Hyppää pääsisältöön

Opi oppimaan ja sanoittamaan omaa osaamistasi

Nuori kuuntelee koulutusta kuulokkeet päässä.
KirjoittanutJenni Meronen
Nuori kuuntelee koulutusta kuulokkeet päässä.
Sukella syksyllä oppimisen ja osaamisen maailmaan Pron jäsenkoulutuksissa. Ovatko omat taitosi ajan tasalla?

”Toivomme sinulta motivaatiota uuden oppimiseen ja itsesi kehittämiseen”, työpaikkailmoitus ilmoittaa. ”Olet rohkea oppimaan uutta”, toivotaan toisessa.

Nykypäivän muuttuvassa työelämässä kyky oppia uutta sekä taito tunnistaa ja sanoittaa omaa osaamista ovat avainasemassa niin työnhaussa kuin päivittäisessä työarjessakin. Näihin aiheisiin keskitytään syksyllä kahdessa Pron jäsenkoulutuksessa.

Torstaina 12.9. opitaan oppimista Coollan uravalmentaja Emilia Sorajoen johdolla. Kello 17.30–18.30 järjestettävä webinaari tarjoaa käytännön vinkkejä ja oivalluksia, jotka auttavat menestymään työuralla sekä sopeutumaan työelämän muuttuviin vaatimuksiin.

–  Työelämä on nykyisin erilaista kuin esimerkiksi viisi tai kymmenen vuotta sitten. Jotta pystyy ylipäätään tekemään työtä, on pakko olla oppimaan oppimisen taitoja. Se tarkoittaa sitä, että tunnistaa, mitä pitäisi oppia, miksi pitäisi oppia ja miten voi oppia. Siihen kuuluu myös taito etsiä tietoa, jonka avulla itseään voi kehittää, Sorajoki kertoo.

Pysy ajan tasalla työelämän vaatimuksista

Kuten työnhakuilmoitukset paljastavat, työnantajat ja rekrytoijat arvostavat työntekijöitä, jotka pystyvät omaksumaan uutta tietoa ja kehittymään rooleissaan. Kyse voi olla niin uudesta teknologiasta kuin pienistäkin työelämän muutokseen liittyvistä asioista.

– Tietotyössä aivoille ovat raskaita erilaiset kuormitustekijät kuten keskeytykset ja tietotulva. Osa oppimaan oppimisen taitoja on oman työn johtaminen esimerkiksi niin, että ymmärtää, miten saa itselleen keskittymisrauhan, Sorajoki sanoo.

Osaaminen on aina kaksivaiheinen prosessi. Toisaalta se sisältää työntekijän tämänhetkiset tiedot ja taidot, toisaalta työelämän vaatimukset.

– Jotta tietäisi mitä kannattaa opetella, on hyvä kartoittaa tasaisin väliajoin, mitä omassa työssä tarvitaan tai mitkä ovat uuden työn osaamistarpeet. Niitä on lueteltu esimerkiksi työpaikkailmoituksissa. Tulevaisuuden työelämätaidoista löytyy myös paljon tutkimuksia, Sorajoki sanoo.

Oppimaan oppiminen on urakehityksen kannalta merkittävä asia, jota kannattaa tuoda esiin myös työnhakudokumenteissa.

– Siihen saa webinaarissa lisää vinkkejä, Sorajoki lupaa.

Osaatko kertoa osaamisestasi?

Osaamisen sanoittamisen ajatellaan usein liittyvän työnhakuun.

– Todellisuudessa siitä hyötyvät kuitenkin kaikki, uravalmentaja Susan Calonius sanoo.

Oman osaamisen esittelyä käydään läpi 31.10. klo 17.30–18.30.

Caloniuksen mukaan työssä jo olevan on hyödyllistä osata sanoittaa osaamisensa esihenkilölle esimerkiksi tilanteessa, jossa hän etsii toista tehtävää saman organisaation sisällä, toivoo itselleen lisää vastuuta tai haluaa muuten tuunata työtään mieleisemmäksi.

– Työelämässä on myös niin paljon turbulenssia ja jatkuvia muutosneuvotteluita, että esimerkiksi oma LinkedIn-profiili kannattaa pitää ajan tasalla. Silloin voi saada mielenkiintoisia työtarjouksia, vaikka ei olisikaan työnhakijana. Ja jos tulee tilanne, että tippuu yhtäkkiä työnhakijaksi, kaikki on jo valmiina, Calonius sanoo.

Monelle oman osaamisen sanoittaminen voi tuntua vaikealta. Sen takana on Caloniuksen mukaan perisuomalainen ajattelutapa, jossa itseään ei ole saanut kehua tai nostaa esiin. Siksi ihminen osaa usein listata kehittämiskohteensa mutta ei välttämättä sitä, missä on hyvä.

– Osaamisen sanoittaminen voi olla hankalaa myös silloin, jos omassa organisaatiossa ei harrasteta säännöllistä palautekulttuuria, Calonius sanoo.

Kerro osaamisesta konkreettisesti

Yleisin virhe omasta osaamisesta kertoessa on kliseisiin turvautuminen konkreettisten esimerkkien sijaan.

– Jos väitän olevani hyvä uravalmentaja, toinen voi kysyä, että miten niin olet. Omasta osaamisesta on esitettävä todisteita. Uravalmentaja voi esimerkiksi sanoa, että saatujen palautteiden keskiarvo on kiitettävä ja valmennuksiin osallistuneista 80 prosenttia työllistyy, Calonius kuvailee.

Myyjä voi todistaa osaamisensa kertomalla toteutuneiden kauppojen määrän. Konkretian löytäminen voi kuitenkin olla haastavampaa ammateissa, joissa työssä suoriutumista ei mitata luvuilla.

– Jokaiselle työlle on omat mittarit ja tavoitteita, joita työlle on asetettu. Osaamisen todistaminen pitää aina suhteuttaa kyseiseen tehtävään ja alaan, Calonius sanoo.