Hyppää pääsisältöön

Sandvik tyhjeni - ulosmarssi Turussa

Kaivoslaitteita valmistava Sandvikin tehdas tyhjeni eilen tiistaina iltapäivällä, kun lähes 500 henkilöä marssi ulos. – Ei tämä löysässä hirressä roikkuminen mitään hilpeää ole, toteaa toimihenkilöiden luottamusmies.

 

Sandvik tyhjeni - ulosmarssi Turussa

Julkaistu 13.05.2015 klo 12:21
Uutiset
Kaivoslaitteita valmistava Sandvikin tehdas tyhjeni eilen tiistaina iltapäivällä, kun lähes 500 henkilöä marssi ulos. – Ei tämä löysässä hirressä roikkuminen mitään hilpeää ole, toteaa toimihenkilöiden luottamusmies.

 

Pro Uutiset

Lähes 500 henkilöä työllistävä ruotsalaisomisteinen konepajayritys ilmoitti seitsemän viikkoa sitten suunnitelmista sulkea tehtaansa Turun Runosmäessä. Tehtaassa työskentelee yli 200 toimihenkilöä ja ylempää toimihenkilöä.

Yt-neuvotteluissa on yritetty päästä sopimukseen jäljellä olevan työajan motivointipalkkioista, kertoo toimihenkilöiden luottamusmies Työnantaja edellyttää, että irtisanomisajalla tehdään töitä viimeiseen päivään asti.
– Työnantaja löi eilen ikävän ehdotuksen pöytään, eikä halunnut enää neuvotella. Puoli kolmelta pidettiin henkilöstölle info siitä, mikä palkkiosysteemi tulee olemaan. Porukka suivaantui ja käveli pihalle, kertoo toimihenkilöiden luottamusmies Jyrki Manninen.

Työntekijöiden motivointirahaan liittyy erilaisia ehtolausekkeita.

– Viime vuosi työskenneltiin täysin häiriöttömästi ja toimitusvarmuusprosentti oli 84. Nyt työnantaja vaatii sataa prosenttia, jotta täysi palkkio voidaan maksaa. Lisäksi vaaratilanneilmoituksia ja laatukriteereitä koskevissa ehdoissa on vain on-off-kytkin, eikä portaittaista palkkiota. En ihmettele, että porukka päätti näin. Ehdot tuntuvat tässä tilanteessa pilkkaamiselta.

Tuotanto loppumassa Turusta vuonna 2016

Ruotsalaisomisteisen konepajayhtiön alustava suunnitelma on, että tuotannon siirto Turusta tapahtuisi kesäkuun 2016 loppuun mennessä ja muilta osin tehdas toimii vuoden 2016 loppuun asti. Lisäksi yritys haluaa pitää suunnittelutyöstä kiinni vuoden 2018 loppuun asti Turussa.

– Viikko sitten työnantaja ilmoitti, että runkovalmistus eli teräsvalmistaminen ulkoistetaan. Siksi 70 henkilöä on nyt rajattu yt-neuvottelujen ulkopuolelle. Heistä 65 on työntekijöitä, toimihenkilöiden luottamusmies Jyrki Manninen sanoo.

Luottamusmiehen mukaan yt-neuvotteluissa on kerrottu, että jos toiminta jatkuu normaalina, kenenkään työsuhde ei pääty vielä vuoden 2015 aikana.

– Siitä voi irtisanomisaikojen perusteella päätellä, että irtisanomiset alkaisivat aikaisintaan kesälomien jälkeen.

Luottamusmies Mannisen mukaan yrityksen johto tuntuu uskovan, että kaivosteollisuuden koneita voi tehdä kuka tahansa.

– Olen esimiehenä runkovalmistuksessa nähnyt 27 vuoden aikana erilaisia yrityksiä teettää näitä koneita muualla, eikä ole onnistunut. Joidenkin kaivoslaitteiden tekeminen jatkuu Tampereella, mutta jos lähdetään siirtämään valmistusta Floridaan tai Kiinaan, pitäisi saada myös osaaminen siirtymään. Käsitykseni mukaan se vaatisi, että täältä lähtisi ammattilaisia opettamaan. Vielä ei näytä siltä, että kukaan olisi halukas lähtemään.

Helatorstaina tulee kuluneeksi seitsemän viikkoa yt-neuvottelujen alkamisesta, mutta neuvotteluissa on vielä muutosturva ja muita lain sanelemia asioita on vielä käsittelemättä.

– Aikatauluongelmien vuoksi jatkamme yt-neuvotteluja Tampereella 22. toukokuuta, kertoo toimihenkilöiden luottamusmies.

– Unettomia öitä alkaa olla sen verran, että toivoisin neuvottelujen jo kohta loppuvan.

Vienti vähenee, kun tehdas sulkee

Turun tehtaassa valmistetaan valtavan kokoisia lastareita ja dumppereita kaivostyöhön. Tampereella yritys valmistaa poria. Sandvikilla on myös pienempi valmistusyksikkö Lahdessa sekä toimintaa Hollolassa ja Vantaalla.

Valtaosa tuotannosta on vientiteollisuutta. Tuotteita on viety Turusta esimerkiksi Australiaan ja Etelä-Afrikkaan.

Sandvik tiedotti maaliskuun alussa, että se aikoo sulkea kymmenen tuotantolaitostaan. Näistä valtaosa sijaitsee Euroopassa. Aiemmin Sandvik on ilmoittanut yhdentoista muun tehtaan sulkemisesta.

Sandvik-konsernin kulukuuri alkoi vuonna 2013, jolloin konserni suunnitteli eri maissa sijaitsevien tuotantoyksiköiden määrän vähentämistä 150:sta 125:een neljän vuoden aikana.

Suomessa keskimäärin joka kymmenes työikäinen on työttömänä. Turussa tilanne on keskimääräistä synkempi, kaupungin työttömyysaste noin 15 prosenttia.