Hyppää pääsisältöön

Oi ihana valo: 4 faktaa valosta

nainen katselee parvekkeelta aurinkoon
Kevätaurinko hellii pimeän pandemiatalven jälkeen. Moni meistä tuntee virkistyvänsä, kun valon määrä lisääntyy. Onko tunteella tieteellistä perustaa?

Oi ihana valo: 4 faktaa valosta

Julkaistu 23.03.2022 klo 13:29
ProStoori
Kirjoittanut
Verna Julkunen
Kevätaurinko hellii pimeän pandemiatalven jälkeen. Moni meistä tuntee virkistyvänsä, kun valon määrä lisääntyy. Onko tunteella tieteellistä perustaa?

Auringonvalo on ravinnon ja lämmön ohella elämän perusedellytyksiä. Se säätelee olennaisesti luonnon kiertokulkua, jossa energisen tekemisen, lisääntymisen, kasvun ja kukinnan ajanjaksot vuorottelevat kypsymisen, levon ja latautumisen jaksojen kanssa. Hämärän hyssyssä on luonnon lepotila, kun taas keväällä alkaa aktiivinen aika.

Luonnonvalolla on monia myönteisiä vaikutuksia hyvinvointiin, sillä pitkälti keinovalossa toimivan nykyihmisen monet elintoiminnot virittyvät edelleen luonnonvalon mukaan.

Valo vaikuttaa muun muassa hormonitoimintaan, aineenvaihduntaan, mielialaan, uneen, kasvuun, seksuaaliseen halukkuuteen ja yleiseen vireystilaan.

Tässä neljä faktaa valosta:

  1. Luonnonvalon tärkeimmät vaikutukset koetaan silmien kautta. Silmille näkyvä valo kohentaa välittömästi vireyttä, sillä se herättää aivoissa serotoniinin tuotannon. Jotta saa puhtia päivään, kannattaa aamulla viettää aikaa valoisassa paikassa.

 

  1. Auringonvalo säätelee myös elimistön sisäistä kelloa, ja parantaa yöunen laatua. Auringonvalon kulkiessa silmien kautta elimistöön, se stimuloi kaikkia elimistön toimintoja kuten hormonituotantoa sekä aivo- ja käpylisäkkeen toimintoja. 

 

  1. Auringonvalo vähentää ruokahalua ja erityisesti makeanhimoa. Valoisaan aikaan on helpompi keskittyä terveellisempiin elintapoihin.

 

  1. Kun kevät etenee kohti kesää, käynnistää 45 asteen kulmassa paistava auringonvalo D-vitamiiinin tuotannon UVB-säteilyn avulla. Suomessa tämä tapahtuu toukokuussa. D-vitamiinilla on merkittävä vaikutus koko elämän ajan jatkuvassa luuston uusiutumisessa. D-vitamiini edistää vastustuskykyä ja siitä on hyötyä mahdollisesti myös tulehdusten ja masennuksen hoidossa.