Hyppää pääsisältöön

"Turun telakan alasajo on jo käynnissä"

Paljon työpaikkoja luoneen yhteistyön Royal Caribbean -varustamon kanssa ennustetaan Turun telakalla päättyneen.

"Turun telakan alasajo on jo käynnissä"

Julkaistu 16.06.2014 klo 15:40
Uutiset
Paljon työpaikkoja luoneen yhteistyön Royal Caribbean -varustamon kanssa ennustetaan Turun telakalla päättyneen.



Kuva: Shutterstock

Pro Uutiset/Paavali Kukkonen

Tieto miljardiluokan laivatilauksen lipumisesta Turun telakalta Ranskaan on otettu eri puolilla vastaan suurena pettymyksen. Näin siitäkin huolimatta, että lopputulos oli Suomen hallituksen joulun alla antaman kielteisen lainapäätöksen myötä odotettu.

Turun telakan toimihenkilöiden luottamusmies Osmo Salo näkee alan tulevaisuuden näkymät Suomessa synkkinä.

– STX:n korealaiset omistajat ovat hiljalleen jo aloittaneet valmistautumisen Suomen telakoidensa alasajoon. Turun telakalle on lähetetty solkenaan erityisasiantuntijan tittelillä kutsuttuja korealaisia siirtämään suomalaista osaamista muualle, Salo kertoo.

Salon mukaan kyseiset tehtävät on räätälöity korealaisille niin, ettei niitä ole tarvinnut avata julkiseen hakuun. Suomessa työskentelyn jälkeen erityisasiantuntijat ovat palanneet takaisin Koreaan.

– Omistajan siirrettyä keskeistä osaamista muualla ja suomalaisten itse näin möhliessä tilausten saamisen kanssa, on vaikeaa nähdä miltä pohjalta ala voisi jatkossa kansainvälisessä kilpailussa ponnistaa, Salo harmittelee.

 

Suomen hallituksen lisäksi korealaisten otteet hämmästyttävät

STX Finlandin hallituksen jäsen ja Ammattiliitto Pron edustajiston puheenjohtaja Jorma Malinen ei usko yhteistyön suomalaistelakoiden ja Royal Caribbean -varustamon kanssa enää jatkuva.

– Kyllä tämä surkea prosessi oli pitkään hyvin jatkuneelle ja paljon työpaikkoja Suomeen synnyttäneelle yhteistyölle sen verran kova kolaus, Malinen summaa.

Malisen on vaikea ymmärtää Suomen hallituksen teollisuuspoliittisen otteen täydellistä lipsumista. Yhtä lailla hän ihmettelee kuitenkin myös korealaisten omistajien toimintaa tilanteessa.

– Korealaiset veivät tietääksemme tarjouslaskelmat Turusta suoraan Ranskaan, mikä on käytännössä Suomen osakeyhtiölain vastaista, Malinen kertoo.

– Koska valtio on Ranskassa telakan osaomistaja, on sillä ollut suora intressi hoitaa tilaus omaan pussiinsa.

 

Lisää aiheesta:

Pron Rinne: Hallituksen päätös vaarantaa koko Suomen meriklusterin (21.12.2012)