Pro Nyheter
Fackförbundet Pros ordförande Antti Rinne meddelade i början av februari att han ställer upp i valet av ordförande för SDP. Rinne utmanar finansminister Jutta Urpilainen i ordförandevalet på socialdemokraternas partimöte i maj 2014.
Rinne tänker också sköta uppgifterna som Pros ordförande under kampanjen. Vad betyder det här för tjänstemännen?
– För Pro är samhällelig påverkan viktigt. Förbundet vill förbättra medlemmarnas sociala och ekonomiska ställning genom att påverka tjänstemän och politiker, konstaterar Antti Rinne.
Vem bestämmer i Finland?
Rinne berättar att han noggrant studerade Helsingin Sanomats artiklar hösten 2013, där man med grafik presenterade hur mycket olika aktörer försöker påverka det politiska beslutsfattandet och tjänstemännen. Den främsta påverkaren visade sig vara Finlands näringsliv EK och dess medlemsförbund.
– Då man speglar det här mot fattade beslut de senaste sex åren, kan man skönja vissa likheter. Fpa-avgiften slopades för arbetsgivarna år 2010 och samfundsskatten sänktes sex procentenheter år 2013. Samtidigt ökade skatterna i anslutning till löntagarnas konsumtion.
Enligt Rinne visar redan de här exemplen hur många i riksdagen som förstår fackföreningsrörelsen och löntagarna.
– Löntagarna har vilja att påverka det politiska maskineriet lika starkt som representanterna för näringslivet. Det här är ett intressebevakningsområde där man måste vara starkare i framtiden.
Oberoende av vars och ens partipolitiska ståndpunkt är det viktigt att det finns politisk styrka och motkraft och att det råder en någorlunda jämvikt mellan dem.
Här kommer vi in på varför Rinne nu är kandidat till den ledande posten i socialdemokratiska partiet.
– Jag beslöt mig för det efter att ha diskuterat med en stor grupp och många från fältet begärt det. Som SDP:s ordförandekandidat kan jag hjälpa löntagarna att öka motkraften.
– För närvarande är vänsterpartiernas sammanräknade understöd mindre än centerns understöd. Ur löntagarnas synvinkel är det inte bra om vänstern hamnar i marginalen.
Hur räcker tiden för båda?
Kalendern för en tjänsteman som arbetar fylls snabbt till bristningsgränsen. Hur har Rinne tid både för uppgiften som Pros ordförande och för SDP:s ordförandekampanj?
– Mitt arbete är att stå till förfogande och då jag sover svarar jag inte i telefon. Situationen fortsätter som förut fastän det kom ett nytt element med.
Vad vill du säga tjänstemännen som är oroade för sin intressebevakning?
– I Fackförbundet Pro arbetar 175 personer på heltid med ärenden och förmåner för Pros medlemmar. Det arbetet påverkas inte av att jag under våren använder lite mera tid för samhällelig påverkan.
Rinne är med i utvecklandet av förhandlingssystemet som medlem i STTK:s arbetsutskott.
– Jag följer med hur pensionsförhandlingarna framskrider och försöker styra sakerna i rätt riktning ur Pro-medlemmarnas synvinkel. Slutet av året ägnas främjande av samhällspolitiken, så att vi i Finland får en industripolitisk strategi utan att välfärdssamhällets grunder beskärs.
Valarbete på arbetstid?
Då Antti Rinnes namn i januari började synas i tippningarna om SDP:s ordförandeval, lyfte kvällstidningarna fram att man i Pro utför valarbete på arbetstid för kandidater i riksdags- och kommunalval. Enligt Rinne stämmer det.
– Här sporrar vi alla, även Pros anställda och förtroendevalda, att delta i samhällelig påverkan. Pros styrelse har fattat beslut om saken.
Pro uppmuntrar också medlemmarna att delta i val, som kandidater och väljare. Det finns ett par villkor för Pros personal angående deltagande i valarbete.
– För personalens del har det redan över 10 år funnits beslut om att personalen kan delta i valarbete enligt egen politisk övertygelse om det inte stör de egna arbetsuppgifterna och det överenskommits med den egna chefen.
Mera om ämnet:
Om påverkan i kommunalvalet år 2012 kan man läsa på Pros valsidor