Hyppää pääsisältöön

Viisi vinkkiä: Näin erotat työn ja vapaa-ajan

Moni työn imussa elävä väittää, että työn ja vapaa-ajan voi sujuvasti limittää ja työt eivät häiritse, vaikka ne ovat aina mukana. Jos olet toista mieltä ja haluat vapaalla olla vailla työmietteitä, tee ihmeessä niin. Tässä 5+1 vinkkiä, joiden avulla pääset alkuun.

Viisi vinkkiä: Näin erotat työn ja vapaa-ajan

Julkaistu 08.08.2017 klo 13:48
ProStoori
Kirjoittanut
Teksti: Jukka Nortio
Moni työn imussa elävä väittää, että työn ja vapaa-ajan voi sujuvasti limittää ja työt eivät häiritse, vaikka ne ovat aina mukana. Jos olet toista mieltä ja haluat vapaalla olla vailla työmietteitä, tee ihmeessä niin. Tässä 5+1 vinkkiä, joiden avulla pääset alkuun.

1. Tee lista. Kirjoita työpäivän alussa lista päivän 3–5 tärkeimmästä konkreettisesta tehtävästä. Vaikka muita tehtäviä tulee vastaan, pidä huoli siitä, että listaamasi tehtävät pysyvät tärkeysjärjestyksessä kärjessä. Tarkasta lounastauolla, että olet tehnyt jo osan listan tehtävistä. Työpäivän päättyessä voit yliviivata useimmat listan työt tehdyiksi. Kun päätät työpäivän tyytyväisenä tekemääsi, työt eivät seuraa sinua kotiin. Käy säännöllisesti läpi esimiehesi kanssa avaintehtäväsi, jotta olette yksimielisiä siitä, että teet päivittäin oikeita asioita.

 

2. Hanki vastapainoa. Vapaa-aika on työn vastapaino. Käytä sitä sellaiseen tekemiseen, jota et voi työssäsi tehdä. Jos työsi on henkistä ja jatkuvaa aivovoimistelua, kehitä itseäsi vapaa-ajalla fyysisesti ja päinvastoin. Jos olet kalenteri-ihminen, varaa kalenteriisi pari kertaa viikossa useampi tunti ”tyhjää aikaa”, jonka voit sen koittaessa käyttää niin kuin sinusta juuri silloin tuntuu parhaalta.

 

3. Hyödynnä joustot. Käytä työnantajan tarjoamia työaikajoustoja. Kokeile etätyömahdollisuutta silloin, kun ulkona viskoo räntää tai sinulla on pitkää keskittymistä vaativa työtehtävä. Kotona tai yhteisöllisessä työtilassa vietetty päivä voi olla huomattavasti tehokkaampi kuin työpaikalla. Voit hyvin rajoittaa esimerkiksi sähköpostin tarkastamisen pariin kertaan päivässä ja pitää puhelimen äänettömällä, jotta voit keskittyä yhteen työhön –  siihen, jonka tekeminen on juuri tuolloin tärkein tehtäväsi.

4.Kuuntele läheisiä. Onhan sinulla muitakin läheisiä ihmisiä kuin työkaverit? Vapaa-ajan viettäminen vain työkavereiden kanssa pitää sinut kiinni työasioissa. Hanki harrastus, jota teet muiden kuin työkavereiden kanssa. Jos et ole harrastaja, pelkkä yhdessäolo ja keskustelu läheisten kanssa muista kuin työasioista vapauttavat ajatuksesi töistä. Mieti vakavasti, mitä voit tehdä, jos läheisesi kertovat huolensa, että olet koko ajan liiaksi kiinni töissä.

5. Ole offline. Kokeile olla muutama lauantai ilman nettiä, sähköpostia ja sosiaalista mediaa. Sulje nämä sovellukset myös älypuhelimestasi. Voit myös sulkea puhelimen joksikin aikaa tai jättää sen kotiin, kuin lähdet harrastamaan. Mieti kenelle ja miksi sinun tarvitsee olla oikeasti 24/7 tavoitettavissa. Jos tällaisia ihmisiä on, voit rajoittaa vastaanotettavat puhelut vain heiltä tuleviin puheluihin.

 

+ Vara-aika. Jos jostain syystä joudut poikkeuksellisesti ottamaan töitä kotiin, päätä ennakolta aika, jolloin teet työt valmiiksi. Näin voit keskittyä muun ajan vapaa-ajan puuhiin: yhteiseloon perheen ja ystävien kanssa, kotitöihin ja harrastuksiin. Jos työt vievät vapaa-aikaasi, muista tasapainottaa tilanne niin, että teet seuraavalla viikolla vastaavasti lyhyemmän päivän.

Sinä itse päätät vapaa-ajastasi, muut selitykset ovat keksittyjä.