Vuonna 2019 Ammattiliitto Pro kukitti peräti kaksi tasa-arvoa edistävää työelämätekoa. Pron tasa-arvopalkinnon saivat tietoliikenneyhtiö Nokia Oyj sekä suunnittelu- ja konsultointiyritys Ramboll Finland Oy.
Kattava ja kansanvälinen palkkakartoitus
Nokia sai palkinnon koko kansainvälisen yhtiön kattavan palkkakartoituksen ansiosta. Yritys kävi läpi kaikkien 103 000 työntekijänsä palkat kaikissa 128 maassa, joissa yrityksellä on toimintaa. Kartoituksen tarkoitus oli etsiä perusteettomia palkkaeroja.
– Niitä myös löytyi kaikista maista. Perusteettomia eroja oli vähän, mutta tilastollisesti merkitsevä määrä, kertoo Nokian monimuotoisuudesta ja yhdenvertaisuudesta vastaava johtaja Anneli Karlstedt.
Yhtiö tilkitsi kaikki löydetyt erot tarkoitukseen varatulla erillisellä budjetilla. Kenenkään palkkaa ei kartoituksen vuoksi laskettu.
Vastaisuudessa Nokia aikoo tehdä palkkakartoituksen vuosittain.
Vastaisuudessa Nokia aikoo tehdä palkkakartoituksen vuosittain.
Noin 90 prosenttia kaikista korjauksista tehtiin naisten palkkoihin. Myös Suomessa naisten palkkauksessa oli enemmän korjattavaa kuin miesten palkkauksessa.
Karlstedtin mukaan perusteettomien palkkaerojen taustalla voi olla esimerkiksi palkkatason periytyminen edellisestä työpaikasta.
– Monissa maissa rekrytoinnin yhteydessä kysytään työntekijän palkkaa edellisessä työpaikassa ja luvataan hieman parempaa ansiotasoa. Näin palkkataso periytyy vanhasta työpaikasta uuteen. Nokia on nyt luopunut tällaisesta käytännöstä kokonaan, Karlstedt sanoo.
Sisäiset siirrot selittävät eroja palkoissa
Nokian Oulun luottamusmies Janne Lindström puolestaan arvelee, että työntekijöiden talon sisäiset siirrot ja tehtävien muutokset voisivat selittää suomalaisten palkkaeroja.
– Aina palkka ei muutu, vaikka tehtävänkuva muuttuu. Toisaalta kauan samaa työtä tehneen palkkaus on voinut jäädä junnaamaan. Tosin meillä Suomessa palkkausjärjestelmä suitsii erojen syntymistä, Lindström aprikoi.
Aloite palkkakartoitukseen tuli yhtiön toimitusjohtajalta Rajeev Surilta. Lindströmin mukaan myös henkilöstön edustajat ovat Suomessa pitäneet esillä tasa-arvon edistämistä.
– Henkilöstö otti kartoituksen ilolla vastaan. Tämä on todella suuri teko tasa-arvon saralla, hän kehuu.
Työelämän joustot lisäävät hyvinvointia
Ramboll Finland pokkasi Pron myöntämän tasa-arvopalkinnon koulunaloitusvapaan vuoksi. Yhtiö on myöntänyt kahtena vuonna ekaluokkalaisten vanhemmille yhdestä kolmeen palkallista vapaapäivää. Työntekijä on saanut itse päättää, mihin kohtaan syyslukukautta vapaansa sijoittaa.
– Ideoimme yhdessä uusia keinoja, joiden avulla voisi sovittaa työ- ja yksityiselämää paremmin yhteen. Eräs työntekijä ehdotti koulunaloitusvapaata, ja se myös päätettiin toteuttaa. Kouluun meno on iso juttu koko perheelle, Ramboll Finlandin HR manager Sanna Knuuti kertoo.
Tiettävästi missään muussa suomalaisessa yrityksessä ei ole käytössä samankaltaista vapaata.
Kouluun meno on iso juttu koko perheelle.
– Tämä on ollut tosi tykätty uudistus. Positiivista palautetta on tullut paljon. Joitakin soraääniäkin on kuulunut. Muutama on kyseenalaistanut, miksi vapaita annetaan pienten lasten vanhemmille, luottamusmies Aija Nuoramo kertoo.
Hän tähdentää, että yhtiö tarjoaa työntekijöille monenmoisia etuja kerhoista ja liikuntatapahtumista lähtien.
– Jokaiselle on jotain. Seuraavaksi mietimme yhdessä ikääntyvien jaksamista. Uskon, että koulunaloitusvapaa on hyvä keino edistää työpaikan kokonaishyvinvointia, hän sanoo.
Työ- ja perhe-elämän yhteensovittamisen helpottaminen mainitaan myös tasa-arvolaissa.
Kahden vuoden aikana vapaan on käyttänyt 158 työntekijää. Joukossa on sekä naisia että miehiä. Ramboll Finlandissa työntekijöitä on kaikkiaan 2 500.
Parempaa tuottavuutta pehmein keinoin
– Kolme palkallista vapaata ei ole ilmaista. Mutta näin näytämme, että pehmein keinoin voi edistää hyvinvointia, työn tuottavuutta ja tasa-arvoa, Knuuti selittää.
Yrityksessä on helpotettu työn ja yksityiselämän sovittamista monin muinkin keinoin. Työntekijöillä on mahdollisuus tehdä lyhennettyä työviikkoa, jos elämäntilanne jostain syystä niin vaatii. Samoin monissa työtehtävissä etätyö on mahdollista. Tarjolla on myös hoitopalvelua lapsen sairastumisen varalle.
Työtyytyväisyys on kilpailuvaltti
Sekä Nokian Anneli Karlstedt että Ramboll Finlandin Sanna Knuuti pitävät Pron palkitsemia uudistuksia yrityksiensä kannalta hyvinä ratkaisuina.
– Työtyytyväisyys on meillä ollut jo ennestään hyvällä tasolla. Koulunaloitusvapaiden aloittamisen jälkeen sitoutuneisuus työpaikkaan on lisääntynyt selvästi. Tämä tulee esiin työntekijöille tehdyissä kyselyissä, Knuuti kertoo.
Karlstedt taas kertoo palkkakartoituksen vaikuttaneen Nokian työnantajakuvaan enemmän kuin yrityksen johto osasi odottaa. Yhtiö on saanut kartoituksen jälkeen entistä enemmän työhakemuksia naisilta.
Nykypäivänä yrityksen kuuluu pitää huolta yhdenvertaisuudesta.
– Nykypäivänä yrityksen kuuluu pitää huolta yhdenvertaisuudesta. Se on jo kilpailuvaltti. Asiakasyrityksemme ovat kiinnostuneita siitä, miten nämä asiat ovat hoidossa, Karlstedt sanoo.
Kunniamaininta ay-tutkinnolle
Pro myönsi tänä vuonna lisäksi kunniamaininnan ay-tutkinnon 2018–2019 lopputyölle Tasa-arvosuunnitelma ja käytännön toteutus, joka antaa ideoita ja apuvälineitä luottamushenkilöille tasa-arvon edistämistyöhön. Ida Hertzböle, Aija Koivuranta, Päivi Polso, Sirpa Rautiainen ja Ariitta Setälä haastattelivat lopputyötään varten kymmentä prolaista luottamushenkilöä heidän suhtautumisestaan ja osallistumisestaan tasa-arvosuunnitteluun.
WSP Finlandin Etelä-Suomen alueen luottamusmiehenä toimiva Ariitta Setälä sanoo, että idea lopputyöhön lähti halusta selvittää, miten jokainen meistä voi tarttua epäkohtiin ja osallistua tasa-arvotyöhön.
– Tämä tunnustus kannustaa edelleen uskomaan siihen, että yksittäisenkin ihmisen esimerkki ja luottamustehtävissä olevien teot ovat niitä asioita, joilla voimme parantaa tasa-arvon ja yhdenvertaisuuden toteutumista päivittäin. Ei sen tarvitse aina olla niin suurieleistä, Setälä sanoo.