Hoppa till huvudinnehållet

Kemiindustrin utvecklar arbetshälsan i samarbete

Kuva: Taru Reinikainen
Kuva: Taru Reinikainen
Kemiindustrin vill vara den bästa branschen i Finland år 2020 vad gäller arbetshälsa. Det nya skedet i branschens gemensamma arbetshälsoprojekt körde igång med ett seminarium i Pros utrymmen onsdag 12.11.

 

Utvecklandet av medarbetarkompetens berör och intresserar i hög grad personalen i företag inom kemiindustrin. Työyhteisötaidoilla tulevaisuuteen-seminariet den 12 november i Fackförbundet Pros utrymmen, som inledde det nya skedet av Hyvää huomenta – Hyvää huomista-projektet, samlade ungefär hundra representanter för olika personalgrupper i kemiindustrin till att utveckla sin medarbetarkompetens. 

Bra praxis testas

Hyvää huomenta – Hyvää huomista-arbetshälsoprojektet inleddes år 2011. I projektet har man i samarbete mellan förbunden behandlat teman kring en välmående arbetsplats. Som ny tyngdpunkt för projektet har valts medarbetarkompetens och ledarskap.

Åren 2015–2016 fortsätter och testar företagen i projektet bra praxis inom medarbetarkompetens och ledarskap. I pilotprojekt sätter man sig bland annat in i självkritik av verksamheten i företag och förstärkande av personalens inre motivation. 

Riktning åt utvecklingsarbetet av mätare

Utveckling av mätare på arbetshälsa är en del av Hyvää huomenta – Hyvää huomista -projektet. Mätare utvecklas och kunskap om mätare samlas för att beskriva utvecklingen av arbetshälsan som helhet inom kemiindustrin. Samtidigt främjar man arbetshälsan i företagen.

Arbetshälsan utvecklas mångsidigt i företagen inom kemiindustrin. Det här framgår av informationen om arbetshälsa som sammanställts från företag som förbundit sig till ansvarsprogrammet Responsible Care. Av de ungefär 75 företagen, som förra våren svarade på enkäten som genomfördes på prov, används utvecklingssamtal i nästan alla.

Enkäter om arbetstillfredsställelse görs i 83 procent av de företag och verksamhetsställen som svarade.

Hyvää huomenta – Hyvää huomista-projektets tema förra året, tidig omsorg, kom fram även i enkätens svar. Modellen för tidig omsorg användes av 89 procent av de företag och verksamhetsställen som besvarade enkäten och modellen omfattade 99 procent av personalen.

Arbete med prevention av sjukdom och arbetsoförmåga

I kemiindustrin måste man fortfarande arbeta för att förebygga sjukdom och arbetsoförmåga. Sjukdom kan till exempel förebyggas med meningsfullt arbete och genom att förutse framtida kunskapsbehov med personal- och utbildningsplaner eller genom att komma överens om ersättande arbete som kollektivavtalen möjliggör.

I kemiindustrin siktar man på år 2020, då branschen vill vara den bästa i Finland vad gäller arbetshälsa. Kemiindustrin är en av de betydelsefullaste branscherna i Finland. Dess andel av industrins produktion och produktexport är ungefär en fjärdedel. Branschen sysselsätter direkt ungefär 34 000 personer i Finland.

www.hyvaahuomista.fi

www.kemianteollisuus.fi/fi/tietoa-alasta/rc20/mika-responsible-care/

Pro Nyheter / källa: Pros, TEAMs, YTN:s och Kemiindustrins pressmeddelande
Översättning Susanne Paetau