Hyppää pääsisältöön

Pro voitti riidan palkanmaksusta lakon aikana

Pro voitti riidan palkanmaksusta satama-alan lakon aikana.
Pro voitti riidan palkanmaksusta satama-alan lakon aikana.
Ammattiliitto Pro voitti riidan Olmar Poria vastaan oikeudessa. Kyse oli esihenkilöiden palkanmaksusta ahtaajien lakon aikana.

Satama-alan lakko seisautti ahtaajien työt viime vuoden helmikuussa satamaoperaattori Olmar Pori oy:ssä. Yhtiön prolaiset esihenkilöt eivät olleet lakossa vaan tulivat normaalisti töihin.

Kun lakkoa oli kulunut seitsemän päivää, työnantaja ilmoitti, että esihenkilöiden palkanmaksu päättyy seuraavasta päivästä. Lain mukaan työntekijöille pitää maksaa palkka enintään 7 päivältä, jos he eivät pysty tekemään työtään muiden työntekijöiden lakon takia.

Pro riitautti asian. Syynä oli se, että seitsemän päivän palkanmaksuaika alkaa juosta vasta sen jälkeen, kun työnantaja on ensin työntekijäkohtaisesti arvioinut sen, miten lakko vaikuttaa lakon ulkopuolella olevien töihin ja myös ilmoittanut tästä kullekin työntekijälle. Näin Olmar Pori ei ollut kuitenkaan tehnyt, ja esihenkilöt tulivat normaalisti töihin.

Työnantajan mielestä 7 päivän aika oli jo kulunut, vaikka se ei ollut arvioinut lakon vaikutusta esihenkilöiden töihin tai ilmoittanut asiasta heille. Toisin sanoen työnantaja oli ilmoittanut asiasta vasta jälkikäteen eikä etukäteen kuten kuuluu ja myös normaalisti tehdään.

Kiinnostava ennakkotapaus

Tapaus oli poikkeuksellinen eikä siitä ole aiempaa oikeuskäytäntöä. Pron juristi Sini Maijala on tyytyväinen, että asiaan saatiin selkeä linjaus Satakunnan käräjäoikeudesta. Tuomiolla käräjäoikeus linjasi, että työnantajan ilmoituksen jälkeen palkanmaksu jatkuu muiden lakosta huolimatta vielä laissa säädetyn seitsemän päivän ajan. Työnantaja ei siis voi ilmoittaa vasta jälkikäteen, että tuo seitsemän päivää on jo kulunut ja heti huomisesta lähtien palkkaa ei enää makseta, kuten Olmar Porissa oli käynyt.

– Työntekijöitä ei voi jättää yksin tällaisessa poikkeustilanteessa. Työnantajan on oltava aktiivinen ja ilmoitettava työntekijöille, miten toimitaan, Maijala korostaa.

Myös esihenkilöt olivat helpottuneita ja tyytyväisiä. He saivat palkan seitsemän päivän aikaan kuluvilta työpäiviltä työnantajan ilmoituksesta lukien. Kyse ei kuitenkaan ollut rahasta vaan periaatteesta.

– Työnantajan palkanmaksuvelvollisuus on vahva. Jos mitään muuta ei ilmoiteta, työntekijä on velvollinen menemään töihin ja työnantaja velvollinen maksamaan palkkaa ihan normaaliin tapaan. Vasta kun työnantaja erikseen ilmoittaa, voi tuo 7 päivän erityinen palkanmaksuvelvollisuus alkaa, Maijala huomauttaa.