Hyppää pääsisältöön

Tunnista taitosi ja etene työelämässä

Nainen ja mies iloitsevat onnistumisesta.
Oman osaamisen tunnistaminen on työnhaun perusta. Tule koulutukseemme ja ylläty siitä, mitä kaikkea osaatkaan.

Tunnista taitosi ja etene työelämässä

Julkaistu 15.09.2023 klo 08:00
Uutiset
Oman osaamisen tunnistaminen on työnhaun perusta. Tule koulutukseemme ja ylläty siitä, mitä kaikkea osaatkaan.

Osaaminen ei ole vain tutkintotodistuksia ja rivi titteleitä CV:ssä. Erilaisia taitoja voi työn ja opintojen lisäksi kertyä niin harrastuksista, vapaaehtoistyöstä, urheilusta, armeijasta, perhe-elämästä kuin omista mielenkiinnon kohteista.

– Kun on tietoinen omasta osaamisestaan, se on helpompi siirtää uuteen työympäristöön, uravalmentaja Emilia Sorajoki sanoo.

Sorajoki on kouluttajana Osaamisen siirtäminen -jäsenwebinaarissa, joka järjestetään 5. lokakuuta kello 17.30–18.30. 

Osaaminen koostuu monista asioista

Sorajoki  tapaa työssään paljon alanvaihtajia ja ihmisiä, jotka kokevat oman osaamisensa olevan sidottu vain tiettyyn työtehtävään.

– Jos on vaikka ollut kymmenen vuotta sairaanhoitajana, mutta haluaisi lähteä turvallisuusalalle, voi herätä ajatus, että koko työura on mennyt hukkaan.

Vaikka osaaminen kahden alan tai työtehtävän välillä olisi erilaista, sairaanhoitajan työssä on voinut oppia paljon muuta. Esimerkiksi ihmisten kohtaamista ja tietoturva-asioita, jotka yhdistävät myös turvallisuusalaa.

– Siirrettävissä olevat taidot liittyvät usein asiantuntijuuteen, erilaisiin toiminta- ja lähestymistapoihin ja omiin verkostoihin. Ne on opittava itse tunnistamaan ja kirjoittamaan ylös, sillä rekrytoija ei sitä kenenkään puolesta tee, Sorajoki sanoo.

Toinen näkee osaamisen helpommin

Oman osaamisen tunnistaminen on työnhaun ja esimerkiksi CV:n kirjoittamisen perusta. Siitä on hyötyä paitsi alaa ja työpaikkaa vaihtaville, myös esimerkiksi työkiertoon lähteville ja työpaikan kehityskeskusteluun valmistautuvalle.

–Jos ei ymmärrä mitä tekee, mitä osaa ja mihin haluaa mennä, on vaikea miettiä, mitä haluaisi lähteä kehittämään, Sorajoki sanoo.

Osaamisen tunnistaminen liittyy ajatukseen elinikäisestä oppimisesta.

–Työympäristöt muuttuvat. Yhtäkkiä tulee Chat GPT, ja esimerkiksi opettajien täytyy ymmärtää miten hyödyntää sitä, tai miten vaihtaa arviointitekniikoitaan sen myötä, Sorajoki kuvaa.

Jos oman osaamisen kartoittaminen tuntuu vaikealta, voi avuksi pyytää esimerkiksi työkaverin, puolison tai ystävät.

– Varsinkin me suomalaiset olemme mestareita löytämään itsestämme vain virheet. Kannattaa kysyä toiselta rohkeasti, mitä vahvuuksia he näkevät. Sieltä saattaa nousta esiin uusia asioita.

Rekrytoijat etsivät ”hyvää tyyppiä”

Sorajoki on työelämä- ja hyvinvointipalveluja tarjoavan Coollan uravalmentaja ja aikuiskouluttaja. Hän kiinnostui alun perin osaamisen tunnistamisesta kirjoittaessaan gradua uraohjauksesta.

– Sittemmin olin harjoittelijana Laurean urapalveluissa, jossa tapasin paljon alanvaihtajia. Nyt saan tehdä samoja juttuja Coollalle, auttaa ihmisiä löytämään omia vahvuuksiaan ja potentiaalejaan.

Myös työnantajat ovat havahtuneet etsimään muutakin kuin kovaa osaamista. Varsinkin ammateissa, joihin ei vaadita tiettyä pätevyyttä.

– Rekrytointitutkimuksissa ykkösenä on motivaatio työtehtävää kohtaan. Toiseksi tärkeimpänä rekrytoijat pitävät sitä, että rekrytoitava on niin sanotusti hyvä tyyppi. Vasta sitten tulevat kovat osaamiset ja tutkinto.

Viisi vinkkiä osaamisen tunnistamiseen ja siirtämiseen

  1. Ymmärrä, miksi oman osaamisen tunnistaminen on tärkeää. Se on työnhaun ja uuden oppimisen perusta.
  2. Ajattele osaamista mahdollisimman laajasti. Erilaisia taitoja voi kertyä myös vapaa-ajalta ja perhe-elämästä, verkostoja unohtamatta.
  3. Jos omien taitojen kartoittaminen tuntuu vaikealta, ota kaveri avuksi.
  4. Jos haluat vaihtaa alaa, pohdi, mitkä tekijät tai osaamisalueet entistä ja tulevaa alaa yhdistävät.
  5. Muista, että rekrytoijat arvostavat entistä enemmän motivaatiota ja rekrytoitavan soveltuvuutta tiimiin.