Hyppää pääsisältöön

Tee vähemmän! Viisi asiaa, joita tehdä vähemmän marraskuussa

Image
tee vähemmän marraskuussa
Juokse, tehosta, tartu asioihin, ehdi enemmän, taklaa. Tästä on työelämä tehty. Mutta entä jos päättäisitkin tehdä vähemmän jotain asioita? ProStoori suosittelee seuraavien asioiden vähentämistä työlistalta.

Tee vähemmän! Viisi asiaa, joita tehdä vähemmän marraskuussa

Julkaistu 19.11.2019 klo 20:11
ProStoori
Kirjoittanut
Maija Kajanto
Juokse, tehosta, tartu asioihin, ehdi enemmän, taklaa. Tästä on työelämä tehty. Mutta entä jos päättäisitkin tehdä vähemmän jotain asioita? ProStoori suosittelee seuraavien asioiden vähentämistä työlistalta.

1. Siivoa vähemmän sähköposteja

Työsähköpostin siivoamisesta otetaan aivan liikaa kierroksia. On toki hyvä tapa aamuisin meilejä katsoessaan painaa delete-nappulaa täysin turhan roskapostin kohdalla.

Mutta muuten inboxin siivoamisella ei ole juuri merkitystä; tavara arkistoituu sinne ihan nätisti omia aikojaan, sähköposti ei vaadi päivittäistä eikä viikoittaista siivoilua, jos ei datakatto herjaa jatkuvasti.

2. Someta vähemmän

Kukaan on tuskin kuullut kenestäkään, joka ei olisi ollut iloinen siitä, että jätti somen vähemmälle.

Monessa työssä somen seuraaminen tai siellä operoiminen kuuluu työnkuvaan, mutta välillä somea tulee tarkisteltua lähinnä varmuuden vuoksi. Turha ruutuvälkyttely kuluttaa sekä aikaa että mieltä. Someton syksy voi olla muutenkin hyvä idea.

3. Ota vähemmän stressiä varhain aloittamisesta

Säännöllisin väliajoin esiin sukeltaa elämäntapaguru, jonka mielestä aamulla aikaisin herääminen pelastaa maailman. Ei pelasta.

Säännöllisin väliajoin esiin sukeltaa elämäntapaguru, jonka mielestä aamulla aikaisin herääminen pelastaa maailman.

Töiden aloittaminen puoli tuntia myöhemmin ei tarkoita, ettei päivän aikana saisi aikaiseksi aivan tarpeeksi. Puoli tuntia enemmän unta voi sen sijaan aloittaa päivän paremmin. Unen laatu vaikuttaa moneen asiaan ja osa ihmisistä nukkuu juuri aamulla sikeimmin. Vaikka uni ei aamuja hölläämällä lisääntyisikään, puolessa tunnissa ehtii aamulla kotona juoda kahvin rauhassa ja tyhjentää tiskikoneen.

4. Osallistu vähemmän livenä

Useimmat koulutus- ja infotilaisuudet voi nykyään seurata omalta koneelta. Skypen tai videoyhteyden kautta kuunneltu info ei ehkä välity kaikilta osin yhtä tarkasti, mutta onko sillä kaikissa tilanteissa väliä? Mieli kyllä poimii pääkohdat, vaikka istuisit omalla koneella kahvikupin kanssa. Aikaa ei silloin pala myöskään siirtymiin ja omien töiden pariin voi siirtyä kenenkään häiriintymättä silloin, kun on itselle hyvä hetki.

5. Kanna vähemmän laitteita palaveriin

Turhista palavereista jokainen haluaa luopua. Mutta tärkeissäkin palavereissa monesti aikaa haaskaantuu, koska ihmiset eivät ole ihan kunnolla läsnä.

Jos et välttämättä tarvitse läppäriäsi palaverissa, jätä se työpisteelle. Jos tarkoitus ei ole tutkia asioita mobiilissa, jätä pois myös puhelin. Muistiinpanot voi yllättävän helposti rustailla ruutuvihkoon, ja jos itse keskittyy palaveriin täysillä, saattaa palaveri tehostua ja kestää vähemmän aikaa, mikä on kaikille hyvä.

ProStoori toivottaa lukijoilleen leppoisampaa marraskuuta!