmin tänä vuonna yhdet muutosneuvottelut, joiden seurauksena 60 työntekijää joutui lähtemään Suomesta ja Paperit-liiketoimintalinjan henkilöstöä lomautettiin.

Nyt loppusuoralla olevat muutosneuvottelut eivät sinänsä yllättäneet, sillä tilauskanta on ollut ohut viime aikoina.

– Pelkäsimme, että uudet muutosneuvottelut ovat tulossa. Samalla kuitenkin toivoimme, että selviäisimme lomautuksilla, Hämeenkorpi kertoo.

Kovia lukuja Keski-Suomeen

Pron sopimusasiantuntijan Mikko Kiiskisen mukaan vähennysluvut ovat kovia työttömyyden piinaamassa Keski-Suomessa. Huoli monessa prolaisessa perheessä on suuri, sillä työpaikkoja on vähän tarjolla. Työttömien ja lomautettujen määrä on noussut viime vuodesta, ja työttömien työnhakijoiden osuus maakunnan työvoimasta oli elokuussa 12,4 prosenttia.

Pientä toivoa tuo kuitenkin se, että Metsä Groupiin kuuluva Metsä Wood rakentaa uutta kertopuutehdasta Äänekoskelle. Se työllistää arviolta 150 ihmistä vuodesta 2026 alkaen. Lisäksi Metsä Group tarjoaa lopetettavien vaneritehtaiden työntekijöille töitä muista tehtaistaan. Sillä on Äänekoskella myös biotuotetehdas, kartonkitehdas ja koivuviilutehdas.

Metsä Group on pitkään ollut valopilkku alueen työllistäjänä ja tuonut hyvää kasvua seudulle. Tosin vaneritehtaiden lakkauttaminen luo nyt varjoa tähän kehitykseen.

– Toivottavasti alueen kehittäminen ja vastuullinen toiminta jatkuu jatkossakin, Mikko Kiiskinen sanoo.