Den höga kvarnbyggnaden står nu färdig i Kärpänen i Lahtis, sida vid sida med fabrikerna och utrymmena för Fazer Bageri och Fazer Mill & Mixes.
– Nya kvarnar öppnas bara en gång under arbetskarriären, myser kvarnens direktör Pekka Mäki-Reinikka över investeringen på åtta miljoner.
Fazers kvarn har redan i fyrtio år malt råg och vete i Lahtis. I dag onsdag kör också havrekvarnen officiellt igång.
Den nya produktionsanläggningens utgångsprodukt är rå havre, av vilket görs havreflingor, havrekorn och havremjöl. I framtiden tillverkas även vete- och rågflingor. Kvarnens produkter används till gröt, mysli, stänger och bröd.
Havre ända till Asien
Över hälften av produktionen från Fazers kvarn i Lahtis går på export. Råg och vete exporteras redan nu till ett tjugotal EU-länder och längre bort till Sydkorea, Japan och Taiwan.
– Vi borde redan för länge sedan ha förädlat havre till flingor för export, konstaterar direktör Pekka Mäki-Reinikka nu.
Finland dominerar redan exportmarknaden för rå havre tillsammans med Canada och Sverige.
Efterfrågan på havre ökar i Europa och Ryssland.
– Havre är en mångsidig och trendig ingrediens i vegetariska rätter och då EU godkände två nya hälsopåståenden om havre var det tid att investera, konstaterar Mäki-Reinikka.
Havre är magvänligt och innehåller bland annat betaglukan, som enligt EU:s godkända hälsopåstående hjälper att bibehålla normal kolesterolnivå.
Mjölnarlära från Schweiz
Havrekvarnen har sysselsatt fem personer.
– Mjölnarna har valts bland den tekniska personalen och utbildats i Schweiz. I Finland finns det ingen industriell kvarnutbildning, utan den är koncentrerad till Schweiz, Tyskland och Britannien, berättar Pekka Mäki-Reinikka.
Kvarnen har körts och testats i sommar. Sedan midsommar har Fazers havreflingor tillverkats i den egna kvarnen.
För dem som arbetar i området betyder den färdiga byggnaden att ljuden från byggplatsen och trafiken tystnar. Den nya investeringen gläder tjänstemännen.
– Det känns bra att verksamheten ökar i Lahtis, konstaterar tjänstemännens förtroendeman Sari Kaarela.
Pro Nyheter / Katja Palhus
Översättning Susanne Paetau