Hyppää pääsisältöön

Toimi näin, jos joudut työtapaturman uhriksi

Työtapaturmasta kannattaa ilmoittaa mahdollisimman pian työnantajalle.
Työt eivät suju aina kuin Strömsössä. Jos sinulle sattuu työtapaturma, ilmoita siitä mahdollisimman pian ja käy tarvittaessa lääkärissä.

Toimi näin, jos joudut työtapaturman uhriksi

Julkaistu 13.05.2022 klo 09:00
Uutiset
Työt eivät suju aina kuin Strömsössä. Jos sinulle sattuu työtapaturma, ilmoita siitä mahdollisimman pian ja käy tarvittaessa lääkärissä.

Jos sinulle sattuu työtapaturma, voit hakea korvauksia työtapaturma- ja ammattitautivakuutuksesta. Tärkeää on ilmoittaa työtapaturmasta työnantajallesi mahdollisimman pian. Sen jälkeen työnantajasi tekee vahinkoilmoituksen ja saat korvausasian vakuutusyhtiössä vireille.  Muista tarkistaa, että vahinkoilmoitukseen kuvaus tapaturmasta vastaa omaa käsitystäsi tapahtuneesta.

Myös sinä tai sinua hoitanut hoitolaitos voi laittaa asian vireille ja tehdä kirjallisen ilmoituksen vakuutusyhtiölle. Ilmoituksessa on mainittava työnantajan nimi ja yhteystiedot, tiedot tapaturmasta sekä työntekijän nimi, syntymäaika tai henkilötunnus ja yhteystiedot.

Älä aikaile lääkärikäynnin suhteen

Älä suotta viivyttele hoitoon hakeutumisessa. Jos oireet eivät häviä muutamassa vuorokaudessa, mene lääkäriin. Voit olla yhteydessä myös etälääkäripalveluun, jossa terveydenhuollon ammattilainen arvioi hoidon tarpeen.

Varmista, että lääkäri kirjaa tapaturmaa koskevat tiedot oikein.

- On tärkeää kuvata tapaturma mahdollisimman tarkkaan lääkärille ja varmistaa, että hän on kirjannut tiedot oikein. Tarkat tiedot ovat tärkeitä  varsinkin, jos myöhemmin asiaan joudutaan vielä palaamaan vaikkapa pitkittyneiden oireiden vuoksi, Pron työympäristö- ja tasa-arvoasiantuntija Tanja Luukkanen muistuttaa.

Jos jäät seuraamaan pitkään oireiden kehittymistä, korvausasian käsittely voi hankaloitua vakuutusyhtiössä. Merkittävä viive hoitoon hakeutumisen ja tapaturman välillä voi heikentää korvaamisen puolesta puhuvia seikkoja. Viive voidaan tulkita niin, että alkuperäinen tapaturma ei ollutkaan niin paha, miltä se alkuvaiheessa tuntui tai että oireet johtuvatkin jostain muusta.

Miten korvausasia etenee?

Kun korvausasiasi on tullut vireille, vakuutusyhtiö ilmoittaa siitä sinulle. Vakuutusyhtiön on annettava korvausasiassasi päätös viivytyksettä, viimeistään 30 päivän kuluessa siitä, kun yhtiö on saanut riittävät selvitykset asian ratkaisemiseksi. Jos määräaika ylittyy, vakuutusyhtiö maksaa viivästyskorotusta.

Lue lisää työtapatumista täältä

Turvallista tapaturmapäivää!