Pro Uutiset
Pidän työstäni, itse työtiimi on kiva ja asiakkaan tiloissa työskennellessä on hyvä fiilis, kertoo vantaalainen Janne Kalliomäki.
Hän hallitsee asennukset mobiili- ja tietoteknisiin laitteisiin ja opastaa teknisissä asioissa operaattorin myymälässä. Kalliomäki käyttää työssään asiakasyrityksen järjestelmiä, neuvoo mobiililaitteiden käyttöjärjestelmissä ja käyttöönottopaketeissa, siirtää tiedot vanhasta uuteen laitteeseen tai ottaa käyttöön uusia.
— Joka myymälässä on vain yksi tekninen tuki, jolle voi olla pitkä jono. Yksi työ kestää tyypillisesti puolesta tunnista puoleentoista tuntiin. Meille sanotaan, että ruokatunnilla pitää käydä, mutta eihän se onnistu, jos asiakkaita on jonossa.
— Työ on kivaa, mutta työnantajan kohtelu, työnjohdon ristiriitainen viestintä, palkanmaksun virheet ja kaikki siihen liittyvä tekee työstä raskasta, hän kertoo.
Vaihteleva työ tarkoittaa vaihtuvia paikkoja
Kohta kolmekymppinen Janne sai yhteydenoton uudesta työpaikasta CV-netin kautta joulukuussa 2016. Työnantaja pyysi töihin tekniseen asiakaspalvelutukeen, jota tehdään operaattorin myymälässä.
- Olin innostunut työtarjouksesta ja uusista haasteista.
Janne googlasi, että samaa työtä tekevät saavat tuntipalkkaa ict-alan tessin mukaan. Työsopimuksessa luki kuitenkin 11 euron minimiliksa ja työt alkoivat Helsingin Forumissa.
Vaikka työvuorolistassa luki työntekopaikka kaksi viikkoa aiemmin, usein aamuisin Jannelle soitettiin, että tule sittenkin töihin toiseen pisteeseen. Joskus työpiste vaihtui kesken päivän esimerkiksi Pasilasta Espoon Isoon Omenaan. Kerran työntekopaikka muuttui Helsingistä Turkuun, jonne työnantaja osti junaliput, mutta ei maksanut päivärahaa.
Vapaapäivänä soitettiin, että voitko tulla puolen tunnin päästä töihin.
— Olin Tuusulassa, ja kerroin, ettei bussi kulje vielä tuntiin. Työnantaja pyysi ottamaan taksin ja lupasi maksaa sen, joten lähdin töihin, mutta taksimatkaa ei koskaan maksettu.
Yrityksen kova kulukuri näkyi myös työkaluissa kuten tietokoneissa.
— Pyydän ihan perusjuttuja, vaikka työpisteelle kahdenkympin johtoa, mutta sitä ei saa. Muste loppuu tulostimesta, sitä ei ole. Monesti joudumme käyttämään omia välineitä työntekoon.
Jannen työt sujuivat kuitenkin hyvin.
— Myyntitulokseni oli hyvä ja sain positiivista asiakaspalautetta, mikä on aika harvinaista. En silti saanut vakituiselta työntekijältä avoimeksi jäänyttä pysyvää paikkaa, vaan työpisteen kaupungin toisesta reunasta, jonne matka kestää julkisilla lähes 2 tuntia.
Palkkalaskelman tarkistamiseen pahimmillaan tunti aikaa
Työstä tuli tulosta ja Janne pyysi palkankorotusta. Korotuksesta sovittiin suullisesti ja työnantaja totesi, että sen lisäksi tulee myös yleiskorotus. Näin ei kuitenkaan tapahtunut.
– Se kyllä suututti, ettei sovittuun voi luottaa.
Sen jälkeen Janne kiinnitti huomiota, että liittojen neuvottelemia yleiskorotuksia ei lisätty vuosittain työntekijöiden palkkaan, vaan ne unohdettiin maksaa.
Muutakin erikoista palkanmaksussa ilmeni. Kerran Jannen palkka oli useita viikkoja myöhässä ja kun se tuli, palkkalaskelmassa luki kaksi kertaa korkeampi summa kuin mitä tilille oli oikeasti tullut. Asian korjaaminen kesti kuukausia.
Janne tekee mieluiten töitä kiinteässä myyntipisteessä, eikä lähituessa, jossa työntekijä käy töissä asiakkaan luona omalla autollaan. Lähituessa palkkaus on epäselvä ja palkka maksetaan urakoissa.
– Työkaveri kertoi ajaneensa yli 2 600 kilometriä kuukaudessa 19 työpäivän aikana, ja osa työpäivistä kesti yli 10 tuntia. Palkka oli noin 550 euroa lomakorvauksineen.
–On tosi raskasta, kun joka asiaa pitää varmistella moneen kertaan ja palkkalaskelmat tarkistaa huolella. Palkkalaskelma tulee tarkistettavaksi alle vuorokausi ennen palkanmaksua ja siihen on pahimmillaan vain tunti aikaa. Jos et huomaa tarkistaa, voi kestää kuukausia, ennen kuin saa virheeseen korjauksen ja puuttuvan palkan.
”Siivoojana saisin ylityökorvaukset”
Kolme vuotta työskenneltyään Jannen työpiste vaihtui taas uuteen ja hän sai kaksi uutta vastuualuetta. Työaika muuttui 37,5 tuntiin viikossa.
– Koska työnantaja valitti työvoimapulaa ja pyysi joustamaan, tein useita kuukausia kuusipäiväistä viikkoa, jatkuvasti ylitöitä ja pitkää päivää maanantaista lauantaihin.
Kun Janne pyysi palkankorotusta, työnantaja ehdotti yllättäen kuukausipalkkaa.
– Vaikka sinällään kuukausipalkka olisi hyvä juttu, ehdotettu summa oli niin pieni, että siitä olisi jäänyt käteen 30 euroa vähemmän kuin työttömyyskorvauksesta ja asumistuesta yhteensä. Lisäksi työnantaja muutti sopimukseni kuukausipalkkalaiseksi takautuvasti minulta kysymättä, eli kovan työrupeaman ajalta jäivät 500 euron ylityökorvaukset saamatta. Niiden piti olla mun joululahjarahat.
Työnimikkeet muuttuivat ennen tuomiota
Ennen työistuomioistuimen päätöstä 3.9.2020 Kalliomäen ja hänen kollegoidensa työnimikkeet muutettiin myyjiksi ja avoimeen hakuun laitettiin myyjän nimikkeellä 15 työpaikkaa, vaikka työntekijöitä oli samaan aikaan lomautettuna.
– Teknisistä asiantuntijoista tehtiin myyjiä ja asiakasneuvojia ja meille koulutettiin päivän verran laitteita, joita me emme sitten alkaneet myydä, kertoo Janne.
– Vaikuttaa siltä, että myyjärekryn ja myyntikoulutuksen avulla haluttiin antaa työtuomioistuimelle harhaanjohtava käsitys teknisten asiantuntijoiden työtehtävistä, huomauttaa sopimusalavastaava Mika Mäkelä Ammattilitto Prosta.
Kesällä tapahtui muutakin yllättävää.
– Lakkoa edeltävällä viikolla olin vaihtanut työpisteen salasanan, koska epäilin, että asiakas oli saattanut nähdä sen ja tietosuojasta ollaan tarkkoja. Ilmoitin uuden salasanan tavanomaiseen tapaan seuraavana vuorossa olevalle.
Lakon alettua työnantaja yritti soitella Jannelle ja myöhemmin hän sai kuulla, että lakon takia töihin tuli lakkorikkuriksi rakennusalan alihankkija, joka olisi tarvinnut salasanaa. Jannea ei kuultu, hän sai suoraan varoituksen sekä uhkauksen rikosilmoituksesta ja irtisanomisesta.
Lakon jälkeen talon uusi myyntipäällikkö tuli käymään Jannen työpisteellä. Päällikkö alkoi raivota ja syyttää Jannea yrityksen vaikeuksista asiakkaan kanssa.
–Järkytyin yllättävästä hyökkäyksestä ja vastasin itkuisella äänellä. Myyjät näkivät tilanteen ja myymälässä oli asiakkaita, joten vein myyntipäällikön takahuoneeseen ja rauhoittelin häntä, ettei huutaminen näyttäisi huonolta asiakkaiden silmissä. Myöhemmin myyntipäällikkö oli väittänyt minun rähjänneen ja huutaneen, mutta onneksi myyjät kertoivat, mitä tilanteessa oli tapahtunut.
Tätä asiaa tutkii nyt aluehallintovirasto.
”Työehdot kuntoon”
Kotidata kertoo olevansa tietotekniikan tukipalveluyhtiö ja laaja lähituen alihankkija.
– Kotidata tarjoaa lähituen työntekijöiden kustannuksella, todetaan Prosta.
Pitkät välimatkat ja paljon sellaista työtä, josta ei makseta, painaa palkat jopa muutamaan euroon tunnilta.
– Henkilöstö on ottanut Prohon yhteyttä ja kertonut faktatiedoin palkkaukseen liittyvistä ongelmista. Pro on todennut ongelmat ja lähtenyt korjaamaan asiaa, toteaa sopimusala-asia Mika Mäkelä.
– Työehdot tulee saada kuntoon.