Hyppää pääsisältöön

Pro antoi lakkovaroituksen yksityiselle sosiaalipalvelualalle

Nuori nainen keskustelee seniorin kanssa.
Pro jätti tänään lakkovaroituksen yksityiselle sosiaalipalvelualalle. Jos sopua ei synny työehtosopimusneuvotteluissa, lakot alkavat 23. toukokuuta.

Pro antoi lakkovaroituksen yksityiselle sosiaalipalvelualalle

Julkaistu 04.05.2023 klo 13:00
Uutiset
Pro jätti tänään lakkovaroituksen yksityiselle sosiaalipalvelualalle. Jos sopua ei synny työehtosopimusneuvotteluissa, lakot alkavat 23. toukokuuta.

Pro on antanut tänään lakkovaroituksen yksityiselle sosiaalipalvelualalle yhdessä muiden työntekijäjärjestöjen kanssa. Jos työehtosopimusneuvotteluissa ei löydy sopua, yksityisen sosiaalipalvelualan lakot alkavat 23. toukokuuta kello 00.01.

Varhaiskasvatuksen lakko on valtakunnallinen ja sen piirissä olevat päiväkodit löydät täältä. Lakko koskee työvuoroja, jotka alkavat tiistain 23.5.2023 kello 00:01 ja keskiviikon 24.5.2023 kello 23:59 välisenä aikana. Lakko kestää päättyvän työvuoron loppuun.

Ympärivuorokautisen palveluasumisen lakko kohdistuu Kanta-Hämeeseen, Päijät-Hämeeseen sekä Pirkanmaalle. Lakon piirissä olevat työpaikat löydät täältä. Lakko koskee työvuoroja, jotka alkavat 23.5. kello 00.01 ja 27.5. kello 23.59 välisenä aikana. Lakko kestää päättyvän työvuoron loppuun.

Palkkaero ajaa osaajia pois alalta

Yksityisen sosiaalipalvelualan neuvotteluja on käyty tammikuusta lähtien, mutta niissä ei ole saavutettu tulosta. Neuvotteluissa hiertää erityisesti palkankorotusten taso.

- Suurimpana haasteena ovat palkkaerot yksityisen sosiaalipalvelualan ja julkisen sotesektorin välillä. Palkkaero on johtanut siihen, että työntekijät vaihtavat yksityiseltä sosiaalipalvelualalta julkiselle sektorille. Tilanne tulee entisestään pahenemaan, jos palkkaeroa ei saada pienennettyä, johtaja Niko Simola sanoo.

Työehtosopimusneuvotteluja käyvät Sosiaalialan korkeakoulutettujen ammattijärjestö Talentia, Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL, Sosiaali- ja terveysalan neuvottelujärjestö Sote sekä Sosiaalipalvelualan allianssi Salli. Ammattiliitto Pro kuuluu Sallin neuvottelujärjestöön yhdessä Ammattiliitto Jytyn ja Suomen Terveydenhoitajaliiton STHL:n kanssa. Työnantajapuolta edustaa Hyvinvointiala HALI.

Yksityisellä sosiaalipalvelualalla työskentelee noin 70 000 työntekijää, jotka työskentelevät esimerkiksi yksityisissä hoiva- ja päiväkodeissa.